AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateIntermediar

Croque Monsieur si Croque Madame sunt sandvisuri fierbinti pregatite in stil frantuzesc cu sunca, branza, sos bechamel si mustar Dijon, gatite apoi la gratar sau cuptor pana cand branza se topeste si curge din aceste sandvisuri crocante si delicioase. Croquer in limba franceza inseamna “a ronțăi”, monsieur - “domn”, madame - “doamnă”.
Francezii sunt oameni extrem de politicosi, asa ca, atunci cand comanda un astfel de sandvis la micul dejun, se indreptata catre chelner si spun: „Croque, monsieur”, iar cand chelnerul aduce comanda, acesta raspunde cu cuvintele: „Croque, monsieur”. Deci acest nume s-a lipit de sandvisul crocant.
Originea exacta ale lui Croque Monsieur raman in mare parte necunoscute. Povestile variaza de la muncitori francezi care si-au lasat cutiile de pranz prea aproape de un calorifer fierbinte, pana la un proprietar de bistro parizian care a fost nevoit sa improvizeze cand a ramas fara baghete (greu de imaginat in Franta!)
Prima versiune de sandvis a fost Croque Monsieur, urmata apoi si de Croque Madame care are in plus ca decor un ou ochi prajit.

Croque Madame, Croque Monsieur

Randamente4 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total30 minute

Croque Monsieur
 4 felii de paine tip toast
 8 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval
 120 gr / 4 felii de sunca crud uscata afumata
 2 lingurite mustar Dijon
 40 gr unt
 6 linguri de sos alb Bechamel
 2 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval, mozzarela pentru topping
 2 lingurite de parmezan ras sau maruntit fin
Croque Madame
 4 felii de paine tip toast
 8 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval
 4 felii de sunca de Praga sau jambon fiert
 6 linguri de sos alb Bechamel
 40 gr unt
 2 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval, mozzarela pentru topping
 2 lingurite parmezan maruntit fin
 2 oua
Sos alb Bechamel
 20 gr faina
 20 gr unt
 100 ml lapte
 100 gr smantana grasa
 sare si piper alb - dupa gust
 nucsoara macinata

1

Mod de preparare:
Painea folosita la prepararea acestor sandvisuri este painea toast sau tip „caramida”, in general alba insa puteti folosi si paine integrala sau de secara dupa preferinte.

2

Mai intai vom praji painea pe ambele parti. Traditional painea neprajita se unge cu un strat subtire de unt si se prajeste la cuptor sau in tigaie tip grill. Eu le-am prajit in tigaie fara unt pentru ca textura lor sa fie mai ferma, in plus ele se vor inmuia de la umplutura.

3

Pregatim din timp ingredientele pentru ambele tipuri de sandvisuri inclusiv sosul Bechamel.

4

Sosul Bechamel se pregateste simplu si rapid.
Incingem mai intai laptele si smantana intr-o cratita, acest lucru ajuta sa se incorporeze mult mai usor in amestecul de faina si unt.
Facem roux-ul topind untul, apoi adaugam faina si il gatim la foc mic timp de 3 minute. Nu lasam amestecul sa devina auriu, dorim ca sosul bechamel sa fie alb.
Adaugam peste roux laptele fierbinte cu smantana, vom turna mai intai jumatate din mixul de lapte cu smantana fierbinte amestecand constant (truc pentru a face bechamelul fara cocoloase). Cand laptele este incorporat in roux, adaugam restul de lapte ramas si amestecam pana se omogenizeaza. Gatim amestecand continuu pana cand sosul va fi atat de gros incat il putem intinde ca untul de arahide pe paine. Acest lucru va dura doar un minut si ceva, deoarece raportul dintre faina si lapte din acest bechamel este mai mare decat in mod normal, asa ca este mai degraba tartinabil decat turnabil. Cand este gata inchidem focul si-l lasam sa se raceasca. Sosul racit va deveni mai gros, dar va fi in continuare tartinabil si se va incalzi cand prajim si coacem Croque Monsieur si Croque Madame.

5

Pentru cele doua tipuri de sandvisuri ungem mai intai feliile de paine prajita cu unt. Cele de jos sunt pentru Croque Monsieur, cele de sus sunt pentru Croque Madame.

6

La Croque Monsieur vom unge peste unt cu mustar Dijon si putem presara dupa gust cu putin piper alb.

7

Vom adauga pe amble tipuri de sandvisuri un strat de o lingura de sos Bechamel.

8

Apoi adaugam felii de sunca afumata la Monsieur, fiarta la Madame.

9

Adaugam peste sunca cate-o lingura de sos Bechamel.

