Este toamna deja si desi pietele aproape s-au golit de pepeni, mai aveti timp sa gasiti cativa din care sa faceti 1-2 borcanele cu dulceata delicioasa, la a carei reteta cu siguranta veti reveni si anul urmator. E foarte usor sa prepari o dulceata de casa, naturala, fara conservanti, inedita si aromata pe care sa o imparti cu cei dragi in diverse combinatii de prajituri, budinci, sau la micul dejun.
Mod de preparare:
Pepenele verde se spala sub jet de apa rece.
Vom taia pepenele in felii, apoi fiecare felie se taie indepartandu-se coaja groasa verde si partea alba de langa margine. Nu aruncati coaja o puteti folosi la dulceata de coaja din pepene verde.
Se taie miezul din pepene verde in cubulete indepartand in acelasi timp semintele albe si negre, ( la mine au mai ramas seminte mici albe, pe care le-am adunat ulterior in timpul prepararii dulcetei). Vom pune miezul de pepene intr-un bol si vom stoarce zeama de la o lamaie mica peste el. Il vom lasa cateva minute ca miezul sa se amestece cu zeama de lamaie. Sucul de lamaie are rolul de a mentine culoarea aprinsa de rosu la fruct in timpul prepararii termice dar si intarirea lui, plus ca va aduce si un adaos de pectina necesara in dulceata de fructe cu un continut scazut de pectina, pectina avand rolul de a gelifia compozitia.
Se face apoi un sirop din zahar, zahar vanilat, apa si zeama stoarsa de la o lamaie. Se lasa sa fiarba cam 5 minute impreuna cu vanilia. Siropul si dulceata le vom pregati in cratite foarte largi (de minimum 30 cm diametru) sau tigai adanci pentru a accelera vaporizarea apei si a scurta timpii de fierbere. Dupa cele 5 minute facem proba de fir a siropului: punem o picatura de sirop pe o farfurie, apoi vom lua picatura intre degetul mare si aratator, daca se formeaza un fir subtire de 1-2 cm atunci cand indepartam degetele, siropul e gata.
Pe parcusul fierberii miezului de pepene, adunam spuma de la suprafata.
Dupa cele 3 minute se ia cratita de pe foc si se acopera cu un prosop umed, dupa care se lasa totul la rece. In acest timp fructele absorb prin osmoza siropul din jur, devin grele si se lasa la fund, practic se confiaza incet iar miezul nu se va sfarama, se va intari prin absorbirea de sirop.
Siropul se pune din nou la fiert pana se ingrasa un pic, adaugam si pliculetul de zahar cu scortisoara, sau o lingurita de scortisoara.
Se trage apoi cratita deoparte si se acopera din nou cu o servet bucatarie. Dupa racirea completa dulceata de pepene verde se toarna in borcane. Eu am pus dulceata fierbinte pentru ca nu aveam borcanele sterilizate. Am pus capacele, am intors borcanele cu gura in jos si le-am acoperit cu un prosop gros. Am desfacut unul din borcane abia a doua zi. Dintr-un kg de miez de pepene ies doua borcane de 400 g de dulceata.
Este prima data cand pregatesc aceasta delicioasa dulceata. Mama mea pregatea mereu dulceata din coaja de pepene verde dar niciodata nu a pregatit si din miez de pepene.
Dulceata din miez de pepene verde are un gust exotic de bun, culoare si aroma minunate.
Deja ma gandesc sa o folosesc la clatite, prajituri chessecake, in gris cu lapte, la feliile de paine prajita cu unt si nu in ultimul rand in cereale la micul dejun.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Pepenele verde se spala sub jet de apa rece.
Vom taia pepenele in felii, apoi fiecare felie se taie indepartandu-se coaja groasa verde si partea alba de langa margine. Nu aruncati coaja o puteti folosi la dulceata de coaja din pepene verde.
Se taie miezul din pepene verde in cubulete indepartand in acelasi timp semintele albe si negre, ( la mine au mai ramas seminte mici albe, pe care le-am adunat ulterior in timpul prepararii dulcetei). Vom pune miezul de pepene intr-un bol si vom stoarce zeama de la o lamaie mica peste el. Il vom lasa cateva minute ca miezul sa se amestece cu zeama de lamaie. Sucul de lamaie are rolul de a mentine culoarea aprinsa de rosu la fruct in timpul prepararii termice dar si intarirea lui, plus ca va aduce si un adaos de pectina necesara in dulceata de fructe cu un continut scazut de pectina, pectina avand rolul de a gelifia compozitia.
Se face apoi un sirop din zahar, zahar vanilat, apa si zeama stoarsa de la o lamaie. Se lasa sa fiarba cam 5 minute impreuna cu vanilia. Siropul si dulceata le vom pregati in cratite foarte largi (de minimum 30 cm diametru) sau tigai adanci pentru a accelera vaporizarea apei si a scurta timpii de fierbere. Dupa cele 5 minute facem proba de fir a siropului: punem o picatura de sirop pe o farfurie, apoi vom lua picatura intre degetul mare si aratator, daca se formeaza un fir subtire de 1-2 cm atunci cand indepartam degetele, siropul e gata.
Pe parcusul fierberii miezului de pepene, adunam spuma de la suprafata.
Dupa cele 3 minute se ia cratita de pe foc si se acopera cu un prosop umed, dupa care se lasa totul la rece. In acest timp fructele absorb prin osmoza siropul din jur, devin grele si se lasa la fund, practic se confiaza incet iar miezul nu se va sfarama, se va intari prin absorbirea de sirop.
Siropul se pune din nou la fiert pana se ingrasa un pic, adaugam si pliculetul de zahar cu scortisoara, sau o lingurita de scortisoara.
Se trage apoi cratita deoparte si se acopera din nou cu o servet bucatarie. Dupa racirea completa dulceata de pepene verde se toarna in borcane. Eu am pus dulceata fierbinte pentru ca nu aveam borcanele sterilizate. Am pus capacele, am intors borcanele cu gura in jos si le-am acoperit cu un prosop gros. Am desfacut unul din borcane abia a doua zi. Dintr-un kg de miez de pepene ies doua borcane de 400 g de dulceata.
Este prima data cand pregatesc aceasta delicioasa dulceata. Mama mea pregatea mereu dulceata din coaja de pepene verde dar niciodata nu a pregatit si din miez de pepene.
Dulceata din miez de pepene verde are un gust exotic de bun, culoare si aroma minunate.
Deja ma gandesc sa o folosesc la clatite, prajituri chessecake, in gris cu lapte, la feliile de paine prajita cu unt si nu in ultimul rand in cereale la micul dejun.
Pofta buna!