Ciupercile urechi de lemn sunt un tip gustos si unic de ciuperci comestibile care sunt cunoscute sub o serie de nume diferite, inclusiv drept ciuperci chinezesti de urechi de lemn, ciuperci negre, ciuperci urechi de jeleu sau numele lor stiintific, Auricularia auricula-iudae.
Cunoscute la noi din preparatele chinezesti, urechile de lemn au un gust special, sunt crocante ai foarte bune in salate, fapt pentru care mai jos va voi prezenta o reteta de salata delicioasa, perfecta atat ca aperitiv dar si in combinatii cu diferite alte preparate.
Mod de preparare:
Gasiti ciuperci urechi de lemn in supermarketuri la rafturile cu produse chinezesti sau la magazinele specializate cu produse asiatice.
In general ciupercile urechi de lemn sunt in pungi de 30g si sunt uscate, dar le puteti gasi deja gata hidratate la vitrina frigorifica alaturi de celelalte ciuperci proaspete. Desi 30g de ciuperci urechi de lemn uscate par sa fie o cantitate mica, o sa observati ca veti ajunge la cantitate de aproximativ 150g dupa inmuiere, deoarece ciupercile urechi de lemn vor absorbi multa apa in timpul hidratarii, iar aceasta cantitate ar trebui sa fie suficienta pentru o salata. Hidratarea se face foarte usor fie cu apa rece fie cu apa calda, difera doar timpul necesar pentru inmuierea lor perfecta. Asadar, turnati apa rece intr-un bol adaugati ciupercile si lasati-le 2-3 ore la temperatura camerei. Daca insa va grabiti puteti turna apa clocotita peste ciupercile uscata si asteptati 15-20 de minute.
Eu am cumparat ciuperci urechi de lemn deja hidratate. Dupa hidratare verificam daca mai sunt parti uscate pe care le putem indeparta. Taiem fundul ciupercii urechi de lemn si spalam cu grija, ne vom asigura ca ele nu contin nisip sau impuritati.
Ciuperca urechi de lemn cunoscuta si sub denumirea de ciuperca neagra, este un tip de ciuperca comestibila folosita frecvent in bucataria chinezeasca, este cultivata pe lemn si arata ca o ureche, de aici si denumirea ei.
Intre timp curatam ceapa si ustoriul. Eu am folosit ceapa rosie pentru ca noua ne place mult, reteta nu tine insa cont de tipul de ceapa.
Ceapa se toaca marunt, sau daca preferati puteti si in forma de semiluna sau rondele asa cum am procedat eu. Usturoiul se da prin presa pentru o textura fina si pentru a elibera mai multa aroma.
Transferam apoi ciupercile fierte in apa rece pentru a se raci mai rapid.
Este un pas important sa trecem ciupercile urechi de lemn prin apa rece pentru a obtine o textura crocanta. Scurgem complet de apa si le vom pune intr-un bol adanc pentru salata.
Intr-o cratita, incalzim uleiul si adaugam ceapa tocata marunt sau semiluna pe care o vom cali la foc lent.
Cand ceapa s-a inmuiat inchidem focul si adaugam direct in tigaie otetul, sos de soia, zahar, coriandrul, usturoiul pisat si fulgii de chilli daca o vrem picanta.
Amestecam bine toate ingredientele.
Turnam acest sos peste ciupercile pregatite mai inainte sau transferam ciupercile direct in tigaie apoi amestecam bine.
Mai portivim gustul cu sos de soia, otet sau alte mirodenii care va plac. O sa observati ca aceasta salata cere un pic mai multa sare si otet, ciupercile au gust neutru si de aceea le absorb bine, eu nu am pus sare ci sos de soia pentru ca e sarat, in plus se acumuleaza mai mult lichid in salata.
Poate fi servita imediat dar este mai buna daca se marineaza la frigider o ora sau daca este lasata peste noapte. Aceasta salata rezista o saptamana la rece, nu isi schimba gustul dimpotriva e chiar mai buna.
La servire ornam deasupra cu niste seminte de susan si ceapa verde taiata oblic, adica bucati mai alungite tocate in unghi.
Ciupercile urechi de lemn au o textura crocanta, elastica, si aromata, sunt satioase si delicioase, perfecte pentru mese festive, dar si ca supliment de fibre la orice mancare. Inchei reteta cu cateva informatii nutritionale despre aceste ciuperci delicioase. Ciupercile urechi de lemn sunt o sursa excelenta de multe vitamine si minerale importante pentru dezvoltarea armonioasa a organismului. De fapt, fiecare portie contine o cantitate redusa de calorii, dar este bogata in cupru, acid pantotenic, seleniu si riboflavina. De asemenea ele pot ajuta la combaterea celulelor canceroase, sprijina sanatatea inimii, sunt bogate in antioxidanti si blocheaza cresterile bacteriene.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Gasiti ciuperci urechi de lemn in supermarketuri la rafturile cu produse chinezesti sau la magazinele specializate cu produse asiatice.
In general ciupercile urechi de lemn sunt in pungi de 30g si sunt uscate, dar le puteti gasi deja gata hidratate la vitrina frigorifica alaturi de celelalte ciuperci proaspete. Desi 30g de ciuperci urechi de lemn uscate par sa fie o cantitate mica, o sa observati ca veti ajunge la cantitate de aproximativ 150g dupa inmuiere, deoarece ciupercile urechi de lemn vor absorbi multa apa in timpul hidratarii, iar aceasta cantitate ar trebui sa fie suficienta pentru o salata. Hidratarea se face foarte usor fie cu apa rece fie cu apa calda, difera doar timpul necesar pentru inmuierea lor perfecta. Asadar, turnati apa rece intr-un bol adaugati ciupercile si lasati-le 2-3 ore la temperatura camerei. Daca insa va grabiti puteti turna apa clocotita peste ciupercile uscata si asteptati 15-20 de minute.
Eu am cumparat ciuperci urechi de lemn deja hidratate. Dupa hidratare verificam daca mai sunt parti uscate pe care le putem indeparta. Taiem fundul ciupercii urechi de lemn si spalam cu grija, ne vom asigura ca ele nu contin nisip sau impuritati.
Ciuperca urechi de lemn cunoscuta si sub denumirea de ciuperca neagra, este un tip de ciuperca comestibila folosita frecvent in bucataria chinezeasca, este cultivata pe lemn si arata ca o ureche, de aici si denumirea ei.
Intre timp curatam ceapa si ustoriul. Eu am folosit ceapa rosie pentru ca noua ne place mult, reteta nu tine insa cont de tipul de ceapa.
Ceapa se toaca marunt, sau daca preferati puteti si in forma de semiluna sau rondele asa cum am procedat eu. Usturoiul se da prin presa pentru o textura fina si pentru a elibera mai multa aroma.
Transferam apoi ciupercile fierte in apa rece pentru a se raci mai rapid.
Este un pas important sa trecem ciupercile urechi de lemn prin apa rece pentru a obtine o textura crocanta. Scurgem complet de apa si le vom pune intr-un bol adanc pentru salata.
Intr-o cratita, incalzim uleiul si adaugam ceapa tocata marunt sau semiluna pe care o vom cali la foc lent.
Cand ceapa s-a inmuiat inchidem focul si adaugam direct in tigaie otetul, sos de soia, zahar, coriandrul, usturoiul pisat si fulgii de chilli daca o vrem picanta.
Amestecam bine toate ingredientele.
Turnam acest sos peste ciupercile pregatite mai inainte sau transferam ciupercile direct in tigaie apoi amestecam bine.
Mai portivim gustul cu sos de soia, otet sau alte mirodenii care va plac. O sa observati ca aceasta salata cere un pic mai multa sare si otet, ciupercile au gust neutru si de aceea le absorb bine, eu nu am pus sare ci sos de soia pentru ca e sarat, in plus se acumuleaza mai mult lichid in salata.
Poate fi servita imediat dar este mai buna daca se marineaza la frigider o ora sau daca este lasata peste noapte. Aceasta salata rezista o saptamana la rece, nu isi schimba gustul dimpotriva e chiar mai buna.
La servire ornam deasupra cu niste seminte de susan si ceapa verde taiata oblic, adica bucati mai alungite tocate in unghi.
Ciupercile urechi de lemn au o textura crocanta, elastica, si aromata, sunt satioase si delicioase, perfecte pentru mese festive, dar si ca supliment de fibre la orice mancare. Inchei reteta cu cateva informatii nutritionale despre aceste ciuperci delicioase. Ciupercile urechi de lemn sunt o sursa excelenta de multe vitamine si minerale importante pentru dezvoltarea armonioasa a organismului. De fapt, fiecare portie contine o cantitate redusa de calorii, dar este bogata in cupru, acid pantotenic, seleniu si riboflavina. De asemenea ele pot ajuta la combaterea celulelor canceroase, sprijina sanatatea inimii, sunt bogate in antioxidanti si blocheaza cresterile bacteriene.
Pofta buna!