Dulceata de gogonele este o dulceata fina, aromata, cu gust catifelat, delicios si deosebit de bun, care se prepara destul de usor. Asadar, ca tot e toamna, daca ati pus muraturi si v-au ramas cateva gogonele verzi, ar fi o idee excelenta si delicioasa sa adaugati in camara si cateva borcane de dulceata din gogonele verzi.
Mod de preparare:
Spalam gogonelele proaspate, trebuie sa fie cat mai verzi si tari ca sa nu aiba seminte multe, indepartam coditele si le punem la scurs pe un servet de bucatarie.
Le vom curata pielita asa cum curatam cartofii. Prefer aceasta varianta ca sa nu pierd timpul cu oparirea lor apoi decojire.
Pielita se curata fie cu ajutorul unui cutit bine ascutit fie cu un dispozitiv special de curatat cartofi (eu il recomand pe ultimul pentru ca va curata foarte fin si nu va lua mult din pulpa gogonelelor).
Dupa ce le-am curatat de pielite le vom taia in jumatate apoi scoatem cotorul care este mai lemnos.
Acolo unde e cazul indepartam si semintele, pentru aceasta operatiune, vom taia gogonelele in felii apoi le vom indeparta partea cu seminte. In general gogonelele mai parguite sunt pline cu seminte, cele mai verzi au seminte abia formate.
Vom toca apoi gogonelele in cubulete mici si potrivite.
Razuim coaja de la o lamaie, de preferat lamaia sa fie bio, iar daca nu aveti, tineti lamaia in apa fierbinte cateva minute si apoi spalati bine coaja, asa se va indeparta din chimicalele cu care au fost stropita. Apa calda (fierbinte) topeste stratul de ceara cu care sunt protejate fructele si dizolva si eventualele chimicale cu care acestea au fost stropite.
Stoarcem apoi zeama din lamaie si o vom strecura de eventualele seminte.
In acest timp gogonelele vor lasa apa si se va forma siropul in care vom fierbe dulceata.
Cand avem siropul format, il turnam impreuna cu gogonelele tocate marunt in oala de fierbere si adaugam sucul de lamaie si zaharul vanilat.
Adaugam coaja rasa de lamaie ( puteti adauga si ghimbir razuit daca doriti un gust mai aromat).
Presaram scortisoara, eventual adaugam si o inflorescenta de anason si fierbem dulceata mai intai la foc iute pana cand incepe sa clocoteasca.
La inceput va face spuma, asa ca vom micsora flacara amestecand mai des spre sfarsitul perioadei de fierbere.
Uitati cat de bine arata si bine legata. Mi-a iesit doua borcane cam de 550g in total.
Dulceturile se pot pune reci in borcane sterilizate. Zaharul este conservantul natural asa ca evitati sa puneti chimicale in ele la pastrare. Turnam dulceata in borcanele curate, uscate si sterilizate pe care le sigilam imediat cu capace.
Daca nu ati sterilizat borcanele, atunci va recomad o tehnica pe care eu o folosesc des, pentru siguranta, si anume, dupa ce capsez borcanele, le asez pe tava de la cuptor si dau drumul cuptorului electric la 140 grade C. Cand borcanele cu dulceata s-au infierbantat, setez cuptorul pentru 30 minute, apoi le las acolo, dupa ce s-a oprit cuptorul, pana la racirea lor completa sau chiar pana a doua zi. Dulceata astfel poate rezista si pana la 2 ani in camara.
Dulceata de gogonele este extraordinar de delicioasa, pe mine personal m-a surprins, desi recunosc ca avem ceva emotii ca nu o sa-mi placa.
Se poate servi la clatite si papanasi, cu inghetata, la mic dejun cu unt sau ca aperitiv cu branzeturi, cascaval, parmezan, pecorino.
Merge de minune de asemenea la sandwich-urile (crostini) ce folosesc ricotta, branza de capra, prosciutto iar gustul dulce si sarat vor incanta papilele gustative, o puteti consuma chiar si la bucatele de vita pregatita pe gratar sau langa orice fel de friptura, ori langa delicioasul ficat de gasca, binecunoscutul foie gras.
Va recomand cu drag sa incercati sa o preparati, ca sa vedeti cat este de gustoasa.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Spalam gogonelele proaspate, trebuie sa fie cat mai verzi si tari ca sa nu aiba seminte multe, indepartam coditele si le punem la scurs pe un servet de bucatarie.
Le vom curata pielita asa cum curatam cartofii. Prefer aceasta varianta ca sa nu pierd timpul cu oparirea lor apoi decojire.
Pielita se curata fie cu ajutorul unui cutit bine ascutit fie cu un dispozitiv special de curatat cartofi (eu il recomand pe ultimul pentru ca va curata foarte fin si nu va lua mult din pulpa gogonelelor).
Dupa ce le-am curatat de pielite le vom taia in jumatate apoi scoatem cotorul care este mai lemnos.
Acolo unde e cazul indepartam si semintele, pentru aceasta operatiune, vom taia gogonelele in felii apoi le vom indeparta partea cu seminte. In general gogonelele mai parguite sunt pline cu seminte, cele mai verzi au seminte abia formate.
Vom toca apoi gogonelele in cubulete mici si potrivite.
Razuim coaja de la o lamaie, de preferat lamaia sa fie bio, iar daca nu aveti, tineti lamaia in apa fierbinte cateva minute si apoi spalati bine coaja, asa se va indeparta din chimicalele cu care au fost stropita. Apa calda (fierbinte) topeste stratul de ceara cu care sunt protejate fructele si dizolva si eventualele chimicale cu care acestea au fost stropite.
Stoarcem apoi zeama din lamaie si o vom strecura de eventualele seminte.
In acest timp gogonelele vor lasa apa si se va forma siropul in care vom fierbe dulceata.
Cand avem siropul format, il turnam impreuna cu gogonelele tocate marunt in oala de fierbere si adaugam sucul de lamaie si zaharul vanilat.
Adaugam coaja rasa de lamaie ( puteti adauga si ghimbir razuit daca doriti un gust mai aromat).
Presaram scortisoara, eventual adaugam si o inflorescenta de anason si fierbem dulceata mai intai la foc iute pana cand incepe sa clocoteasca.
La inceput va face spuma, asa ca vom micsora flacara amestecand mai des spre sfarsitul perioadei de fierbere.
Uitati cat de bine arata si bine legata. Mi-a iesit doua borcane cam de 550g in total.
Dulceturile se pot pune reci in borcane sterilizate. Zaharul este conservantul natural asa ca evitati sa puneti chimicale in ele la pastrare. Turnam dulceata in borcanele curate, uscate si sterilizate pe care le sigilam imediat cu capace.
Daca nu ati sterilizat borcanele, atunci va recomad o tehnica pe care eu o folosesc des, pentru siguranta, si anume, dupa ce capsez borcanele, le asez pe tava de la cuptor si dau drumul cuptorului electric la 140 grade C. Cand borcanele cu dulceata s-au infierbantat, setez cuptorul pentru 30 minute, apoi le las acolo, dupa ce s-a oprit cuptorul, pana la racirea lor completa sau chiar pana a doua zi. Dulceata astfel poate rezista si pana la 2 ani in camara.
Dulceata de gogonele este extraordinar de delicioasa, pe mine personal m-a surprins, desi recunosc ca avem ceva emotii ca nu o sa-mi placa.
Se poate servi la clatite si papanasi, cu inghetata, la mic dejun cu unt sau ca aperitiv cu branzeturi, cascaval, parmezan, pecorino.
Merge de minune de asemenea la sandwich-urile (crostini) ce folosesc ricotta, branza de capra, prosciutto iar gustul dulce si sarat vor incanta papilele gustative, o puteti consuma chiar si la bucatele de vita pregatita pe gratar sau langa orice fel de friptura, ori langa delicioasul ficat de gasca, binecunoscutul foie gras.
Va recomand cu drag sa incercati sa o preparati, ca sa vedeti cat este de gustoasa.
Spor si pofta mare!