10

Continuam cu felii de branza Gruyere, cascaval sau branza emmental care are un gust dulceag si se topeste bine.

11

Le acoperim apoi cu feliile de paine, cu untul spre interior.

12

Deasupra punem restul de sos Bechamel.

13

La final adaugam din nou branza emmental, cascaval sau mozzarela taiate cubulete si pentru un plus de savoare se adauga si parmezan razuit fin.

14

Asezam sandvisurile in tava si le dam la cuptorul preincalzit la 210 grade C pentru 10 minute.

15

Setam cuptorul apoi pe functia grill (gratarul de incalzit de pe plafonul cuptorului) si le mai tinem 1-2 minute sau pana cand se auresc frumos deasupra.

16

Intre timp prajim cate un ou ochi pentru fiecare sandvis Croque Madame.

17

Cand sandvis-urile s-au bronzat minunat pe partea de sus oprim cuptorul si le scoatem pe platourile de servit.

18

Asa cum am mentionat mai sus Croque Madame va primi la final ca decor „palaria” din ou ochi prajit.

19

Priviti cat de frumos se scurge branza si sosul Bechamel din acest Corque Madame. Oul poate fi pregatit si in varianta ou posat.

20

La fel si Croque Monsieur, delicios, crocant si curgator.
Acest sandvis cald poate fi pregatit in mai multe moduri: gratinat la cuptor, prajit in tigaie cu unt sau la sandwich maker. In ultimele doua cazuri nu mai punem stratul de sos alb si branza deasupra decat poate dupa ce le scoatem din tigaie si sandwich maker si sunt inca fierbinti.

21

Croque madame si monsieur sunt gustari delicioase si satioase indicate in special pentru micul dejun, dar pot fi savurate atat la pranz cat si la cina.
Pentru o experienta traditionala de bistro frantuzesc, adaugati o garnitura de cartofi prajiti si verdeata cu frunze usor imbracate cu French Dressing sau o vinegreta de baza, ori daca preferati puteti completa cu legume proaspete.

22

Croque Madame

23

Croque Madame in sectiune.

24

Croque Monsieur

25

Croque Monsieur in sectiune.

26

Aceste sandvisuri pot fi asamblate inainte, apoi invelite strans in folie alimentara si congelate timp de 2 pana la 3 luni. Se vor dezgheta inainte de a le pregati la cuptor, tigaie sau sandwich maker conform retetei.

27

Alte croque-uri
* croque provensal - cu rosii
* croque tartiflette - cu cartofi prajiti si branza Reblochon)
* croque bolognese - cu sos Bolognese
* croque señor - cu sos de rosii mexican
* croque auvergnat - cu branza albastra din Auvergne
* croque gagnet - cu branza gouda si carnati
* croque norvegian - cu somon afumat in loc de sunca
* croque Hawaian- cu felii subtiri de ananas
Pofta buna!

Ingrediente

Croque Monsieur
 4 felii de paine tip toast
 8 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval
 120 gr / 4 felii de sunca crud uscata afumata
 2 lingurite mustar Dijon
 40 gr unt
 6 linguri de sos alb Bechamel
 2 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval, mozzarela pentru topping
 2 lingurite de parmezan ras sau maruntit fin
Croque Madame
 4 felii de paine tip toast
 8 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval
 4 felii de sunca de Praga sau jambon fiert
 6 linguri de sos alb Bechamel
 40 gr unt
 2 felii de branza Gruyere, elvetiana sau cascaval, mozzarela pentru topping
 2 lingurite parmezan maruntit fin
 2 oua
Sos alb Bechamel
 20 gr faina
 20 gr unt
 100 ml lapte
 100 gr smantana grasa
 sare si piper alb - dupa gust
 nucsoara macinata

Indicații

1

Mod de preparare:
Painea folosita la prepararea acestor sandvisuri este painea toast sau tip „caramida”, in general alba insa puteti folosi si paine integrala sau de secara dupa preferinte.

2

Mai intai vom praji painea pe ambele parti. Traditional painea neprajita se unge cu un strat subtire de unt si se prajeste la cuptor sau in tigaie tip grill. Eu le-am prajit in tigaie fara unt pentru ca textura lor sa fie mai ferma, in plus ele se vor inmuia de la umplutura.

3

Pregatim din timp ingredientele pentru ambele tipuri de sandvisuri inclusiv sosul Bechamel.

4

Sosul Bechamel se pregateste simplu si rapid.
Incingem mai intai laptele si smantana intr-o cratita, acest lucru ajuta sa se incorporeze mult mai usor in amestecul de faina si unt.
Facem roux-ul topind untul, apoi adaugam faina si il gatim la foc mic timp de 3 minute. Nu lasam amestecul sa devina auriu, dorim ca sosul bechamel sa fie alb.
Adaugam peste roux laptele fierbinte cu smantana, vom turna mai intai jumatate din mixul de lapte cu smantana fierbinte amestecand constant (truc pentru a face bechamelul fara cocoloase). Cand laptele este incorporat in roux, adaugam restul de lapte ramas si amestecam pana se omogenizeaza. Gatim amestecand continuu pana cand sosul va fi atat de gros incat il putem intinde ca untul de arahide pe paine. Acest lucru va dura doar un minut si ceva, deoarece raportul dintre faina si lapte din acest bechamel este mai mare decat in mod normal, asa ca este mai degraba tartinabil decat turnabil. Cand este gata inchidem focul si-l lasam sa se raceasca. Sosul racit va deveni mai gros, dar va fi in continuare tartinabil si se va incalzi cand prajim si coacem Croque Monsieur si Croque Madame.

5

Pentru cele doua tipuri de sandvisuri ungem mai intai feliile de paine prajita cu unt. Cele de jos sunt pentru Croque Monsieur, cele de sus sunt pentru Croque Madame.

6

La Croque Monsieur vom unge peste unt cu mustar Dijon si putem presara dupa gust cu putin piper alb.

7

Vom adauga pe amble tipuri de sandvisuri un strat de o lingura de sos Bechamel.

8

Apoi adaugam felii de sunca afumata la Monsieur, fiarta la Madame.

9

Adaugam peste sunca cate-o lingura de sos Bechamel.

10

Continuam cu felii de branza Gruyere, cascaval sau branza emmental care are un gust dulceag si se topeste bine.

11

Le acoperim apoi cu feliile de paine, cu untul spre interior.

12

Deasupra punem restul de sos Bechamel.

13

La final adaugam din nou branza emmental, cascaval sau mozzarela taiate cubulete si pentru un plus de savoare se adauga si parmezan razuit fin.

14

Asezam sandvisurile in tava si le dam la cuptorul preincalzit la 210 grade C pentru 10 minute.

15

Setam cuptorul apoi pe functia grill (gratarul de incalzit de pe plafonul cuptorului) si le mai tinem 1-2 minute sau pana cand se auresc frumos deasupra.

16

Intre timp prajim cate un ou ochi pentru fiecare sandvis Croque Madame.

17

Cand sandvis-urile s-au bronzat minunat pe partea de sus oprim cuptorul si le scoatem pe platourile de servit.

18

Asa cum am mentionat mai sus Croque Madame va primi la final ca decor „palaria” din ou ochi prajit.

19

Priviti cat de frumos se scurge branza si sosul Bechamel din acest Corque Madame. Oul poate fi pregatit si in varianta ou posat.

20

La fel si Croque Monsieur, delicios, crocant si curgator.
Acest sandvis cald poate fi pregatit in mai multe moduri: gratinat la cuptor, prajit in tigaie cu unt sau la sandwich maker. In ultimele doua cazuri nu mai punem stratul de sos alb si branza deasupra decat poate dupa ce le scoatem din tigaie si sandwich maker si sunt inca fierbinti.

21

Croque madame si monsieur sunt gustari delicioase si satioase indicate in special pentru micul dejun, dar pot fi savurate atat la pranz cat si la cina.
Pentru o experienta traditionala de bistro frantuzesc, adaugati o garnitura de cartofi prajiti si verdeata cu frunze usor imbracate cu French Dressing sau o vinegreta de baza, ori daca preferati puteti completa cu legume proaspete.

22

Croque Madame

23

Croque Madame in sectiune.

24

Croque Monsieur

25

Croque Monsieur in sectiune.

26

Aceste sandvisuri pot fi asamblate inainte, apoi invelite strans in folie alimentara si congelate timp de 2 pana la 3 luni. Se vor dezgheta inainte de a le pregati la cuptor, tigaie sau sandwich maker conform retetei.

27

Alte croque-uri
* croque provensal - cu rosii
* croque tartiflette - cu cartofi prajiti si branza Reblochon)
* croque bolognese - cu sos Bolognese
* croque señor - cu sos de rosii mexican
* croque auvergnat - cu branza albastra din Auvergne
* croque gagnet - cu branza gouda si carnati
* croque norvegian - cu somon afumat in loc de sunca
* croque Hawaian- cu felii subtiri de ananas
Pofta buna!

Note

Croque Madame, Croque Monsieur – Sandwich-uri calde frantuzesti
(Visited 1.270 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *