Ciorba de fasole cu afumatura este un preparat traditional, adorata de noi toti pe care o putem savura in orce moment din zi si din saptamana dar si in orice sezon, insa cu precadere in perioada toamna iarna. Ciorba de fasole este o mancare usor de preparat, extraordinar de gustoasa, savuroasa, spornica si satioasa.
Mod de preparare:
Fasolea se pune la inmuiat cu cateva ore inainte de fierbere. Daca aveti timp, va recomand sa puneti boabele de fasole peste noapte la inmuiat, pentru a doua zi cand o veti pregatiti.
Cand fasolea s-a inmuiat, o vom pune la fiert cu apa rece (apa sa acopere fasolea), iar dupa ce o dam in 2 – 3 clocote se ia de pe foc si se arunca prima apa, dupa care se pune din nou la fiert cu apa fierbinte.
Repetam aceasta operatiune de inca doua ori, astfel incat la final, sa fie aruncate primele trei ape. Aceasta operatiune se face pentru evitarea balonarilor ulterioare.
Intre timp pregatim legumele: telina se curata, se spala, pastarnacul se curata, se spala, morcovul se curata, se spala, eu din lipsa de timp le-am adaugat intregi.
Se pune fasolea la fiert cu apa fierbinte (in a patra apa), cu morcovii, telina si pastarnac apoi acoperim cu un capac.
Pana cand apa incepe sa clocoteasca, vom spala si curata ardeii colorati de seminte si codite. Eu am pus rosu si galben pentru aspect si gust deosebit.
Vom toca ardeii marunt.
Adaugam ardeii tocati peste fasole. Daca nu sunteti siguri de cat de buna la fiert e fasolea va recomand sa adaugati si o lingura de zahar, va ajuta fasolea daca e veche sa se fiarba mai bine.
Se lasa vasul acoperit cu capac, sa fiarba la foc mic. Fasolea este fiarta cand boabele incep sa se imparta in doua.
Cand fasolea si legumele s-au fiert, scoatem legumele intregi si le maruntim dupa plac: morcovul se taie in bucati, albiturile le taiem in bucati sau le dam prin blender, dupa care le adaugam din nou in ciorba de fasole.
Ceapa se curata, se spala, se toaca solzisori.
Rosia se spala, se curata de partea alba, si se toaca marunt sau se da pe razatoarea cu ochiuri mari. Mie imi place sa vad bucati de rosii in ciorba deci am tocat rosia in bucati.
Afumatura o taiem dupa bunul plac, eu am taiat sunculita kaiser in felii mai groase si carnaciorii in bucati medii.
Intr-un wok sau o cratita punem afumatura la prajit.
Eu am prajit pana cand s-a lasat grasime din suculita iar toata afumatura a prins o culoare frumoasa aurie de prajit.
Adaugam peste afumatura, ceapa tocata si o calim cateva minute cat sa se inmoaie si sa devina sticloasa.
Adaugam apoi rosia tocata cubulete si sosul de rosii passate, amestecam si fierbem pana cand rosia si sosul isi schimba usor culoarea intr-o nuanta mai deschisa, atunci stim ca rosia si sosul s-au fiert.
Vom turna acest sos cu afumatura peste fasole, potrivim de sare si piper si mai fierbem cateva minute sa se imprumute mirosurile si gustul, apoi inchidem focul.
Curatam si spalam leusteanul verde, apoi il tocam marunt.
Presaram leusteanul verde tocat in ciorba de fasole, amestecam si acoperim cu un capac pana la servire.
Pentru un gust minunat, pregatim si o salata de ceapa rosie, 1 ceapa de portie. Tocam ceapa rondele pentru un aspect frumos, adaugam ulei, otet, sare dupa gust si amestecam. Puteti combina ceapa si cu sfecla rosie data pe razatoarea cu ochi mari, iese o salata minunata potrivita pentru acest fel de mancare.
Ciorba de fasole se serveste calda alaturi de ceapa verde sau uscata, ardei iute verde sau murat ori salata de ceapa rosie. Dupa preferinte puteti servi si cu muraturi de sezon.
Painea proaspata sau chiflele calde merg de asemenea foarte bine la aceasta ciorba. Mie imi place sa inmoi painica in zeama ciorbei la fel ca la salata de rosii cu castraveti, un deliciu!
Aceasta reteta am invatat-o de la bunica mea, ei nu-i placea sa puna multe mirodenii in mancare, ca foi de dafin, cimbru ori usturoi insa mancarea ei iesea intotdeauna delicioasa la fel cum a iesit si aceasta ciorba de fasole cu gust autentic din copilarie.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Fasolea se pune la inmuiat cu cateva ore inainte de fierbere. Daca aveti timp, va recomand sa puneti boabele de fasole peste noapte la inmuiat, pentru a doua zi cand o veti pregatiti.
Cand fasolea s-a inmuiat, o vom pune la fiert cu apa rece (apa sa acopere fasolea), iar dupa ce o dam in 2 – 3 clocote se ia de pe foc si se arunca prima apa, dupa care se pune din nou la fiert cu apa fierbinte.
Repetam aceasta operatiune de inca doua ori, astfel incat la final, sa fie aruncate primele trei ape. Aceasta operatiune se face pentru evitarea balonarilor ulterioare.
Intre timp pregatim legumele: telina se curata, se spala, pastarnacul se curata, se spala, morcovul se curata, se spala, eu din lipsa de timp le-am adaugat intregi.
Se pune fasolea la fiert cu apa fierbinte (in a patra apa), cu morcovii, telina si pastarnac apoi acoperim cu un capac.
Pana cand apa incepe sa clocoteasca, vom spala si curata ardeii colorati de seminte si codite. Eu am pus rosu si galben pentru aspect si gust deosebit.
Vom toca ardeii marunt.
Adaugam ardeii tocati peste fasole. Daca nu sunteti siguri de cat de buna la fiert e fasolea va recomand sa adaugati si o lingura de zahar, va ajuta fasolea daca e veche sa se fiarba mai bine.
Se lasa vasul acoperit cu capac, sa fiarba la foc mic. Fasolea este fiarta cand boabele incep sa se imparta in doua.
Cand fasolea si legumele s-au fiert, scoatem legumele intregi si le maruntim dupa plac: morcovul se taie in bucati, albiturile le taiem in bucati sau le dam prin blender, dupa care le adaugam din nou in ciorba de fasole.
Ceapa se curata, se spala, se toaca solzisori.
Rosia se spala, se curata de partea alba, si se toaca marunt sau se da pe razatoarea cu ochiuri mari. Mie imi place sa vad bucati de rosii in ciorba deci am tocat rosia in bucati.
Afumatura o taiem dupa bunul plac, eu am taiat sunculita kaiser in felii mai groase si carnaciorii in bucati medii.
Intr-un wok sau o cratita punem afumatura la prajit.
Eu am prajit pana cand s-a lasat grasime din suculita iar toata afumatura a prins o culoare frumoasa aurie de prajit.
Adaugam peste afumatura, ceapa tocata si o calim cateva minute cat sa se inmoaie si sa devina sticloasa.
Adaugam apoi rosia tocata cubulete si sosul de rosii passate, amestecam si fierbem pana cand rosia si sosul isi schimba usor culoarea intr-o nuanta mai deschisa, atunci stim ca rosia si sosul s-au fiert.
Vom turna acest sos cu afumatura peste fasole, potrivim de sare si piper si mai fierbem cateva minute sa se imprumute mirosurile si gustul, apoi inchidem focul.
Curatam si spalam leusteanul verde, apoi il tocam marunt.
Presaram leusteanul verde tocat in ciorba de fasole, amestecam si acoperim cu un capac pana la servire.
Pentru un gust minunat, pregatim si o salata de ceapa rosie, 1 ceapa de portie. Tocam ceapa rondele pentru un aspect frumos, adaugam ulei, otet, sare dupa gust si amestecam. Puteti combina ceapa si cu sfecla rosie data pe razatoarea cu ochi mari, iese o salata minunata potrivita pentru acest fel de mancare.
Ciorba de fasole se serveste calda alaturi de ceapa verde sau uscata, ardei iute verde sau murat ori salata de ceapa rosie. Dupa preferinte puteti servi si cu muraturi de sezon.
Painea proaspata sau chiflele calde merg de asemenea foarte bine la aceasta ciorba. Mie imi place sa inmoi painica in zeama ciorbei la fel ca la salata de rosii cu castraveti, un deliciu!
Aceasta reteta am invatat-o de la bunica mea, ei nu-i placea sa puna multe mirodenii in mancare, ca foi de dafin, cimbru ori usturoi insa mancarea ei iesea intotdeauna delicioasa la fel cum a iesit si aceasta ciorba de fasole cu gust autentic din copilarie.
Pofta mare!