AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Pepenele rosu este un fruct adorat de noi pe timpul verii si il gasim usor prin piete, astfel ca putem sa muram in cantitati mici pentru consum rapid si/sau de pofta datorita gustului unic, uşor dulce, acrisor si acidulat prin murare.

Randamente8 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare5 zileTimp total5 zile 10 minute

 1 pepene verde copt
 3-4 catei mari de usturoi
 1 ceapa
 1 legatura de marar verde ( sau uscat)
 2 lingurite de cimbru uscat ( 2 crengute)
 2 lingurite de boabe mustar ( optional)
 10 boabe de piper
 2 tije de telina apio ( sau telina verde)
 40 gr sare neiodata ( pentru muraturi) la litrul de apa
 apa in functie de marimea borcanului

1

Mod de preparare:
Vara ne putem bucura de de deliciosul pepene murat la fel ca iarna, in plus, datorita caldurii se mureaza mult mai repede. Vara gasim in piete pepeni din abundenta, insa daca ati cumparat pepene si nu e dulce, sau e palit, ori l-ati luat prea mare si nu se mai mananca, va recomand sa nu-l aruncati, din ei puteti face cateva borcane de pepene murat delicios.
Pentru inceput pepenele se spala bine, coaja se curata de orice urma de pamant.

2

Se taie in felii groase de aproximativ 1,5 - 2 cm si apoi in bucati, in functie de borcanul pe care il aveti, eu am folosit un borcan de 1,7 litri cu gura larga si un recipient din plastic mai mare.

3

Pentru pepenele covasit ( murat la soare) eu am folosit marar verde, pentru ca uscat nu am gasit inca in piata.
Pregatim ingredientele: cateii de usturoi se curata de coaja, se vor taia pe lungime in felii, ceapa se curata de coaja, se spala, se taie in jumate apoi in semiluna. Tijele de telina apio se taie in bucati potrivite, eu le-am lasat mai lungi, dar pot fi tocate si marunt dupa preferinte.

4

Eu am folosit o jumatate de pepene, pe care nimeni nu-l mai dorea, cam de 3-4 kg cantarit dupa ochi.
Dupa ce pregatim toate ingredientele necesare, incepem aranjarea in borcane, astfel la fundul lor vom pune marar, felii de ceapa si usturoi, cimbru, telina, boabe de piper si boabe de mustar.

5

Se aranjeaza apoi feliile in borcan, avand grija sa nu zdrobim miezul.

6

Printre bucate de pepene acolo unde este spatiu, putem introduce tije de telina, telina cu frunze, felii de usturoi si ceapa, chiar si marar.

7

Cand am umplut borcanul, vom pune deasupra pepenelui marar, un pic de cimbru, eventual ceapa din nou si usturoi. La fel vom proceda si la umplerea borcanelor ramase pana epuizam toate bucatile de pepene.

8

Pregatim apoi saramura.
Intr-o oala punem sarea in functie de cata saramura e necesara pentru borcane, astfel la 1 litru apa cantarim 35-40 grame de sare, sau o lingura de sare cu varf.

9

Punem apa in oala si incalzim usor apa, sa nu fie fierbinte, amestecand continuu. Cand apa s-a incalzit inchidem aragazul si amestecam pana se topeste toata sarea. Vom turna saramura calduta in borcane peste pepeni cat sa-i acopere.

10

Vom aseza borcanele la vedere, in bucatarie eventual, pentru ca o sa fie necesar sa suflam saramura in fiecare zi. Fie suflam zeama cu un furtunas sau pai de suc, fie infiletam bine capacele si le agitam, dupa care desfacem capacele si le lasam deasupra lor neinfetate. E bine sa punem sub borcane recipiente mai adanci, pentru ca in timpul murarii, moarea se umfla si poate da peste borcan, de aceea cand acoperim cu capace nu le vom inchide ermetic, le punem si atat, fara a le infileta.

11

Murarea pepenelui dureaza intre 3 si 5 zile. Eu l-am gustat abia in a cincea zi, cand miezul era perfect murat si pe gustul meu, coaja verde era inca tare dar oricum nu o mancam.

12

Pepenele rosu murat poate fi servit cu friptura, cartofi prajiti, tocanite, carnati prajiti etc.

13

In cazul in care murati mai mult pepene si doriti sa-l pastrati mai mult timp, puteti adauga la murare, hrean sau frunze de visin, frunze de vita de vie ori de zmeura, sau o crenguta doua de busuioc, aceste vor intari pepenele si va tine mai mult.

14

In cazul in care observati ca zeama face floare, incercati sa o adunati cat mai bine apoi gustati zeama, daca e dulce mai puneti sare si suflati zeama cu un furtunas in fiecare zi ca sa se topeasca sarea.

15

Pofta mare!

Ingrediente

 1 pepene verde copt
 3-4 catei mari de usturoi
 1 ceapa
 1 legatura de marar verde ( sau uscat)
 2 lingurite de cimbru uscat ( 2 crengute)
 2 lingurite de boabe mustar ( optional)
 10 boabe de piper
 2 tije de telina apio ( sau telina verde)
 40 gr sare neiodata ( pentru muraturi) la litrul de apa
 apa in functie de marimea borcanului

Indicații

1

Mod de preparare:
Vara ne putem bucura de de deliciosul pepene murat la fel ca iarna, in plus, datorita caldurii se mureaza mult mai repede. Vara gasim in piete pepeni din abundenta, insa daca ati cumparat pepene si nu e dulce, sau e palit, ori l-ati luat prea mare si nu se mai mananca, va recomand sa nu-l aruncati, din ei puteti face cateva borcane de pepene murat delicios.
Pentru inceput pepenele se spala bine, coaja se curata de orice urma de pamant.

2

Se taie in felii groase de aproximativ 1,5 - 2 cm si apoi in bucati, in functie de borcanul pe care il aveti, eu am folosit un borcan de 1,7 litri cu gura larga si un recipient din plastic mai mare.

3

Pentru pepenele covasit ( murat la soare) eu am folosit marar verde, pentru ca uscat nu am gasit inca in piata.
Pregatim ingredientele: cateii de usturoi se curata de coaja, se vor taia pe lungime in felii, ceapa se curata de coaja, se spala, se taie in jumate apoi in semiluna. Tijele de telina apio se taie in bucati potrivite, eu le-am lasat mai lungi, dar pot fi tocate si marunt dupa preferinte.

4

Eu am folosit o jumatate de pepene, pe care nimeni nu-l mai dorea, cam de 3-4 kg cantarit dupa ochi.
Dupa ce pregatim toate ingredientele necesare, incepem aranjarea in borcane, astfel la fundul lor vom pune marar, felii de ceapa si usturoi, cimbru, telina, boabe de piper si boabe de mustar.

5

Se aranjeaza apoi feliile in borcan, avand grija sa nu zdrobim miezul.

6

Printre bucate de pepene acolo unde este spatiu, putem introduce tije de telina, telina cu frunze, felii de usturoi si ceapa, chiar si marar.

7

Cand am umplut borcanul, vom pune deasupra pepenelui marar, un pic de cimbru, eventual ceapa din nou si usturoi. La fel vom proceda si la umplerea borcanelor ramase pana epuizam toate bucatile de pepene.

8

Pregatim apoi saramura.
Intr-o oala punem sarea in functie de cata saramura e necesara pentru borcane, astfel la 1 litru apa cantarim 35-40 grame de sare, sau o lingura de sare cu varf.

9

Punem apa in oala si incalzim usor apa, sa nu fie fierbinte, amestecand continuu. Cand apa s-a incalzit inchidem aragazul si amestecam pana se topeste toata sarea. Vom turna saramura calduta in borcane peste pepeni cat sa-i acopere.

10

Vom aseza borcanele la vedere, in bucatarie eventual, pentru ca o sa fie necesar sa suflam saramura in fiecare zi. Fie suflam zeama cu un furtunas sau pai de suc, fie infiletam bine capacele si le agitam, dupa care desfacem capacele si le lasam deasupra lor neinfetate. E bine sa punem sub borcane recipiente mai adanci, pentru ca in timpul murarii, moarea se umfla si poate da peste borcan, de aceea cand acoperim cu capace nu le vom inchide ermetic, le punem si atat, fara a le infileta.

11

Murarea pepenelui dureaza intre 3 si 5 zile. Eu l-am gustat abia in a cincea zi, cand miezul era perfect murat si pe gustul meu, coaja verde era inca tare dar oricum nu o mancam.

12

Pepenele rosu murat poate fi servit cu friptura, cartofi prajiti, tocanite, carnati prajiti etc.

13

In cazul in care murati mai mult pepene si doriti sa-l pastrati mai mult timp, puteti adauga la murare, hrean sau frunze de visin, frunze de vita de vie ori de zmeura, sau o crenguta doua de busuioc, aceste vor intari pepenele si va tine mai mult.

14

In cazul in care observati ca zeama face floare, incercati sa o adunati cat mai bine apoi gustati zeama, daca e dulce mai puneti sare si suflati zeama cu un furtunas in fiecare zi ca sa se topeasca sarea.

15

Pofta mare!

Note

Pepene verde murat la soare – covasit
(Visited 1.481 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *