AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateÎncepător

Legumele la tigaie sunt practic legume sotate, un cuvant derivat din frantuzescul „sauter” care inseamnă „a sari”, un verb ce descrie perfect ceea ce se intampla in tigaie cu legumele care sunt gatite in acest mod. Legumele pot fi combinate in multe moduri, gust si preferinte pentru a obtine o mancare gustoasa si bogata in nutrienti. Prin sotare, se pot gati mai multe soiuri de legume in acelasi timp, se pot experimenta tot felul de arome si pot fi gasite combinatii de legume care sunt pe placul chiar si celor mai pretentiosi.

Randamente2 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total20 minute

 1 morcov
 1 sfert de telina radacina
 1 pastarnac radacina
 1 patrunjel radacina
 1 ardei kapia
 1 dovlecel mic
 1 vanata mica
 6 catei de usturoi
 5-10 ciupercute
 1 lingurita de boia de ardei dulce
 1 lingurita de praf de usturoi
 sare si piper dupa gust
 ulei de masline extra virgin

1

Mod de preparare:
Legumele se spala in apa rece, radacinoasele ( telina, morcovul, patrunjelul si pastarnacul) se curata de coaja si cotor. Ardeiul se curata de coada si seminte, indepartam varfurile si coditele de la dovlecel si vanata.

2

Ciupercitele se taie in jumatate, nu este necesar sa le curatam de pielita, usor spalate si este suficient. Usturoiul se lasa intreg. Eu am avut usturoi mare rotund si l-am feliat. Restul legumelor se taie betisoare lungi de aproximativ 5 cm si potrivite in grosime (nici foarte subtiri nici foarte groase).

3

Adaugam ulei de masline extra virgin intr-un wok antiaderent.

4

Inainte ca uleiul sa se incinga adaugam legumele, in felul acesta nu riscam sa ne oparim cu ulei incins si nici nu murdarim aragazul. Amestecam legumele ca sa se unga cu ulei si acoperim cu un capac, le lasam apoi sa se inabuse cateva minute. Nu este nevoie sa le amestecam tot timpul, dar este bine sa le amestecam din cand in cand, ca sa se soteze uniform si sa nu se prinda de tigaie.

5

Cand radacinoasele s-au inmuiat putin si sunt inca crocante delicios condimentam legumele cu usturoi pudra, boia de ardei dulce sare si piper dupa gust. Le amestecm usor ca sa nu le sfaramam in special dovlecelul si vanata, apoi mai lasam 1-2 minute pe foc cu capac ca legumele sa imprumute gustul condimentelor, apoi stingem focul, legumele sunt gata.

6

Legumele sote sunt gata cand sunt usor al-dente, ele cand se vor raci vor fi extrem de moi pastrandu-si forma. Nu trebuie sa le facem piure, in plus asa pastram cel mai bine nutrientii din ele.

7

Legumele la tigaie se pregatesc foarte rapid, acesta fiind unul din principalele avantaje pentru care sotarea este o tehnica de gatit atat de populara. Ele isi pastreaza culoarea, forma iar gustul dulceag si apetisant.

8

Legumele sotate sunt o garnitura excelenta pentru fripturi sau alte preparate din carne precum snitele, chiftele, cordon bleu, carnati,etc. insa ele pot sa fie servite si simple pentru zilele de post. Legumele sotate sunt adesea folosite si ca baza pentru supe, deoarece astfel acestea isi intensifica aroma, in plus, alimentele isi conserva mai bine nutrientii.
Sunt absolut deicioase, dulci, aromate, rapid si usor de preparat, incercati-le si le veti adora.
Pofta mare!

Ingrediente

 1 morcov
 1 sfert de telina radacina
 1 pastarnac radacina
 1 patrunjel radacina
 1 ardei kapia
 1 dovlecel mic
 1 vanata mica
 6 catei de usturoi
 5-10 ciupercute
 1 lingurita de boia de ardei dulce
 1 lingurita de praf de usturoi
 sare si piper dupa gust
 ulei de masline extra virgin

Indicații

1

Mod de preparare:
Legumele se spala in apa rece, radacinoasele ( telina, morcovul, patrunjelul si pastarnacul) se curata de coaja si cotor. Ardeiul se curata de coada si seminte, indepartam varfurile si coditele de la dovlecel si vanata.

2

Ciupercitele se taie in jumatate, nu este necesar sa le curatam de pielita, usor spalate si este suficient. Usturoiul se lasa intreg. Eu am avut usturoi mare rotund si l-am feliat. Restul legumelor se taie betisoare lungi de aproximativ 5 cm si potrivite in grosime (nici foarte subtiri nici foarte groase).

3

Adaugam ulei de masline extra virgin intr-un wok antiaderent.

4

Inainte ca uleiul sa se incinga adaugam legumele, in felul acesta nu riscam sa ne oparim cu ulei incins si nici nu murdarim aragazul. Amestecam legumele ca sa se unga cu ulei si acoperim cu un capac, le lasam apoi sa se inabuse cateva minute. Nu este nevoie sa le amestecam tot timpul, dar este bine sa le amestecam din cand in cand, ca sa se soteze uniform si sa nu se prinda de tigaie.

5

Cand radacinoasele s-au inmuiat putin si sunt inca crocante delicios condimentam legumele cu usturoi pudra, boia de ardei dulce sare si piper dupa gust. Le amestecm usor ca sa nu le sfaramam in special dovlecelul si vanata, apoi mai lasam 1-2 minute pe foc cu capac ca legumele sa imprumute gustul condimentelor, apoi stingem focul, legumele sunt gata.

6

Legumele sote sunt gata cand sunt usor al-dente, ele cand se vor raci vor fi extrem de moi pastrandu-si forma. Nu trebuie sa le facem piure, in plus asa pastram cel mai bine nutrientii din ele.

7

Legumele la tigaie se pregatesc foarte rapid, acesta fiind unul din principalele avantaje pentru care sotarea este o tehnica de gatit atat de populara. Ele isi pastreaza culoarea, forma iar gustul dulceag si apetisant.

8

Legumele sotate sunt o garnitura excelenta pentru fripturi sau alte preparate din carne precum snitele, chiftele, cordon bleu, carnati,etc. insa ele pot sa fie servite si simple pentru zilele de post. Legumele sotate sunt adesea folosite si ca baza pentru supe, deoarece astfel acestea isi intensifica aroma, in plus, alimentele isi conserva mai bine nutrientii.
Sunt absolut deicioase, dulci, aromate, rapid si usor de preparat, incercati-le si le veti adora.
Pofta mare!

Note

Legume la tigaie (sote)
(Visited 469 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *