Musacaua de cartofi cu carne tocata este o reteta populara fiind foarte des pregatita in bucatariile noastre pentru ca se face foarte usor si este delicioasa, gustoasa si satioasa.
Musacaua are origini in Grecia si Orientul Apropiat, rețeta originala fiind o combinatie de vinete, cartofi și carne tocata, la noi insa se pregateste in general din straturi de cartofi si carne toacata.
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in bucati mai mici pentru a injumatati timpul de fierbere.
Intr-o oala punem bucatile de cartofi in apa rece sau fierbinte si ii lasam sa se fiarba la foc mediu.
Intre timp, ceapa se curata, se spala, se toaca marunt, usturoiul se curata, se da prin presa.
Morcovii se curata, se spala, se dau prin razatoarea mica.
Intr-un wok vom pune, ceapa tocata de preferat cat mai marunt, la calit in putin ulei.
Cand ceapa a prins culoare aurie adaugam morcovul si patru linguri de apa. Le vom lasa sa fiarba pana cand apa se evapora si morcovul se inmoaie, mai calim putin cat sa prinda gust de calit si morcovul.
Adaugam carnea peste ceapa in tigaie si o prajim pana cand carnea isi pierde acea culoare rosie de carne crud pe care o avea initial si apa lasata de ea se evapora.
Inchidem focul si adaugam usturoiul si verdeata, le amestecam bine pe toate, eventual mai adaugam sare si piper dupa gust.
Cand carnea s-a mai racit adaugam si un ou pe care il vom incorpora in compozitia de carne, acesta va avea rolul sa tina carnea legata.
Cand cartofii s-au fiert adaugam peste ei sare, unt, lapte si ulei si amestecam totul cu mixerul pana cand obtinem un delicios piure de cartofi, daca mai e nevoie potrivim cu sare dupa gust. Impartim piureul in doua parti egale, necesare pentru doua straturi.
Luam o tava rezistenta la cuptor si o vom unge cu unt moale sau ulei, apoi vom adauga un strat de piure de cartofi.
Peste stratul de cartofi adaugam 2 - 3 linguri de sos de rosii si intindem cu o spatula pe toata suprafata.
Urmeaza stratul de carne, pe care o vom nivela bine cu o spatula.
Peste carne vom continua cu alte 2 - 3 linguri de sos de rosii.
Adaugam si ultimul strat de piure pe care il intindem frumos pe toata suprafata tavii, acoperind carnea in totalitate.
Vom pregati apoi un sos din smantana si oua, mixam bine cu o furculita sau tel.
Adaugam sosul pe intreaga suprafata a compozitiei si vom nivela cu o spatula.
Cascavalul va da o nota frumoasa si va acoperi eventualele crapaturi ale oului de deasupra musacalei, plus ca va arata si frumos la servire cand acesta se va intinde pe furculita.
Musacaua se scoate din cuptor si se lasa sa sa raceasca.
Aceasta savuroasa musaca de cartofi se feliaza cand este mai rece si se serveste cu smantana sau iaurt, ardei iuti, muraturi, salata de varza ori varza murata sau chiar o minunata salata de sfecla rosie in otet.
Nota:
Daca nu consumam toata musacaua in aceeasi zi, dupa ce s-a racit complet, acoperim vasul cu folie alimentara si o dam la frigider. Reincalzim a doua zi.
De asemenea se poate pastra si la congelator. Se va decongela lent, in frigider si apoi incalzi.
E delicioasa, garantat!
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in bucati mai mici pentru a injumatati timpul de fierbere.
Intr-o oala punem bucatile de cartofi in apa rece sau fierbinte si ii lasam sa se fiarba la foc mediu.
Intre timp, ceapa se curata, se spala, se toaca marunt, usturoiul se curata, se da prin presa.
Morcovii se curata, se spala, se dau prin razatoarea mica.
Intr-un wok vom pune, ceapa tocata de preferat cat mai marunt, la calit in putin ulei.
Cand ceapa a prins culoare aurie adaugam morcovul si patru linguri de apa. Le vom lasa sa fiarba pana cand apa se evapora si morcovul se inmoaie, mai calim putin cat sa prinda gust de calit si morcovul.
Adaugam carnea peste ceapa in tigaie si o prajim pana cand carnea isi pierde acea culoare rosie de carne crud pe care o avea initial si apa lasata de ea se evapora.
Inchidem focul si adaugam usturoiul si verdeata, le amestecam bine pe toate, eventual mai adaugam sare si piper dupa gust.
Cand carnea s-a mai racit adaugam si un ou pe care il vom incorpora in compozitia de carne, acesta va avea rolul sa tina carnea legata.
Cand cartofii s-au fiert adaugam peste ei sare, unt, lapte si ulei si amestecam totul cu mixerul pana cand obtinem un delicios piure de cartofi, daca mai e nevoie potrivim cu sare dupa gust. Impartim piureul in doua parti egale, necesare pentru doua straturi.
Luam o tava rezistenta la cuptor si o vom unge cu unt moale sau ulei, apoi vom adauga un strat de piure de cartofi.
Peste stratul de cartofi adaugam 2 - 3 linguri de sos de rosii si intindem cu o spatula pe toata suprafata.
Urmeaza stratul de carne, pe care o vom nivela bine cu o spatula.
Peste carne vom continua cu alte 2 - 3 linguri de sos de rosii.
Adaugam si ultimul strat de piure pe care il intindem frumos pe toata suprafata tavii, acoperind carnea in totalitate.
Vom pregati apoi un sos din smantana si oua, mixam bine cu o furculita sau tel.
Adaugam sosul pe intreaga suprafata a compozitiei si vom nivela cu o spatula.
Cascavalul va da o nota frumoasa si va acoperi eventualele crapaturi ale oului de deasupra musacalei, plus ca va arata si frumos la servire cand acesta se va intinde pe furculita.
Musacaua se scoate din cuptor si se lasa sa sa raceasca.
Aceasta savuroasa musaca de cartofi se feliaza cand este mai rece si se serveste cu smantana sau iaurt, ardei iuti, muraturi, salata de varza ori varza murata sau chiar o minunata salata de sfecla rosie in otet.
Nota:
Daca nu consumam toata musacaua in aceeasi zi, dupa ce s-a racit complet, acoperim vasul cu folie alimentara si o dam la frigider. Reincalzim a doua zi.
De asemenea se poate pastra si la congelator. Se va decongela lent, in frigider si apoi incalzi.
E delicioasa, garantat!
Pofta mare!