AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateIntermediar

Cozonac spaniol decorat cu fructe confiate sau glasate cum ar fi cirese rosii, cirese verzi sau amare, portocale dar si smochine, curmale si migdale, este in forma de inel, se mai numeste si "Inelul Regilor", pentru ca in interiorul Rascon-ului se ascunde o migdala (ca surpriza), iar cine gaseste migdala este incoronat rege in traditia Spaniei si Mexicului.

Randamente1 porție
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră 5 minute

 550 gr faina alba de cozonac tip 000
 7 gr drojdie uscata (25 gr drojdie proaspata)
 4 galbenusuri de ou
 120 gr unt moale
 120 gr zahar
 200 ml lapte la temperatura camerei
 5 gr sare
 2 plicuri zahar vanilat
 1 coaja de lamaie
 1 coaja de portocala
Decor
 1 ou pentru uns
 1 portocala confiata
 fructe confiate ( cirese, portocale)
 50 gr fulgi de migdale
 2 linguri zahar umezit in sirop de portocale

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele, laptele il incalzim un pic, in 2 linguri de lapte dizolvam drojdia si o lasam asa cateva minute sa faca spuma. Dam pe razatoare coaja de lamaie si portocala, spalam si dezinfectam ouale apoi le separam de albus, untul il topim in "bain-marie".

2

Intr-un bol punem faina si facem o gaura in mijloc, punem aici drojdia dizolvata, amestecam bine galbenusurile cu sarea.

3

Intr-o craticioara adaugam zaharul, laptele, zaharul vanilat, cojile de portocala si lamaie apoi o punem la foc mic pana cand se topeste zaharul, dupa ce se topeste zaharul se da la rece pentru cateva minute, laptele nu trebuie sa fie fierbinte cand il adaugam in aluat.

4

Formarea aluatului: peste faina si drojdie adaugam ouale si restul de lapte, framantam cu o spatula, pana cand se incorporeaza tot lichidul, apoi se adauga treptat si untul moale, framantand continuu pana cand si acesta este incorporat. La nevoie puteti sa mai adaugati si faina, eu nu am mai adaugat. Am obtinut un aluat moale si nelipicios datorita untului. L-am modelat in forma de bila si l-am pus intr-un bol mai mare.

5

Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la dospit circa 60 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul. Trebuie tinut la un loc cald.

6

Cand si-a dublat volumul, il putem transfera pe blatul de lucru tapetata cu putina faina. Il mai framantam un pic si apoi il modelam in forma de bila.

7

Pentru ca trebuie sa formam un cerc, am introdus doua degete in mijlocul bilei, apoi cu miscari circulare am marit gaura pana cand am reusit sa introduc pumnul, se continua astfel miscarile circulare pana cand obtinem un diametru de 25 cm.

8

Am transferat cu grija cercul de aluat, pe tava de copt tapetata cu hartie de copt. Am uns cu ou batut aluatul si l-am mai dat la dospit pentru 15 minute. Cat se odihneste aluatul am preincalzit cuptorul la 170 grad C.

9

Dupa ce si-a mai marit un pic volumul, am trecut la ornarea lui. Am taiat 4 felii de portocala confiate in doua jumatati si le-am impartit egal de-a lungul cercului de aluat. Apoi am folosit zaharul umezit cu cateva picaturi de sirop de la fructele confiate.

10

Am continuat cu lipirea fulgilor de migdale si a ciresele rosii confiate Decorul poate fi realizat dupa imaginatia fiecaruia, puteti folosi si fructe deshidratate, stafide. Eu de exemplu la urmatorul Roscon am sa pun fructe confiate si in interior lui.

11

Dupa ce terminam cu decoratul Roscon-ului, adunam surplusul de fulgi de migdale si fructe cazute pe tava, si il dam la cuptor pentru 30-35 minute, la temperatura de 160 grade C, eu l-am uitat la 170 grade si l-am cam rumenit inainte sa fie copt. Pe percurs il puteti testa cu un betisor sa vedeti daca s-a copt.

12

La final, puteti sa-l ungeti sau sa stropiti cu sirop de zahar pentru a obtine un luciu frumos, eu nu am mai apucat, fetita mea a inceput sa culeaga fructele de pe Roscon asa ca m-am grabit sa fac poze, cat inca mai avea decor.
Regasiti mai jos si cum puteti obtine felii de portocale confiate.
Pofta buna!

Felii de portocale confiate
13

Mod de preparare fructe confiate:
Metoda simpla, spalam portocala foarte bine, apoi le feliem in mod egal. Punem la incalzit 2-3 craticioare cu apa.

14

Cand apa incepe sa clocoteasca adaugam fructele, le lasam cateva minute sa dea in clocot in prima craticioara, apoi cand observaam ca apa s-a colorat, mutam cu o paleta supiera fructele in alt vas cu apa clocotita, le tinem cateva minute in clocot, pana coloreaza apa, apoi le mutam in urmatorul vas. Continuam procedura de cateva ori pana cand obtinem fructe moi fara a fi dezintegrate. Ideea e ca nu trebuie sa le lasam sa fiarba ci sa-si pastreze forma, culoarea, si gustul.

15

Intre timp, punem pe foc mic o craticioara in care adaugam 300 ml apa si 300 gr zahar, lasam zaharul sa se topeasca si-l mai lasam cateva clocote apoi putem inchide focul.
Cand terminam procedeul cu fructele, le transferam in acest sirop obtinut si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit le puteti folosi la prajituri pentru decor sau umpluturi. Surplusul de fructe le puteti transfera cu tot cu sirop intr-un recipient ermetic, pana la urmatoare utilizare. Pofta buna!

Ingrediente

 550 gr faina alba de cozonac tip 000
 7 gr drojdie uscata (25 gr drojdie proaspata)
 4 galbenusuri de ou
 120 gr unt moale
 120 gr zahar
 200 ml lapte la temperatura camerei
 5 gr sare
 2 plicuri zahar vanilat
 1 coaja de lamaie
 1 coaja de portocala
Decor
 1 ou pentru uns
 1 portocala confiata
 fructe confiate ( cirese, portocale)
 50 gr fulgi de migdale
 2 linguri zahar umezit in sirop de portocale

Indicații

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele, laptele il incalzim un pic, in 2 linguri de lapte dizolvam drojdia si o lasam asa cateva minute sa faca spuma. Dam pe razatoare coaja de lamaie si portocala, spalam si dezinfectam ouale apoi le separam de albus, untul il topim in "bain-marie".

2

Intr-un bol punem faina si facem o gaura in mijloc, punem aici drojdia dizolvata, amestecam bine galbenusurile cu sarea.

3

Intr-o craticioara adaugam zaharul, laptele, zaharul vanilat, cojile de portocala si lamaie apoi o punem la foc mic pana cand se topeste zaharul, dupa ce se topeste zaharul se da la rece pentru cateva minute, laptele nu trebuie sa fie fierbinte cand il adaugam in aluat.

4

Formarea aluatului: peste faina si drojdie adaugam ouale si restul de lapte, framantam cu o spatula, pana cand se incorporeaza tot lichidul, apoi se adauga treptat si untul moale, framantand continuu pana cand si acesta este incorporat. La nevoie puteti sa mai adaugati si faina, eu nu am mai adaugat. Am obtinut un aluat moale si nelipicios datorita untului. L-am modelat in forma de bila si l-am pus intr-un bol mai mare.

5

Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la dospit circa 60 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul. Trebuie tinut la un loc cald.

6

Cand si-a dublat volumul, il putem transfera pe blatul de lucru tapetata cu putina faina. Il mai framantam un pic si apoi il modelam in forma de bila.

7

Pentru ca trebuie sa formam un cerc, am introdus doua degete in mijlocul bilei, apoi cu miscari circulare am marit gaura pana cand am reusit sa introduc pumnul, se continua astfel miscarile circulare pana cand obtinem un diametru de 25 cm.

8

Am transferat cu grija cercul de aluat, pe tava de copt tapetata cu hartie de copt. Am uns cu ou batut aluatul si l-am mai dat la dospit pentru 15 minute. Cat se odihneste aluatul am preincalzit cuptorul la 170 grad C.

9

Dupa ce si-a mai marit un pic volumul, am trecut la ornarea lui. Am taiat 4 felii de portocala confiate in doua jumatati si le-am impartit egal de-a lungul cercului de aluat. Apoi am folosit zaharul umezit cu cateva picaturi de sirop de la fructele confiate.

10

Am continuat cu lipirea fulgilor de migdale si a ciresele rosii confiate Decorul poate fi realizat dupa imaginatia fiecaruia, puteti folosi si fructe deshidratate, stafide. Eu de exemplu la urmatorul Roscon am sa pun fructe confiate si in interior lui.

11

Dupa ce terminam cu decoratul Roscon-ului, adunam surplusul de fulgi de migdale si fructe cazute pe tava, si il dam la cuptor pentru 30-35 minute, la temperatura de 160 grade C, eu l-am uitat la 170 grade si l-am cam rumenit inainte sa fie copt. Pe percurs il puteti testa cu un betisor sa vedeti daca s-a copt.

12

La final, puteti sa-l ungeti sau sa stropiti cu sirop de zahar pentru a obtine un luciu frumos, eu nu am mai apucat, fetita mea a inceput sa culeaga fructele de pe Roscon asa ca m-am grabit sa fac poze, cat inca mai avea decor.
Regasiti mai jos si cum puteti obtine felii de portocale confiate.
Pofta buna!

Felii de portocale confiate
13

Mod de preparare fructe confiate:
Metoda simpla, spalam portocala foarte bine, apoi le feliem in mod egal. Punem la incalzit 2-3 craticioare cu apa.

14

Cand apa incepe sa clocoteasca adaugam fructele, le lasam cateva minute sa dea in clocot in prima craticioara, apoi cand observaam ca apa s-a colorat, mutam cu o paleta supiera fructele in alt vas cu apa clocotita, le tinem cateva minute in clocot, pana coloreaza apa, apoi le mutam in urmatorul vas. Continuam procedura de cateva ori pana cand obtinem fructe moi fara a fi dezintegrate. Ideea e ca nu trebuie sa le lasam sa fiarba ci sa-si pastreze forma, culoarea, si gustul.

15

Intre timp, punem pe foc mic o craticioara in care adaugam 300 ml apa si 300 gr zahar, lasam zaharul sa se topeasca si-l mai lasam cateva clocote apoi putem inchide focul.
Cand terminam procedeul cu fructele, le transferam in acest sirop obtinut si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit le puteti folosi la prajituri pentru decor sau umpluturi. Surplusul de fructe le puteti transfera cu tot cu sirop intr-un recipient ermetic, pana la urmatoare utilizare. Pofta buna!

Note

Roscon de Reyes-cozonac spaniol
(Visited 1.207 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *