Ghiveciul sau tocana de legume este cea mai delicioasa mancare de sezon si cel mai des preparata. Ghiveciul de legume imbina aromele si culorile intr-un mod in care nu te poti abtine fara sa iei o felie de paine si sa intinzi acolo in sosul gros si aromat. Fie ca e vara sau toamna, un ghiveci de legume sau o tocanita merge de minune la pranz sau la cina.
Mod de preparare:
Pentru ca eu am ales sa pun carne in aceasta tocana de legume, mai intai am taiat cubulete carnea de porc ( se poate si merge excelent si carnita de pui ), carnatii cabanos i-am taiat rondele. Mentionez ca puteti opta si pentru a lasa mancarea fara adaos de carne.
Intr-o oala incapatoare am pus putin ulei si am calit carnea si carnatii.
Intre timp, m-am ocupat de legume. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt.
Rosia se spala, se toaca in bucati mai mari.
Prazul se curata, se spala bine, se taie rondele. Ardeiul gras se curata de codite si seminte, se spala, se toaca marunt. Eu am ales sa folosesc cate un sfert din fiecare ardei colorat pentru un aspect si gust deosebit.
Morcovul se curata, se spala, se taie rondele.
Cand carnea a prins o culoare aurie de prajit, am adaugat ceapa tocata.
Am adaugat apoi rosia cubulete.
Adaugam apoi dovlecelul taiat cubulete mari si zucchinii taiat cubulete sau rondele, ei se vor topi in mancare de aceea e bine sa-i taiem cat mai mari.
Adaugam si vanata taiata cubulete mari, vanata va da un gust deosebit mancarii.
Cartoful se curata, se spala, se adauga si el taiat in cubulete.
Ultimele legume adaugate de mine au fost fasolea pastai si mazarea congelata.
Adaugam apoi sosul de rosii si completam cu putina apa daca legumele nu au lasat inca apa, cat sa fie acoperite.
Eu am adaugat si o lingurita de zahar in mancare, aharul are rolul de a anula eventuala aciditate data de legume stomacului.
Spre final am asezonat mancarea cu sare si piper dupa gust.
Am tocat si legatura de marar si am adaugat-o in mancare, am mai tinut pe foc cateva clocote pentru ca ghiveciul sa preia si din aroma mararului.
Ghiveciul sau tocana de legume este foarte sanatoasa si ieftina, mai ales cand legumele sunt in sezon.
Legumele sunt izvor de sanatate si adevarate comori pentru organism, asa ca nu trebuie sa pierdem prilejul de a le consuma, crude ori preparate in aceasta tocana care putem spune ca e chiar un fel de mancare ce aduna foarte multe dintre aceste comori.
Ghiveciul este gustos si a doua zi, rece dar si reincalzit. Parca e chiar mai bun daca sta o zi cand mancarea a avut timp sa se odihneasca si sa-si imprumute aromele.
Acest ghiveci de legume mi-a amintit de copilarie, de atunci nu am mai mancat un ghiveci atat de bun, legumele proaspete si dulci, diversificate, au adus savoare si dulceata tocanitei mele de legume.
Recomand cu caldura, nu am cuvinte sa exprim cat de bine miroase si cat de gustoas este aceasta mancare.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Pentru ca eu am ales sa pun carne in aceasta tocana de legume, mai intai am taiat cubulete carnea de porc ( se poate si merge excelent si carnita de pui ), carnatii cabanos i-am taiat rondele. Mentionez ca puteti opta si pentru a lasa mancarea fara adaos de carne.
Intr-o oala incapatoare am pus putin ulei si am calit carnea si carnatii.
Intre timp, m-am ocupat de legume. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt.
Rosia se spala, se toaca in bucati mai mari.
Prazul se curata, se spala bine, se taie rondele. Ardeiul gras se curata de codite si seminte, se spala, se toaca marunt. Eu am ales sa folosesc cate un sfert din fiecare ardei colorat pentru un aspect si gust deosebit.
Morcovul se curata, se spala, se taie rondele.
Cand carnea a prins o culoare aurie de prajit, am adaugat ceapa tocata.
Am adaugat apoi rosia cubulete.
Adaugam apoi dovlecelul taiat cubulete mari si zucchinii taiat cubulete sau rondele, ei se vor topi in mancare de aceea e bine sa-i taiem cat mai mari.
Adaugam si vanata taiata cubulete mari, vanata va da un gust deosebit mancarii.
Cartoful se curata, se spala, se adauga si el taiat in cubulete.
Ultimele legume adaugate de mine au fost fasolea pastai si mazarea congelata.
Adaugam apoi sosul de rosii si completam cu putina apa daca legumele nu au lasat inca apa, cat sa fie acoperite.
Eu am adaugat si o lingurita de zahar in mancare, aharul are rolul de a anula eventuala aciditate data de legume stomacului.
Spre final am asezonat mancarea cu sare si piper dupa gust.
Am tocat si legatura de marar si am adaugat-o in mancare, am mai tinut pe foc cateva clocote pentru ca ghiveciul sa preia si din aroma mararului.
Ghiveciul sau tocana de legume este foarte sanatoasa si ieftina, mai ales cand legumele sunt in sezon.
Legumele sunt izvor de sanatate si adevarate comori pentru organism, asa ca nu trebuie sa pierdem prilejul de a le consuma, crude ori preparate in aceasta tocana care putem spune ca e chiar un fel de mancare ce aduna foarte multe dintre aceste comori.
Ghiveciul este gustos si a doua zi, rece dar si reincalzit. Parca e chiar mai bun daca sta o zi cand mancarea a avut timp sa se odihneasca si sa-si imprumute aromele.
Acest ghiveci de legume mi-a amintit de copilarie, de atunci nu am mai mancat un ghiveci atat de bun, legumele proaspete si dulci, diversificate, au adus savoare si dulceata tocanitei mele de legume.
Recomand cu caldura, nu am cuvinte sa exprim cat de bine miroase si cat de gustoas este aceasta mancare.
Pofta mare!