Gozleme este o placinta specifica bucatariei turcesti, ce consta in simplitatea extraordinara de pregatire si gustul deosebit. Placintele se mananca fierbinti, iar daca gatiti mai multe se pot pastra la frigider intr-un vas inchis.
In bolul in care am pus faina, facem o gaura in mijloc si adaugam sarea, apoi vom turna drojdia cu zaharul, amestecam usor cu o spatula, incepem apoi sa turnam si restul de kefir, dupa ce l-am turnat si incorporat pe tot, vom adauga jumatate din cantitatea de ulei, framantam bine aluatul. Daca aluatul este inca lipicios mai adugam un praf de faina pana cand acesta devine moale dar nelipicios.
Turnam apoi si restul de ulei si il lasam la dospit, la loc cald, circa 40 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Pregatirea umpluturilor:
- Carne: Intr-un wok, adaugam ulei si ceapa, o calim usor, apoi adaugam carnea si o lasam pana se albeste, adaugam condimentele si rosiile passate cu putina apa. Lasam pana se gateste carnea, daca mai e necesar puteti sa mai adaugati apa. Cand carnea s-a fiert si prajit adaugam patrunjel verde.
- Branza: Continuam cu pregatirea umpluturii de branza, eu am faramat branza cu o furculita, am adaugat ou si marar, apoi le-am amestecat bine.
- Ciuperci: Intr-un wok calim o ceapa, apoi adaugam ciupercile taiate cubulete mici, adaugam condimentele, lasam pana cand apa se evapora, adaugam apoi rantasul mai lasam un minut doua sa se gateasca si acesta, stingem focul si adaugam verdeata.
- Varza: Tocam varza marunt, apoi o vom cali impreuna cu o ceapa verde, pentru ca varza pe care eu o aveam, din aceea cu frunza groasa si lemnoasa, nu lasa apa sa se fiarba, am aduagat eu putin cate putin apa, pana cand varza s-a inmuiat, am adaugat si condimentele, iar la final marar.
- Cartofii: Ii curatam de coaja si ii fierbem ca pentru piure, cand s-au fiert ii mixam bine. Intr-o tigaie calim o ceapa usor, apoi adaugam si cartofii, lasam un minut doua, amestecand continu, apoi adaugam verdeata.
Cand aluatul si-a dublat volumul, il transferam pe blatul de lucru tapetat cu faina.
Intindem fiecare biluta cu sucitorul, cam cat o farfurie intinsa de mare. Foaia trebuie sa fie subtire.
Pe o jumatate din foaia intinsa vom adauga umplutura de branza. Mentionez ca din cantitatile scrise mi-au iesit cate doua gozleme din fiecare umplutura. Eu am pus umplutura din abundenta, si nu am facut rau.
Am impaturit foaia de aluat ca un portofel, si l-am lipit la margini cu degetele presand puternic astfel incat sa se uneasca si sa nu iasa umplutura pe perioada prelucrarii termice.
Le-am pus in tigaia de copt unsa cu ulei ca la clatite, nu foarte mult.
Cand s-a rumenit frumos, am intors pe cealalta parte si am lasat cateva minute sa se rumeneasca si aceasta.
Am scos apoi din tigaie pe un platou si am uns ambele parti cu unt. Acesta are rolul de a mentine aluatul fraged pe o perioada mai lunga de timp, ii confera si stralucire preparatului.
Am continuat cu umplerea celor doua gozleme de carne. Am procedat ca mai sus, le-am pus la copt in tigaia unsa cu putin ulei. Ce trebuie sa stiti si va recomand e sa stergeti tigaia dupa fiecare coacere, mai raman resturi de faina arsa si se vor lua pe celelalte gozleme, le vor da un aspect urat de ars.
Continuam cu umplerea cu ciuperci. Eu nu am cantarit cantitatile la ciuperci si carne, si nu mi-a ajuns compozitia, asa ca le-am pus cate un cartof fiert fiecareia apoi le-am ras cascaval deasupra. Au iesit cu gust de pizza calzone.
Am continuat cu urmatoarele doua gozleme, le-am umplut cu cartofi. Trebuie sa retineti ca puteti sa umpleti aceste turtite cu orice va place, ca e branza dulce cu zahar, spanac, vinete coapte, amestec de legume, brocoli, dulceata, fructe,etc., puteti sa le adaptati cum vreti, in asta consta splendoarea ca nu exista limite, si ies la fel de delicios toate.
Am continuat si cu ultimele doua, pe care le-am umplut cu varza dulce.
Gozlemele in general se servesc fierbinti, intregi, indoite in sferturi, taiate sau chiar rulate, in cazul în care le savurezi din mers. Apetisante si totodata sanatoase, gazleme merg foarte bine cu un pahar de ceai turcesc, iaurt tradiţional turcesc sau cu iaurtele de-ale noastre.
Eu am scris in reteta 5 feluri de umpluturi, din acele cantitati de ingrediente, mi-au iesit cate doua din fiecare tip de umplutura, practic cam 150-200 de gr de umplutura am folosit pentru fiecare gozleme, 10 bucati in total, si extrem de delicioase fiecare. Le recomand cu incredere. Data viitoare continui ca alte feluri de umpluturi.
La origini aceasta placinta sau paine anatoliana este foaie de patiserie gatita pe o plita metalica convexa fierbinte, care si-a luat ulterior numele de „gözleme”, după textura pe care o capata pe plita, cu acele pete coapte, mai inchise la culoare, ce se formează pe suprafata foii, seamanand cu niste ochi („göz” în limba turca insemna ”ochi”).
Ingrediente
Indicații
In bolul in care am pus faina, facem o gaura in mijloc si adaugam sarea, apoi vom turna drojdia cu zaharul, amestecam usor cu o spatula, incepem apoi sa turnam si restul de kefir, dupa ce l-am turnat si incorporat pe tot, vom adauga jumatate din cantitatea de ulei, framantam bine aluatul. Daca aluatul este inca lipicios mai adugam un praf de faina pana cand acesta devine moale dar nelipicios.
Turnam apoi si restul de ulei si il lasam la dospit, la loc cald, circa 40 de minute, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Pregatirea umpluturilor:
- Carne: Intr-un wok, adaugam ulei si ceapa, o calim usor, apoi adaugam carnea si o lasam pana se albeste, adaugam condimentele si rosiile passate cu putina apa. Lasam pana se gateste carnea, daca mai e necesar puteti sa mai adaugati apa. Cand carnea s-a fiert si prajit adaugam patrunjel verde.
- Branza: Continuam cu pregatirea umpluturii de branza, eu am faramat branza cu o furculita, am adaugat ou si marar, apoi le-am amestecat bine.
- Ciuperci: Intr-un wok calim o ceapa, apoi adaugam ciupercile taiate cubulete mici, adaugam condimentele, lasam pana cand apa se evapora, adaugam apoi rantasul mai lasam un minut doua sa se gateasca si acesta, stingem focul si adaugam verdeata.
- Varza: Tocam varza marunt, apoi o vom cali impreuna cu o ceapa verde, pentru ca varza pe care eu o aveam, din aceea cu frunza groasa si lemnoasa, nu lasa apa sa se fiarba, am aduagat eu putin cate putin apa, pana cand varza s-a inmuiat, am adaugat si condimentele, iar la final marar.
- Cartofii: Ii curatam de coaja si ii fierbem ca pentru piure, cand s-au fiert ii mixam bine. Intr-o tigaie calim o ceapa usor, apoi adaugam si cartofii, lasam un minut doua, amestecand continu, apoi adaugam verdeata.
Cand aluatul si-a dublat volumul, il transferam pe blatul de lucru tapetat cu faina.
Intindem fiecare biluta cu sucitorul, cam cat o farfurie intinsa de mare. Foaia trebuie sa fie subtire.
Pe o jumatate din foaia intinsa vom adauga umplutura de branza. Mentionez ca din cantitatile scrise mi-au iesit cate doua gozleme din fiecare umplutura. Eu am pus umplutura din abundenta, si nu am facut rau.
Am impaturit foaia de aluat ca un portofel, si l-am lipit la margini cu degetele presand puternic astfel incat sa se uneasca si sa nu iasa umplutura pe perioada prelucrarii termice.
Le-am pus in tigaia de copt unsa cu ulei ca la clatite, nu foarte mult.
Cand s-a rumenit frumos, am intors pe cealalta parte si am lasat cateva minute sa se rumeneasca si aceasta.
Am scos apoi din tigaie pe un platou si am uns ambele parti cu unt. Acesta are rolul de a mentine aluatul fraged pe o perioada mai lunga de timp, ii confera si stralucire preparatului.
Am continuat cu umplerea celor doua gozleme de carne. Am procedat ca mai sus, le-am pus la copt in tigaia unsa cu putin ulei. Ce trebuie sa stiti si va recomand e sa stergeti tigaia dupa fiecare coacere, mai raman resturi de faina arsa si se vor lua pe celelalte gozleme, le vor da un aspect urat de ars.
Continuam cu umplerea cu ciuperci. Eu nu am cantarit cantitatile la ciuperci si carne, si nu mi-a ajuns compozitia, asa ca le-am pus cate un cartof fiert fiecareia apoi le-am ras cascaval deasupra. Au iesit cu gust de pizza calzone.
Am continuat cu urmatoarele doua gozleme, le-am umplut cu cartofi. Trebuie sa retineti ca puteti sa umpleti aceste turtite cu orice va place, ca e branza dulce cu zahar, spanac, vinete coapte, amestec de legume, brocoli, dulceata, fructe,etc., puteti sa le adaptati cum vreti, in asta consta splendoarea ca nu exista limite, si ies la fel de delicios toate.
Am continuat si cu ultimele doua, pe care le-am umplut cu varza dulce.
Gozlemele in general se servesc fierbinti, intregi, indoite in sferturi, taiate sau chiar rulate, in cazul în care le savurezi din mers. Apetisante si totodata sanatoase, gazleme merg foarte bine cu un pahar de ceai turcesc, iaurt tradiţional turcesc sau cu iaurtele de-ale noastre.
Eu am scris in reteta 5 feluri de umpluturi, din acele cantitati de ingrediente, mi-au iesit cate doua din fiecare tip de umplutura, practic cam 150-200 de gr de umplutura am folosit pentru fiecare gozleme, 10 bucati in total, si extrem de delicioase fiecare. Le recomand cu incredere. Data viitoare continui ca alte feluri de umpluturi.
La origini aceasta placinta sau paine anatoliana este foaie de patiserie gatita pe o plita metalica convexa fierbinte, care si-a luat ulterior numele de „gözleme”, după textura pe care o capata pe plita, cu acele pete coapte, mai inchise la culoare, ce se formează pe suprafata foii, seamanand cu niste ochi („göz” în limba turca insemna ”ochi”).