Dovleceii nu sunt buni doar la mancare, ci datorita gustului lor neutru, din ei se pot prepara o dulceata si gem excelente.
Cu un gust exotic aromat de ananas, dulceata de dovlecei te va surprinde intr-un mod placut si te va face sa o adori.
Mod de preparare:
Spalam dovleceii si ii stergem cu un servet. Va recomand sa folositi dovlecei cat mai mari, pentru ca partea ce o vom folosi din ei, este mult mai mare, dovleceii mici si foarte tineri au pulpa de langa coaja foarte mica si nu veti avea deloc spor.
Cu ajutorul instrumentului de curatat cartofi, vom de decojii fiecare dovlecel apoi ii taiem varful si codita.
Taiem apoi dovleceii in doua si cu ajutorul unei lingurite extragem semintele din dovlecei. Pulpa ramasa o feliem apoi o tocam in cubulete mici.
Nota: din miezul ramas de la ei, eu am facut cateva chiftelute delicioase cu branza la lingura.
Asezam dovleceii intr-un bol sau in cratita in care vom fierbe dulceata si presaram peste ei zaharul.
Dovleceii vor lasa suc propriu cu ajutorul zaharului, deci nu este necesar sa adaugam apa.
Transferam dovleceii cu zeama lor in oala de fierbere.
Stoarcem peste dovlecei o jumatate de lamaie si adaugam zaharul vanilat.
Adaugam si cojle de lamaie peste dovlecei.
Aseazam cratita pe foc si lasam la fiert.
Dupa ce da in clocot, mai lasam 10 minute apoi oprim focul. Acoperim cratita cu un prosop de hartie stropit cu putina apa si un capac, dupa care lasam dulceata sa se raceasca timp de o ora - doua, pentru ca dovleceii sa traga sirop in exces. Dupa ce a stat doua ore, urmeaza inca o secventa de fierbere.
La fel ca prima data, cand ajunge la punctul de fierbere, mai lasam dulceata sa clocoteasca inca 8 minute, amestecand usor in ea. Se va lega si va avea o consistenta mai groasa. Nu lasam dulceata sa fiarba prea mult. Daca siropul devine galbui, inseamna ca a fiert prea mult. Cand este gata, oprim focul, acoperim oala cu un prosop ud si bine stors sau servet de bucatarie ( rolul acestui servet este sa nu curga apa din condens pe timpul racirii, in dulceata). Lasam dulceata sa se racoreasca timp de cateva ore.
Cand dulceata s-a racit o tansferam in borcanele pregatite si sterilizate in prealabil. Ermetizam cu capace si dulceata e pregatita pentru depozitare.
Dulceata de dovlecei se serveste ca aperitiv, la micul dejun cu unt si paine, in clatite, cu inghetata, se poate combina cu frisca si fructe crude intr-o salata excelenta, in orez cu lapte, etc.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Spalam dovleceii si ii stergem cu un servet. Va recomand sa folositi dovlecei cat mai mari, pentru ca partea ce o vom folosi din ei, este mult mai mare, dovleceii mici si foarte tineri au pulpa de langa coaja foarte mica si nu veti avea deloc spor.
Cu ajutorul instrumentului de curatat cartofi, vom de decojii fiecare dovlecel apoi ii taiem varful si codita.
Taiem apoi dovleceii in doua si cu ajutorul unei lingurite extragem semintele din dovlecei. Pulpa ramasa o feliem apoi o tocam in cubulete mici.
Nota: din miezul ramas de la ei, eu am facut cateva chiftelute delicioase cu branza la lingura.
Asezam dovleceii intr-un bol sau in cratita in care vom fierbe dulceata si presaram peste ei zaharul.
Dovleceii vor lasa suc propriu cu ajutorul zaharului, deci nu este necesar sa adaugam apa.
Transferam dovleceii cu zeama lor in oala de fierbere.
Stoarcem peste dovlecei o jumatate de lamaie si adaugam zaharul vanilat.
Adaugam si cojle de lamaie peste dovlecei.
Aseazam cratita pe foc si lasam la fiert.
Dupa ce da in clocot, mai lasam 10 minute apoi oprim focul. Acoperim cratita cu un prosop de hartie stropit cu putina apa si un capac, dupa care lasam dulceata sa se raceasca timp de o ora - doua, pentru ca dovleceii sa traga sirop in exces. Dupa ce a stat doua ore, urmeaza inca o secventa de fierbere.
La fel ca prima data, cand ajunge la punctul de fierbere, mai lasam dulceata sa clocoteasca inca 8 minute, amestecand usor in ea. Se va lega si va avea o consistenta mai groasa. Nu lasam dulceata sa fiarba prea mult. Daca siropul devine galbui, inseamna ca a fiert prea mult. Cand este gata, oprim focul, acoperim oala cu un prosop ud si bine stors sau servet de bucatarie ( rolul acestui servet este sa nu curga apa din condens pe timpul racirii, in dulceata). Lasam dulceata sa se racoreasca timp de cateva ore.
Cand dulceata s-a racit o tansferam in borcanele pregatite si sterilizate in prealabil. Ermetizam cu capace si dulceata e pregatita pentru depozitare.
Dulceata de dovlecei se serveste ca aperitiv, la micul dejun cu unt si paine, in clatite, cu inghetata, se poate combina cu frisca si fructe crude intr-o salata excelenta, in orez cu lapte, etc.
Pofta buna!