AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Gozleme este o placinta specifica bucatariei turcesti, ce consta in simplitatea extraordinara de pregatire si gustul deosebit. Placintele se mananca fierbinti, iar daca gatiti mai multe se pot pastra la frigider intr-un vas inchis.

gozleme

Randamente10 porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total1 oră 20 minute

pregatirea aluatului
 500 gr faina alba 000
 500 ml kefir sau apa calduta
 7 gr drojdie uscata
 1 lingura de zahar
 1 lingurita sare
 4 linguri de ulei
pregatirea umluturii de carne
 450 gr carne tocata
 1 ceapa
 2 linguri marar tocat
 1 lingura patrunjel tocat
 sare, piper
 1 lingurita boia de ardei rosu
 4 linguri ulei
 1 lingurita cimbru
 20 ml apa
pregatirea umpluturii de branza
 400 gr telemea ( de vaci, oi, capra, bivolita)
 2 oua
 2 lingurite de marar
pregatirea umpluturii de ciuperci
 450 gr ciuperci
 1 ceapa
 4 linguri de rantas
 sare, piper
 2 lingurite de patrunjel verde
 4 linguri ulei
pregatirea umpluturii de varza
 400 gr varza dulce
 1 ceapa sau o legatura de ceapa verde
 sare, piper
 2 lingurite boia de ardei dulce
 1 lingurita de turmeric ( se poate si fara)
 2 linguri de rosii passate
 6 linguri de ulei
pregatirea umpluturii de cartofi
 400 gr cartofi
 1 ceapa
 2 lingurite de patrunjel verde tocat
 4 linguri de ulei

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele necesare, kefirul sau apa le incalzim usor pentru accelerarea dospirii. In 50 de ml de kefir dizolvam drojdia si topim zaharul. Le lasam 15 minute sa dospeasca sau pana cand face bule deasupra.

ingrediente aluat

2

In bolul in care am pus faina, facem o gaura in mijloc si adaugam sarea, apoi vom turna drojdia cu zaharul, amestecam usor cu o spatula, incepem apoi sa turnam si restul de kefir, dupa ce l-am turnat si incorporat pe tot, vom adauga jumatate din cantitatea de ulei, framantam bine aluatul. Daca aluatul este inca lipicios mai adugam un praf de faina pana cand acesta devine moale dar nelipicios.
Turnam apoi si restul de ulei si il lasam la dospit, la loc cald, circa 40 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul.

framantarea

3

Pregatirea umpluturilor:
- Carne: Intr-un wok, adaugam ulei si ceapa, o calim usor, apoi adaugam carnea si o lasam pana se albeste, adaugam condimentele si rosiile passate cu putina apa. Lasam pana se gateste carnea, daca mai e necesar puteti sa mai adaugati apa. Cand carnea s-a fiert si prajit adaugam patrunjel verde.
- Branza: Continuam cu pregatirea umpluturii de branza, eu am faramat branza cu o furculita, am adaugat ou si marar, apoi le-am amestecat bine.
- Ciuperci: Intr-un wok calim o ceapa, apoi adaugam ciupercile taiate cubulete mici, adaugam condimentele, lasam pana cand apa se evapora, adaugam apoi rantasul mai lasam un minut doua sa se gateasca si acesta, stingem focul si adaugam verdeata.
- Varza: Tocam varza marunt, apoi o vom cali impreuna cu o ceapa verde, pentru ca varza pe care eu o aveam, din aceea cu frunza groasa si lemnoasa, nu lasa apa sa se fiarba, am aduagat eu putin cate putin apa, pana cand varza s-a inmuiat, am adaugat si condimentele, iar la final marar.
- Cartofii: Ii curatam de coaja si ii fierbem ca pentru piure, cand s-au fiert ii mixam bine. Intr-o tigaie calim o ceapa usor, apoi adaugam si cartofii, lasam un minut doua, amestecand continu, apoi adaugam verdeata.

ingrediente umplutura

4

Cand aluatul si-a dublat volumul, il transferam pe blatul de lucru tapetat cu faina.

dospirea

5

Rulam aluatul, si il portionam in zece bucati a cate 80-90 gr. Cu ajutorul palmei le vom face pe toate bilute si le mai lasam 10 minute.

portionare

6

Intindem fiecare biluta cu sucitorul, cam cat o farfurie intinsa de mare. Foaia trebuie sa fie subtire.

intinderea aluatului

7

Pe o jumatate din foaia intinsa vom adauga umplutura de branza. Mentionez ca din cantitatile scrise mi-au iesit cate doua gozleme din fiecare umplutura. Eu am pus umplutura din abundenta, si nu am facut rau.

aluat cu branza

8

Am impaturit foaia de aluat ca un portofel, si l-am lipit la margini cu degetele presand puternic astfel incat sa se uneasca si sa nu iasa umplutura pe perioada prelucrarii termice.

impaturire

9

Le-am pus in tigaia de copt unsa cu ulei ca la clatite, nu foarte mult.

coacerea

10

Cand s-a rumenit frumos, am intors pe cealalta parte si am lasat cateva minute sa se rumeneasca si aceasta.

coacere

11

Am scos apoi din tigaie pe un platou si am uns ambele parti cu unt. Acesta are rolul de a mentine aluatul fraged pe o perioada mai lunga de timp, ii confera si stralucire preparatului.

ungere

12

Am continuat cu umplerea celor doua gozleme de carne. Am procedat ca mai sus, le-am pus la copt in tigaia unsa cu putin ulei. Ce trebuie sa stiti si va recomand e sa stergeti tigaia dupa fiecare coacere, mai raman resturi de faina arsa si se vor lua pe celelalte gozleme, le vor da un aspect urat de ars.

umplutura carne

13

Continuam cu umplerea cu ciuperci. Eu nu am cantarit cantitatile la ciuperci si carne, si nu mi-a ajuns compozitia, asa ca le-am pus cate un cartof fiert fiecareia apoi le-am ras cascaval deasupra. Au iesit cu gust de pizza calzone.

umplutura ciuperci

14

Am continuat cu urmatoarele doua gozleme, le-am umplut cu cartofi. Trebuie sa retineti ca puteti sa umpleti aceste turtite cu orice va place, ca e branza dulce cu zahar, spanac, vinete coapte, amestec de legume, brocoli, dulceata, fructe,etc., puteti sa le adaptati cum vreti, in asta consta splendoarea ca nu exista limite, si ies la fel de delicios toate.

umplutura cartofi

15

Am continuat si cu ultimele doua, pe care le-am umplut cu varza dulce.

umplutura varza

16

Gozlemele in general se servesc fierbinti, intregi, indoite in sferturi, taiate sau chiar rulate, in cazul în care le savurezi din mers. Apetisante si totodata sanatoase, gazleme merg foarte bine cu un pahar de ceai turcesc, iaurt tradiţional turcesc sau cu iaurtele de-ale noastre.

final

17

Eu am scris in reteta 5 feluri de umpluturi, din acele cantitati de ingrediente, mi-au iesit cate doua din fiecare tip de umplutura, practic cam 150-200 de gr de umplutura am folosit pentru fiecare gozleme, 10 bucati in total, si extrem de delicioase fiecare. Le recomand cu incredere. Data viitoare continui ca alte feluri de umpluturi.

10 gozleme

18

La origini aceasta placinta sau paine anatoliana este foaie de patiserie gatita pe o plita metalica convexa fierbinte, care si-a luat ulterior numele de „gözleme”, după textura pe care o capata pe plita, cu acele pete coapte, mai inchise la culoare, ce se formează pe suprafata foii, seamanand cu niste ochi („göz” în limba turca insemna ”ochi”).

prezentare

Ingrediente

pregatirea aluatului
 500 gr faina alba 000
 500 ml kefir sau apa calduta
 7 gr drojdie uscata
 1 lingura de zahar
 1 lingurita sare
 4 linguri de ulei
pregatirea umluturii de carne
 450 gr carne tocata
 1 ceapa
 2 linguri marar tocat
 1 lingura patrunjel tocat
 sare, piper
 1 lingurita boia de ardei rosu
 4 linguri ulei
 1 lingurita cimbru
 20 ml apa
pregatirea umpluturii de branza
 400 gr telemea ( de vaci, oi, capra, bivolita)
 2 oua
 2 lingurite de marar
pregatirea umpluturii de ciuperci
 450 gr ciuperci
 1 ceapa
 4 linguri de rantas
 sare, piper
 2 lingurite de patrunjel verde
 4 linguri ulei
pregatirea umpluturii de varza
 400 gr varza dulce
 1 ceapa sau o legatura de ceapa verde
 sare, piper
 2 lingurite boia de ardei dulce
 1 lingurita de turmeric ( se poate si fara)
 2 linguri de rosii passate
 6 linguri de ulei
pregatirea umpluturii de cartofi
 400 gr cartofi
 1 ceapa
 2 lingurite de patrunjel verde tocat
 4 linguri de ulei

Indicații

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele necesare, kefirul sau apa le incalzim usor pentru accelerarea dospirii. In 50 de ml de kefir dizolvam drojdia si topim zaharul. Le lasam 15 minute sa dospeasca sau pana cand face bule deasupra.

ingrediente aluat

2

In bolul in care am pus faina, facem o gaura in mijloc si adaugam sarea, apoi vom turna drojdia cu zaharul, amestecam usor cu o spatula, incepem apoi sa turnam si restul de kefir, dupa ce l-am turnat si incorporat pe tot, vom adauga jumatate din cantitatea de ulei, framantam bine aluatul. Daca aluatul este inca lipicios mai adugam un praf de faina pana cand acesta devine moale dar nelipicios.
Turnam apoi si restul de ulei si il lasam la dospit, la loc cald, circa 40 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul.

framantarea

3

Pregatirea umpluturilor:
- Carne: Intr-un wok, adaugam ulei si ceapa, o calim usor, apoi adaugam carnea si o lasam pana se albeste, adaugam condimentele si rosiile passate cu putina apa. Lasam pana se gateste carnea, daca mai e necesar puteti sa mai adaugati apa. Cand carnea s-a fiert si prajit adaugam patrunjel verde.
- Branza: Continuam cu pregatirea umpluturii de branza, eu am faramat branza cu o furculita, am adaugat ou si marar, apoi le-am amestecat bine.
- Ciuperci: Intr-un wok calim o ceapa, apoi adaugam ciupercile taiate cubulete mici, adaugam condimentele, lasam pana cand apa se evapora, adaugam apoi rantasul mai lasam un minut doua sa se gateasca si acesta, stingem focul si adaugam verdeata.
- Varza: Tocam varza marunt, apoi o vom cali impreuna cu o ceapa verde, pentru ca varza pe care eu o aveam, din aceea cu frunza groasa si lemnoasa, nu lasa apa sa se fiarba, am aduagat eu putin cate putin apa, pana cand varza s-a inmuiat, am adaugat si condimentele, iar la final marar.
- Cartofii: Ii curatam de coaja si ii fierbem ca pentru piure, cand s-au fiert ii mixam bine. Intr-o tigaie calim o ceapa usor, apoi adaugam si cartofii, lasam un minut doua, amestecand continu, apoi adaugam verdeata.

ingrediente umplutura

4

Cand aluatul si-a dublat volumul, il transferam pe blatul de lucru tapetat cu faina.

dospirea

5

Rulam aluatul, si il portionam in zece bucati a cate 80-90 gr. Cu ajutorul palmei le vom face pe toate bilute si le mai lasam 10 minute.

portionare

6

Intindem fiecare biluta cu sucitorul, cam cat o farfurie intinsa de mare. Foaia trebuie sa fie subtire.

intinderea aluatului

7

Pe o jumatate din foaia intinsa vom adauga umplutura de branza. Mentionez ca din cantitatile scrise mi-au iesit cate doua gozleme din fiecare umplutura. Eu am pus umplutura din abundenta, si nu am facut rau.

aluat cu branza

8

Am impaturit foaia de aluat ca un portofel, si l-am lipit la margini cu degetele presand puternic astfel incat sa se uneasca si sa nu iasa umplutura pe perioada prelucrarii termice.

impaturire

9

Le-am pus in tigaia de copt unsa cu ulei ca la clatite, nu foarte mult.

coacerea

10

Cand s-a rumenit frumos, am intors pe cealalta parte si am lasat cateva minute sa se rumeneasca si aceasta.

coacere

11

Am scos apoi din tigaie pe un platou si am uns ambele parti cu unt. Acesta are rolul de a mentine aluatul fraged pe o perioada mai lunga de timp, ii confera si stralucire preparatului.

ungere

12

Am continuat cu umplerea celor doua gozleme de carne. Am procedat ca mai sus, le-am pus la copt in tigaia unsa cu putin ulei. Ce trebuie sa stiti si va recomand e sa stergeti tigaia dupa fiecare coacere, mai raman resturi de faina arsa si se vor lua pe celelalte gozleme, le vor da un aspect urat de ars.

umplutura carne

13

Continuam cu umplerea cu ciuperci. Eu nu am cantarit cantitatile la ciuperci si carne, si nu mi-a ajuns compozitia, asa ca le-am pus cate un cartof fiert fiecareia apoi le-am ras cascaval deasupra. Au iesit cu gust de pizza calzone.

umplutura ciuperci

14

Am continuat cu urmatoarele doua gozleme, le-am umplut cu cartofi. Trebuie sa retineti ca puteti sa umpleti aceste turtite cu orice va place, ca e branza dulce cu zahar, spanac, vinete coapte, amestec de legume, brocoli, dulceata, fructe,etc., puteti sa le adaptati cum vreti, in asta consta splendoarea ca nu exista limite, si ies la fel de delicios toate.

umplutura cartofi

15

Am continuat si cu ultimele doua, pe care le-am umplut cu varza dulce.

umplutura varza

16

Gozlemele in general se servesc fierbinti, intregi, indoite in sferturi, taiate sau chiar rulate, in cazul în care le savurezi din mers. Apetisante si totodata sanatoase, gazleme merg foarte bine cu un pahar de ceai turcesc, iaurt tradiţional turcesc sau cu iaurtele de-ale noastre.

final

17

Eu am scris in reteta 5 feluri de umpluturi, din acele cantitati de ingrediente, mi-au iesit cate doua din fiecare tip de umplutura, practic cam 150-200 de gr de umplutura am folosit pentru fiecare gozleme, 10 bucati in total, si extrem de delicioase fiecare. Le recomand cu incredere. Data viitoare continui ca alte feluri de umpluturi.

10 gozleme

18

La origini aceasta placinta sau paine anatoliana este foaie de patiserie gatita pe o plita metalica convexa fierbinte, care si-a luat ulterior numele de „gözleme”, după textura pe care o capata pe plita, cu acele pete coapte, mai inchise la culoare, ce se formează pe suprafata foii, seamanand cu niste ochi („göz” în limba turca insemna ”ochi”).

prezentare

Note

Gozleme – placinte turcesti
(Visited 12.998 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *