AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Dulceata din coji de pepene verde este o dulceata fina, delicioasa, cu o aroma incredibila, ce aduce la gust cu dulceata de gutui, se realizeaza usor si simplu fiind perfecta chiar si pentru micul dejun.
In coaja de pepene se afla numeroase vitamine si minerale benefice pentru sanatate, cum ar fi: vitamina A, C, E, B6, B12, de asemenea mai contine si fier, calciu, magneziu, licopen si citrulina, etc.
Dulceata din coji de pepene verde nu este doar benefica pentru sanatate, prin gustul ei desavarsit o puteti consuma ca desert rafinat, sau ca decor ori umplutura in prajituri, tarte sau torturi.

Randamente3 porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 30 minute

 800 gr coaja de pepene curatata
 800 gr zahar tos
 800 ml apa
 1 lamaie
 zahar vanilat ( optional)

1

Mod de preparare:
Decojim pepenele de partea verde astfel incat sa obtinem coaja alb-verzuie, nu inlaturam total miezul fructului, lasam aproximativ 1 cm de miez, o sa dea o culoare frumoasa in dulceata.

2

Dupa aceasta etapa, se cantaresc cojile curate, fara stratul verde inchis, eu am avut 800 g.
Taiem cojile de pepene cu un cutit bine ascutit in fasii subtiri de jumatate de centimetru si lungi cam de un deget. Motivul pentru care le taiem asa lungi este ca pot fi folosite pentru umplerea si decorarea prajiturilor, torturilor, etc., bucatile de coji din dulceata putand fi chiar colorate cu coloranti alimentari.

3

Pentru aceasta dulceata vom folosi si apa, unele retete nu adauga deloc apa, ci toarna zaharul peste cojile taiate bucatele si le lasa in repaos cateva ore, pana cand se lasa zeama din ele.

4

Intr-o oala cu fundul gros punem cojile de pepene taiate fasii.

5

Adaugam zaharul si turnam apa peste ele.

6

Stoarcem zeama de la o lamaie intreaga. Lamaia ii va pastra culoarea de rosu in plus are rol de antizaharisire.
Dupa preferinte puteti adauga zahar vanilat sau pastaie de vanilie.
Fierbem dulceata pentru 45-50 de minute. Cand dulceata incepe sa clocoteasca o vom lasa la foc mare timp de 5 minute, apoi reducem focul si o fierbem circa 40 de minute amestecand ocazional in ea.

7

In timpul fierberii dulceata va face o spuma rozalie la suprafata, pe care o vom aduna cu o spumiera. Dupa cele 40 de minute de fierbere stingem focul.

8

Vom lasa dulceata la racit complet, acoperim cu un prosop de bucatarie umed pentru ca vaporii de condens sa nu se scurga in dulceata.

9

Dupa ce s-a racit complet sau chiar a doua zi, scurgem cojile bine din sirop, lasandu-le intr-o sita cam o jumatate de ora. Punem apoi siropul strans la fiert, la foc mic, pana cand trece testul bobitei. Cand bobita pusa pe o farfurioara, dupa racire, isi pastreaza forma, siropul este gata.

10

Adaugam apoi cojile si mai fierbem inca 5 minute de cand incepe sa clocoteasca, apoi facem din nou testul bobitei.

11

Cand dulceata trece testul bobitei sau daca aveti termometru de cofetarie, prin masurarea temperaturii dulcetei, aceasta atinge 105 grade C atunci dulceata este gata. Stingem focul, dam oala deoparte si o acoperim cu un servet de bucatarie umed apoi o vom lasa sa se raceasca total.

12

Dupa racire dulceata mea arata minunat. Siropul este legat si are inca o culoate deschisa iar fructele sunt translucide, grele si crocante dar nu tari deci perfect confiate.

13

Dulceata din coaja de pepene verde este usor acrisoara de la zeama de lamaie si are o culoare frumoasa asemanatoare cu a mierei de albine. Miezul a ramas rosu-rubiniu iar coaja are culoare deschisa translucida si atragatoare, nici nu ai zice ca e din coaja de pepene.

14

Dupa racirea completa, dulceata din coaja de pepene se poate aseza in borcane spalate si sterilizate, apoi depozitate in camara.

15

Dulceata din coji de pepene verde este o dulceata fina, delicioasa, cu aroma incredibila, ce aduce la gust cu dulceata de gutui.

16

Dulceata din coji de pepene verde sau lebenita este o dulceata extrem de ieftina simplu si usor de realizat, cu bucatile mari de coji confiate din ea se pot decora torturi festive sau pot fi maruntite pentru creme, tarte, prajituri, pot fi colorate in diverse nuante asa cum se obisnuia inainte de revolutie prin cofetarii, etc
Spor si pofta buna!

Ingrediente

 800 gr coaja de pepene curatata
 800 gr zahar tos
 800 ml apa
 1 lamaie
 zahar vanilat ( optional)

Indicații

1

Mod de preparare:
Decojim pepenele de partea verde astfel incat sa obtinem coaja alb-verzuie, nu inlaturam total miezul fructului, lasam aproximativ 1 cm de miez, o sa dea o culoare frumoasa in dulceata.

2

Dupa aceasta etapa, se cantaresc cojile curate, fara stratul verde inchis, eu am avut 800 g.
Taiem cojile de pepene cu un cutit bine ascutit in fasii subtiri de jumatate de centimetru si lungi cam de un deget. Motivul pentru care le taiem asa lungi este ca pot fi folosite pentru umplerea si decorarea prajiturilor, torturilor, etc., bucatile de coji din dulceata putand fi chiar colorate cu coloranti alimentari.

3

Pentru aceasta dulceata vom folosi si apa, unele retete nu adauga deloc apa, ci toarna zaharul peste cojile taiate bucatele si le lasa in repaos cateva ore, pana cand se lasa zeama din ele.

4

Intr-o oala cu fundul gros punem cojile de pepene taiate fasii.

5

Adaugam zaharul si turnam apa peste ele.

6

Stoarcem zeama de la o lamaie intreaga. Lamaia ii va pastra culoarea de rosu in plus are rol de antizaharisire.
Dupa preferinte puteti adauga zahar vanilat sau pastaie de vanilie.
Fierbem dulceata pentru 45-50 de minute. Cand dulceata incepe sa clocoteasca o vom lasa la foc mare timp de 5 minute, apoi reducem focul si o fierbem circa 40 de minute amestecand ocazional in ea.

7

In timpul fierberii dulceata va face o spuma rozalie la suprafata, pe care o vom aduna cu o spumiera. Dupa cele 40 de minute de fierbere stingem focul.

8

Vom lasa dulceata la racit complet, acoperim cu un prosop de bucatarie umed pentru ca vaporii de condens sa nu se scurga in dulceata.

9

Dupa ce s-a racit complet sau chiar a doua zi, scurgem cojile bine din sirop, lasandu-le intr-o sita cam o jumatate de ora. Punem apoi siropul strans la fiert, la foc mic, pana cand trece testul bobitei. Cand bobita pusa pe o farfurioara, dupa racire, isi pastreaza forma, siropul este gata.

10

Adaugam apoi cojile si mai fierbem inca 5 minute de cand incepe sa clocoteasca, apoi facem din nou testul bobitei.

11

Cand dulceata trece testul bobitei sau daca aveti termometru de cofetarie, prin masurarea temperaturii dulcetei, aceasta atinge 105 grade C atunci dulceata este gata. Stingem focul, dam oala deoparte si o acoperim cu un servet de bucatarie umed apoi o vom lasa sa se raceasca total.

12

Dupa racire dulceata mea arata minunat. Siropul este legat si are inca o culoate deschisa iar fructele sunt translucide, grele si crocante dar nu tari deci perfect confiate.

13

Dulceata din coaja de pepene verde este usor acrisoara de la zeama de lamaie si are o culoare frumoasa asemanatoare cu a mierei de albine. Miezul a ramas rosu-rubiniu iar coaja are culoare deschisa translucida si atragatoare, nici nu ai zice ca e din coaja de pepene.

14

Dupa racirea completa, dulceata din coaja de pepene se poate aseza in borcane spalate si sterilizate, apoi depozitate in camara.

15

Dulceata din coji de pepene verde este o dulceata fina, delicioasa, cu aroma incredibila, ce aduce la gust cu dulceata de gutui.

16

Dulceata din coji de pepene verde sau lebenita este o dulceata extrem de ieftina simplu si usor de realizat, cu bucatile mari de coji confiate din ea se pot decora torturi festive sau pot fi maruntite pentru creme, tarte, prajituri, pot fi colorate in diverse nuante asa cum se obisnuia inainte de revolutie prin cofetarii, etc
Spor si pofta buna!

Note

Dulceata din coaja de pepene verde
(Visited 740 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *