Elote este porumbul gatit la gratar in stil mexican, care imbina suculenta si dulceata porumbului cu aroma usor carbonizata a porumbului pregatit pe gratarul cu jar, impreuna cu un sos cremos de chilli, coriandru verde, suc de lime, apoi pudrat cu branza Cotija (parmezan mexican). Elote are un gust elegant si aromat, astfel ca se poate asocia perfect cu orice bautura, carne la gratar, dar si cu preparate traditionale mexicane: tacos, salsa, burritos sau salate in stil mexican. Daca va place gustul porumbului la gratar si preparatele usor iuti, atunci acest elote vi se potriveste perfect si il puteti pregati atat pentru cina, cat si pentru gustari seara târziu, pentru gratar, petreceri, sau alte preparate delicioase.
Mod de preparare:
Daca „porumbul la gratar” american inseamna in mod traditional porumbul gatit la gratar cu unt si sare, Elote sau altfel spus porumbul la gratar mexican este sinonim cu porumbul gatit la gratar si apoi acoperit cu un sos de maioneza si Crema mexicana cu coriandru verde, praf de usturoi si chilli apoi pudrat in branza Cotija. Elote este adesea promovat ca porumb mexican vandut pe strada trecatorilor si vizitatorilor, deoarece este probabil cel mai popular aliment comercializat pe strada din Mexic. De asemenea, a devenit din ce in ce mai popular in America, vandut la festivaluri, targuri si restaurante mexicane. Porumbul Elote este adesea servit ca frigarui pe un bat pentru a fi mancat din mers.
Cum pregatim Elote mexican:
Pentru inceput, indepartam frunzele exterioare ale porumbului pana cand nu mai ramane decat un singur strat de frunze in jurul cotorului.
Prindem varfurile frunzelor si ciucurii impreuna intr-o mana si tragem ferm cu o singura miscare pana la cotor.
Indepartam cat mai bine frunzele de pe toti stiuletii si matasea. Daca nu aveti bat de infipt in cotor, va recomand sa-i pastrati cotorul dar fara frunze, de el va veti ajuta la gatit pe gratar si la servit. Eu am folosit bete de lemn pentru servit mancare asiatica.
Elote este preparat direct pe gratarul cu jar pentru a obtine o aroma maxima cu gust afumat, dar il puteti gati si pe grill, fiert (in apa sau la abur), la cuptor apoi trecute prin grill pentru a obtine arsura care ii va da o nota de afumat, similara cu cel gatit la gratarul de jar.
Porumbul autentic gatit la jar este mai intai periat cu pudra de chilli si ulei pentru gatit amestecate cu sare inainte de de a fi pus pe gratar, asta pentru a preveni uscarea acestuia si pentru ca porumbul sa absoarba aroma de afumat. Elote autentic are o aroma puternica de afumatura a porumbului gatit pe gratar de jar, care apoi e uns cu o crema picanta si delicioasa cu gust de lime si coriandru (de aici denumirea de porumb mexican la gratar).
Eu am gatit porumbul mai intai la abur, cam 60 de minute, pentru ca urma sa-l gatesc pe grill nu pe gratar cu jar. Gatitul porumbului la abur i-a pastrat suculenta si dulceata porumbului.
De asemenea, in cazul in care il veti gati la cuptor, pentru inceput, preincalziti cuptorul la 200 de grade C. Asezati mai intai hartie de copt pe tava unde se va scurge zeama din porumb, apoi deasupra tavii puneti un suport grilaj.
Asezati porumbul periat cu ulei, sare si chilli direct pe grilajul de copt. Coaceti cam 35 de minute sau pana cand porumbul este fraged, timp in care e necesar sa-l mai intoarceti din cand in cand pentru a fi copt bine pe toate partile.
Daca fierbeti porumbul in apa, aduceti mai intai apa la fierbere intr-o o oala incapatoare in care puneti sare.
Adaugati apoi porumbul si il gatiti timp de 8-10 minute sau pana cand se inmoaie, dupa care se scurge cu atentie de apa si se usuca eventual cu un servet de bucatarie. Apoi poate fi pus pe tigaie grill sau gratar grill pentru a obtine acea nota de afumatura.
Asa cum am precizat mai sus, pentru un gust autentic si pentru a pastra suculenta porumbului, vom unge de fiecare data stiuletii de porumb inainte de a fi pusi pe gratar, grill, tigaie grill sau cuptor. Pentru uns, vom folosi o farfurie intinsa in care punem ulei de floarea soarelui pentru gatit, sare si chilli, astfel incat sa putem pune stiuletele, fara a varsa ulei la uns pe blatul de lucru.
Amestecam ingredientele din uleiul de chilli apoi pentru uns vom folosi o pensula de cofetarie/patiserie.
Luam fiecare porumb, bucata cu bucata, pe rand, apoi ungem sau periam stiuletii de porumb uniform cu acest amestec de ulei si chilli.
Inceingem gratarul grill la foc mare. Cand este fierbinte, adaugam porumbul si inchidem capacul.
Intre timp pregatim crema mexicana cu maioneza, chilli si coriandru verde, pentru uns, trebuie sa fie gata cand scoatem porumbul pentru ca il vom unge cat este el inca fierbinte.
Pentru crema de uns dupa coacere, avem nevoie de crema mexicana sau smantana foarte grasa usor inasprita, maioneza, coriandru verde, condimente, suc de lime si coaja de lime rasa.
Lime: Stoarcem suc proaspat de lime intotdeauna pentru porumbul elote, pentru ca vom folosi si coaja rasa de lime. Lime-ul confera porumbului o aroma fabuloasa, proaspata, acidulata si placuta. Evitati sa folositi partea alba de la coaja de lime, deoarece are un gust amar, in loc de acid.
Coriandru verde, va adauga un gust usor intepator si aromat la elote-ul mexican. Cand tocam coriandru adaugam atat frunze cat si cateva tulpini tocate marunt, chiar foarte fin daca este posibil. Desigur, putem folosi coriandru mai mult sau mai putin dupa gust. Eu am adaugat cea mai mare parte din coriandru verde la crema si apoi am pastrat putin pentru a presara pe porumb la final doar pentru decor.
Condimentele: Sosul de ulei vegetal cu pudra de chilli si gust sarat pentru uns porumbul, va imbina gustul acestui elote cu o aroma deosebita. Pudra de chilli suplimentara, pudra de usturoi, chimen macinat, boia afumata, piper si piper Cayenne va da cremei si elotului o nota si o aroma speciala, suculenta si delicioasa.
Crema mexicana sau smantana grasa: Ambele vor functiona excelent in aceasta reteta, asa ca, daca aveti deja smantana la indemana, folositi-o fara ezitare. Daca nu sunteti familiarizati cu crema mexicana, care este o crema acidulata si ingrosata (practic smantana grasa si unt) dar care are un gust mai bland si mai putin cremos decat smantana. Crema mexicana poate fi gasita adesea langa smantana sau la standul de specialitate internationala, este de obicei vanduta pentru ca are o buna putere de lipire. Daca doriti de asemenea, puteti sa o inlocuiti cu iaurt grecesc, in cazul acesta nu mai adaugati coaja de lime.
Maioneza: Desi ar putea parea ciudat, va spun ca maioneza este divina, atat pentru gust cat si pentru baza unei creme bine legate. Maioneza este necesara deoarece actioneaza ca un lipici pentru branza cotija pe porumb. Recomand sa folositi maioneza impreuna cu crema mexicana pentru gust si pentru o buna lipire a cotijei parmezan.
Intr-o farfurie intinsa adaugam crema mexicana sau smantana, apoi maioneza, coriandru verde maruntit, suc de lime, coaja rasa de lime si condimentele.
Le vom amesteca bine pana ce sunt toate bine incorporate si vor deveni o crema omogena.
Cotija: Este cunoscut sub numele de „parmezan mexican”, deoarece este mai sarat, dur si sfaramicios. Se gaseste in mod regulat la branzeturi de specialitate si ar trebui să fie usor de gasit. Daca Cotija nu este disponibil, il puteti inlocui cu Pecorino Romano. Pecorino Romano este mai sarat si mai tare decat parmezanul, care este mai bland si mai dulceag.
Cand porumbul s-a copt pe toate partile, il vom transfera langa farfuria cu crema de maioneza pentru a ne fi mai usor la uns. Este important sa-l ungem cu crema cat inca este fierbinte.
Asadar, imediat dupa indepartarea porumbului de pe gratar sau grill, luand pe rand bucata cu bucata, transferam porumbul pe farfurie cu amestec de maioneza si cu ajutorul unei pensule de cofetarie ungem si periem porumbul pe fiecare parte pentru a-l acoperi uniform.
Ungem cu un strat subtiere fiecare parte a porumbului si indeapartam cu grija eventualele surplusuri acolo unde este cazul.
Transferam apoi porumbul in farfuria cu branza razuita Cotija sau branza razuita Pecorino Romano.
Presaram din abundenta branza peste porumb, acoperind fiecare parte.
La final presaram cu coriandru verde tocat marunt, praf de boia afumata suplimentar daca doriti si se serveste imediat cat inca este cald.
Recomand de asemenea boluri mici cu praf de chilli suplimentar, coriandru verde maruntit, crema cu maioneza si boluri cu Cotija, astfel incat cine doreste sa isi poata personaliza elotul.
Cateva sfaturi pentru porumbul la gratar Elote:
Folositi doar porumb proaspat. Porumbul proaspat este cel mai dulce si mai suculent utilizat in primele 1-2 zile de la cules. Zaharurile incep sa se transforme in amidon imediat dupa recoltarea porumbului. Asigurati-va ca pastrati porumbul in frigider pentru a opri acest proces.
Pentru a fi mai usor de curatat de matase, puteti sa-l introduceti in cuptorul cu microunde, timp de un minut sau doua, inainte de a-l desface dintre frunze, ceea ce va face ca matasea incapatanata sa se desprinda mai ușor. De asemenea, puteti cumpara porumb deja curatat de frunze si matase ca sa economisiti timp.
Porumb la gratar versus porumb fiert. Va recomand, daca aveti posibilitatea, sa gatiti porumbul pentru reteta elote, direct la gratar, deoarece nu numai ca veti obtine o aroma dulce si suculenta, ci mai ales complexa si delicioasa de afumatura, fragezita apoi in aroma cremei cu maioneza si condimente. Acestea fiind spuse, daca totusi nu aveti un gratar, puteti fierbe porumbul sau il puteti coace direct in cuptor.
Pregatiti din timp crema si branza razuita cotijo, inainte de a gati pe gratar porumbul, asta pentru ca, asamblarea elotului mexican se face imediat dupe ce se scoate de pe gratar.
Pentru uns, folositi o perie de patiserie. Acest lucru va va ajuta sa creati un strat subțire de sos cremos, in loc de unul prea incarcat.
Se presara branza, nu se rostogoleste. Nu recomand sa rulati stiuleti in branza, deoarece va aduna foarte multa branza pe amestecul de maioneza si crema/smantana. In schimb, cel mai bine este sa sprijiniti varful porumbului elote pe farfuria cu branza razuita si cu o mana sa presarati branza.
Ce se poate servi pe langa Elote:
Salata de fructe: fiecare gratar are nevoie de salata, eventual salata de fructe pentru a merge pe langa deliciosul elote.
Elotul mexican se potriveste perfect cu salata de cartofi, fasole la cuptor, macaroane si branza ori painici de porumb, ori cu salata de paste italiene, salata de paste grecesti, salata de paste de mazare si slanina, salata de struguri, salata de capsuni, salata de spanac etc. Elote se asociaza de asemenea cu mancaruri principale mexicane, cum ar fi: burritos, somon cu salsa de mango, tacos de creveti cu lime si coriandru, tacos cu pui etc.
Elote la cupa sau la pahar/ceasca:
Elote la cupa (sau altfel spus, porumb mexican intr-o ceasca sau pahar sau “Elote en Vaso”) este un mod minunat de a va bucura de elote-ul mexican preferat de pe stiulete. Aceasta este o alternativa usoara si accesibila atunci cand serviti mai multi invitati sau pentru cand doriti ca elotul sa fie complet pregatit inainte de sosirea invitatilor. Elote in cupa va ofera, de asemenea, opțiunea de a folosi porumb conservat atunci cand porumbul proaspat nu este in sezon.
Cum se pregateste Elote in cupa:
Daca veti gati porumb pe stiulete, prepararea se face ca in reteta de mai sus.
Daca folositi porumb conservat sau inghetat: incalziti mai intai o lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare din fonta sau wok, la foc mare. Adaugati porumbul si prajiti, amestecand ocazional, il tineti pe foc pana cand porumbul incepe sa se fierba, aproximativ 5 minute (si cateva minute mai mult daca este congelat).
Transferati apoi boabele intr-un castron mare pentru a le raci, astfel inca sa nu se inmoaie prea tare.
Se amesteca apoi cu maioneza, smantana / crema mexicana, condimente, suc de lime, coaja de lime, coriandru verde maruntit si parmezan cotija.
Puteti de asemenea sa lasati Elote-ul la cupa, sa fie asezonat sau personalizat de fiecare invitat in stilul si dupa gustul fiecaruia. Puteti include si alte toppinguri, cum ar fi rosii, avocado, masline, ardei gras rosu, jalapenos ( ardei verde iute ) etc.
Cat timp este bun Elote-ul mexican?:
Elote este cel mai bun cand este servit imediat cat inca e fierbinte sau cald si trebuie refrigerat cam dupa 2 ore.
De asemenea, pentru a-l refolosi puteti curata boabele de pe stiulete si servi cu: Salsa pentru tacos, Umplutura pentru burritos, Salata de porumb, etc.
Elote-ul se poate pastra acoperit cu folie la frigider timp de 3-5 zile, insa, el e mai bun si gustos cand este servit proaspat pentru ca este cel mai suculent porumb si are o aroma deosebita. Totusi, elote-ul se poate reincalzi, astfel:
Cuptor cu microunde: Asezati porumbul elote pe o farfurie potrivita pentru cuptorul cu microunde si acoperiti-l cu un prosop de hartie umed. Il tineti la cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde, urmat de intervale de 10 secunde pana cand este cald.
Cuptor: Preincalziti cuptorul la 180 de grade C, infasurati elote-ul in folie si coaceti timp de 5-7 minute sau pana cand este cald.
Asa cum am mentionat mai sus, elote-ul poate fi refolosit si la diverse preparate cu specific mexican, cu mentiunea ca trebuie curatat de pe stiuleti (sau popular de pe ciocanei, parte lemnoasa si necomestibila).
Va las in continuare doar cateva idei pentru a utiliza elote:
Salsa pentru tacos: Orneaza puiul mexican preferat, carnitas cu porumb elote sau salata mexicana pico de gallo si crema de avocado, umpleti cu ele o tortilla.
Topping pentru preparatele tale preferate cum ar fi burrito, fajitas, salate etc.
Umplutura pentru burritos: Elote-ul mexican este delicios in burritos de pui, sau carne de vita, burritos de fasole si branza, enchiladas, quesadillas etc.
Il puteti folosi la salate, fie simplu, fie in combinatie cu fasole neagra, ardei gras, castraveti, rosii, dovlecei etc.
Sper sa va placa porumbul la gratar in stil mexican si sa il adorati, este excelent!
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Daca „porumbul la gratar” american inseamna in mod traditional porumbul gatit la gratar cu unt si sare, Elote sau altfel spus porumbul la gratar mexican este sinonim cu porumbul gatit la gratar si apoi acoperit cu un sos de maioneza si Crema mexicana cu coriandru verde, praf de usturoi si chilli apoi pudrat in branza Cotija. Elote este adesea promovat ca porumb mexican vandut pe strada trecatorilor si vizitatorilor, deoarece este probabil cel mai popular aliment comercializat pe strada din Mexic. De asemenea, a devenit din ce in ce mai popular in America, vandut la festivaluri, targuri si restaurante mexicane. Porumbul Elote este adesea servit ca frigarui pe un bat pentru a fi mancat din mers.
Cum pregatim Elote mexican:
Pentru inceput, indepartam frunzele exterioare ale porumbului pana cand nu mai ramane decat un singur strat de frunze in jurul cotorului.
Prindem varfurile frunzelor si ciucurii impreuna intr-o mana si tragem ferm cu o singura miscare pana la cotor.
Indepartam cat mai bine frunzele de pe toti stiuletii si matasea. Daca nu aveti bat de infipt in cotor, va recomand sa-i pastrati cotorul dar fara frunze, de el va veti ajuta la gatit pe gratar si la servit. Eu am folosit bete de lemn pentru servit mancare asiatica.
Elote este preparat direct pe gratarul cu jar pentru a obtine o aroma maxima cu gust afumat, dar il puteti gati si pe grill, fiert (in apa sau la abur), la cuptor apoi trecute prin grill pentru a obtine arsura care ii va da o nota de afumat, similara cu cel gatit la gratarul de jar.
Porumbul autentic gatit la jar este mai intai periat cu pudra de chilli si ulei pentru gatit amestecate cu sare inainte de de a fi pus pe gratar, asta pentru a preveni uscarea acestuia si pentru ca porumbul sa absoarba aroma de afumat. Elote autentic are o aroma puternica de afumatura a porumbului gatit pe gratar de jar, care apoi e uns cu o crema picanta si delicioasa cu gust de lime si coriandru (de aici denumirea de porumb mexican la gratar).
Eu am gatit porumbul mai intai la abur, cam 60 de minute, pentru ca urma sa-l gatesc pe grill nu pe gratar cu jar. Gatitul porumbului la abur i-a pastrat suculenta si dulceata porumbului.
De asemenea, in cazul in care il veti gati la cuptor, pentru inceput, preincalziti cuptorul la 200 de grade C. Asezati mai intai hartie de copt pe tava unde se va scurge zeama din porumb, apoi deasupra tavii puneti un suport grilaj.
Asezati porumbul periat cu ulei, sare si chilli direct pe grilajul de copt. Coaceti cam 35 de minute sau pana cand porumbul este fraged, timp in care e necesar sa-l mai intoarceti din cand in cand pentru a fi copt bine pe toate partile.
Daca fierbeti porumbul in apa, aduceti mai intai apa la fierbere intr-o o oala incapatoare in care puneti sare.
Adaugati apoi porumbul si il gatiti timp de 8-10 minute sau pana cand se inmoaie, dupa care se scurge cu atentie de apa si se usuca eventual cu un servet de bucatarie. Apoi poate fi pus pe tigaie grill sau gratar grill pentru a obtine acea nota de afumatura.
Asa cum am precizat mai sus, pentru un gust autentic si pentru a pastra suculenta porumbului, vom unge de fiecare data stiuletii de porumb inainte de a fi pusi pe gratar, grill, tigaie grill sau cuptor. Pentru uns, vom folosi o farfurie intinsa in care punem ulei de floarea soarelui pentru gatit, sare si chilli, astfel incat sa putem pune stiuletele, fara a varsa ulei la uns pe blatul de lucru.
Amestecam ingredientele din uleiul de chilli apoi pentru uns vom folosi o pensula de cofetarie/patiserie.
Luam fiecare porumb, bucata cu bucata, pe rand, apoi ungem sau periam stiuletii de porumb uniform cu acest amestec de ulei si chilli.
Inceingem gratarul grill la foc mare. Cand este fierbinte, adaugam porumbul si inchidem capacul.
Intre timp pregatim crema mexicana cu maioneza, chilli si coriandru verde, pentru uns, trebuie sa fie gata cand scoatem porumbul pentru ca il vom unge cat este el inca fierbinte.
Pentru crema de uns dupa coacere, avem nevoie de crema mexicana sau smantana foarte grasa usor inasprita, maioneza, coriandru verde, condimente, suc de lime si coaja de lime rasa.
Lime: Stoarcem suc proaspat de lime intotdeauna pentru porumbul elote, pentru ca vom folosi si coaja rasa de lime. Lime-ul confera porumbului o aroma fabuloasa, proaspata, acidulata si placuta. Evitati sa folositi partea alba de la coaja de lime, deoarece are un gust amar, in loc de acid.
Coriandru verde, va adauga un gust usor intepator si aromat la elote-ul mexican. Cand tocam coriandru adaugam atat frunze cat si cateva tulpini tocate marunt, chiar foarte fin daca este posibil. Desigur, putem folosi coriandru mai mult sau mai putin dupa gust. Eu am adaugat cea mai mare parte din coriandru verde la crema si apoi am pastrat putin pentru a presara pe porumb la final doar pentru decor.
Condimentele: Sosul de ulei vegetal cu pudra de chilli si gust sarat pentru uns porumbul, va imbina gustul acestui elote cu o aroma deosebita. Pudra de chilli suplimentara, pudra de usturoi, chimen macinat, boia afumata, piper si piper Cayenne va da cremei si elotului o nota si o aroma speciala, suculenta si delicioasa.
Crema mexicana sau smantana grasa: Ambele vor functiona excelent in aceasta reteta, asa ca, daca aveti deja smantana la indemana, folositi-o fara ezitare. Daca nu sunteti familiarizati cu crema mexicana, care este o crema acidulata si ingrosata (practic smantana grasa si unt) dar care are un gust mai bland si mai putin cremos decat smantana. Crema mexicana poate fi gasita adesea langa smantana sau la standul de specialitate internationala, este de obicei vanduta pentru ca are o buna putere de lipire. Daca doriti de asemenea, puteti sa o inlocuiti cu iaurt grecesc, in cazul acesta nu mai adaugati coaja de lime.
Maioneza: Desi ar putea parea ciudat, va spun ca maioneza este divina, atat pentru gust cat si pentru baza unei creme bine legate. Maioneza este necesara deoarece actioneaza ca un lipici pentru branza cotija pe porumb. Recomand sa folositi maioneza impreuna cu crema mexicana pentru gust si pentru o buna lipire a cotijei parmezan.
Intr-o farfurie intinsa adaugam crema mexicana sau smantana, apoi maioneza, coriandru verde maruntit, suc de lime, coaja rasa de lime si condimentele.
Le vom amesteca bine pana ce sunt toate bine incorporate si vor deveni o crema omogena.
Cotija: Este cunoscut sub numele de „parmezan mexican”, deoarece este mai sarat, dur si sfaramicios. Se gaseste in mod regulat la branzeturi de specialitate si ar trebui să fie usor de gasit. Daca Cotija nu este disponibil, il puteti inlocui cu Pecorino Romano. Pecorino Romano este mai sarat si mai tare decat parmezanul, care este mai bland si mai dulceag.
Cand porumbul s-a copt pe toate partile, il vom transfera langa farfuria cu crema de maioneza pentru a ne fi mai usor la uns. Este important sa-l ungem cu crema cat inca este fierbinte.
Asadar, imediat dupa indepartarea porumbului de pe gratar sau grill, luand pe rand bucata cu bucata, transferam porumbul pe farfurie cu amestec de maioneza si cu ajutorul unei pensule de cofetarie ungem si periem porumbul pe fiecare parte pentru a-l acoperi uniform.
Ungem cu un strat subtiere fiecare parte a porumbului si indeapartam cu grija eventualele surplusuri acolo unde este cazul.
Transferam apoi porumbul in farfuria cu branza razuita Cotija sau branza razuita Pecorino Romano.
Presaram din abundenta branza peste porumb, acoperind fiecare parte.
La final presaram cu coriandru verde tocat marunt, praf de boia afumata suplimentar daca doriti si se serveste imediat cat inca este cald.
Recomand de asemenea boluri mici cu praf de chilli suplimentar, coriandru verde maruntit, crema cu maioneza si boluri cu Cotija, astfel incat cine doreste sa isi poata personaliza elotul.
Cateva sfaturi pentru porumbul la gratar Elote:
Folositi doar porumb proaspat. Porumbul proaspat este cel mai dulce si mai suculent utilizat in primele 1-2 zile de la cules. Zaharurile incep sa se transforme in amidon imediat dupa recoltarea porumbului. Asigurati-va ca pastrati porumbul in frigider pentru a opri acest proces.
Pentru a fi mai usor de curatat de matase, puteti sa-l introduceti in cuptorul cu microunde, timp de un minut sau doua, inainte de a-l desface dintre frunze, ceea ce va face ca matasea incapatanata sa se desprinda mai ușor. De asemenea, puteti cumpara porumb deja curatat de frunze si matase ca sa economisiti timp.
Porumb la gratar versus porumb fiert. Va recomand, daca aveti posibilitatea, sa gatiti porumbul pentru reteta elote, direct la gratar, deoarece nu numai ca veti obtine o aroma dulce si suculenta, ci mai ales complexa si delicioasa de afumatura, fragezita apoi in aroma cremei cu maioneza si condimente. Acestea fiind spuse, daca totusi nu aveti un gratar, puteti fierbe porumbul sau il puteti coace direct in cuptor.
Pregatiti din timp crema si branza razuita cotijo, inainte de a gati pe gratar porumbul, asta pentru ca, asamblarea elotului mexican se face imediat dupe ce se scoate de pe gratar.
Pentru uns, folositi o perie de patiserie. Acest lucru va va ajuta sa creati un strat subțire de sos cremos, in loc de unul prea incarcat.
Se presara branza, nu se rostogoleste. Nu recomand sa rulati stiuleti in branza, deoarece va aduna foarte multa branza pe amestecul de maioneza si crema/smantana. In schimb, cel mai bine este sa sprijiniti varful porumbului elote pe farfuria cu branza razuita si cu o mana sa presarati branza.
Ce se poate servi pe langa Elote:
Salata de fructe: fiecare gratar are nevoie de salata, eventual salata de fructe pentru a merge pe langa deliciosul elote.
Elotul mexican se potriveste perfect cu salata de cartofi, fasole la cuptor, macaroane si branza ori painici de porumb, ori cu salata de paste italiene, salata de paste grecesti, salata de paste de mazare si slanina, salata de struguri, salata de capsuni, salata de spanac etc. Elote se asociaza de asemenea cu mancaruri principale mexicane, cum ar fi: burritos, somon cu salsa de mango, tacos de creveti cu lime si coriandru, tacos cu pui etc.
Elote la cupa sau la pahar/ceasca:
Elote la cupa (sau altfel spus, porumb mexican intr-o ceasca sau pahar sau “Elote en Vaso”) este un mod minunat de a va bucura de elote-ul mexican preferat de pe stiulete. Aceasta este o alternativa usoara si accesibila atunci cand serviti mai multi invitati sau pentru cand doriti ca elotul sa fie complet pregatit inainte de sosirea invitatilor. Elote in cupa va ofera, de asemenea, opțiunea de a folosi porumb conservat atunci cand porumbul proaspat nu este in sezon.
Cum se pregateste Elote in cupa:
Daca veti gati porumb pe stiulete, prepararea se face ca in reteta de mai sus.
Daca folositi porumb conservat sau inghetat: incalziti mai intai o lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare din fonta sau wok, la foc mare. Adaugati porumbul si prajiti, amestecand ocazional, il tineti pe foc pana cand porumbul incepe sa se fierba, aproximativ 5 minute (si cateva minute mai mult daca este congelat).
Transferati apoi boabele intr-un castron mare pentru a le raci, astfel inca sa nu se inmoaie prea tare.
Se amesteca apoi cu maioneza, smantana / crema mexicana, condimente, suc de lime, coaja de lime, coriandru verde maruntit si parmezan cotija.
Puteti de asemenea sa lasati Elote-ul la cupa, sa fie asezonat sau personalizat de fiecare invitat in stilul si dupa gustul fiecaruia. Puteti include si alte toppinguri, cum ar fi rosii, avocado, masline, ardei gras rosu, jalapenos ( ardei verde iute ) etc.
Cat timp este bun Elote-ul mexican?:
Elote este cel mai bun cand este servit imediat cat inca e fierbinte sau cald si trebuie refrigerat cam dupa 2 ore.
De asemenea, pentru a-l refolosi puteti curata boabele de pe stiulete si servi cu: Salsa pentru tacos, Umplutura pentru burritos, Salata de porumb, etc.
Elote-ul se poate pastra acoperit cu folie la frigider timp de 3-5 zile, insa, el e mai bun si gustos cand este servit proaspat pentru ca este cel mai suculent porumb si are o aroma deosebita. Totusi, elote-ul se poate reincalzi, astfel:
Cuptor cu microunde: Asezati porumbul elote pe o farfurie potrivita pentru cuptorul cu microunde si acoperiti-l cu un prosop de hartie umed. Il tineti la cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde, urmat de intervale de 10 secunde pana cand este cald.
Cuptor: Preincalziti cuptorul la 180 de grade C, infasurati elote-ul in folie si coaceti timp de 5-7 minute sau pana cand este cald.
Asa cum am mentionat mai sus, elote-ul poate fi refolosit si la diverse preparate cu specific mexican, cu mentiunea ca trebuie curatat de pe stiuleti (sau popular de pe ciocanei, parte lemnoasa si necomestibila).
Va las in continuare doar cateva idei pentru a utiliza elote:
Salsa pentru tacos: Orneaza puiul mexican preferat, carnitas cu porumb elote sau salata mexicana pico de gallo si crema de avocado, umpleti cu ele o tortilla.
Topping pentru preparatele tale preferate cum ar fi burrito, fajitas, salate etc.
Umplutura pentru burritos: Elote-ul mexican este delicios in burritos de pui, sau carne de vita, burritos de fasole si branza, enchiladas, quesadillas etc.
Il puteti folosi la salate, fie simplu, fie in combinatie cu fasole neagra, ardei gras, castraveti, rosii, dovlecei etc.
Sper sa va placa porumbul la gratar in stil mexican si sa il adorati, este excelent!
Pofta mare!