Aceasta reteta de salau este una fara faina si ou, consider ca e un sacrilegiu sa strici fileul de salau atat de delicios in oua batute, mai inteleg prin faina dar sa il treci si prin ou cred ca e mult prea mult. Asadar urmariti va rog aceasta reteta si o sa vedeti cat de simplu puteti sa realizati un meniu ca de resturant pentru intreaga familie, perfect pentru pranz si cina dar si pentru atunci cand aveti zile de sarbatorit alaturi de prieteni si familie.

Randamente2 porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră

 1 salau proaspat
 30 gr unt
 sare si piper
Pentru garnitura
 4 cartofi mari
 2 frunze de dafin
 6-8 boabe de piper negru
 20 gr unt
 2 linguri patrunjel tocat
 sare si piper
Pentru sos meuniere
 100 gr unt
 zeama de la o lamaie
 2 linguri capere strivite
 2 linguri capere intregi
 sare si piper
 o legatura patrunjel verde

1

Mod de preparare:
Pentru inceput ne vom ocupa de peste pe care trebuie sa-l curatam si evisceram. Salaul meu a fost destul de maricel. La aceasta reteta am folosit un singur peste, pentru doua portii, restul i-am congelat dupa curatare si eviscerare. Pentru pastrarea corecta a pestilor este indicat sa nu ii spalam inainte de congelare. Apa care ramane pe el distruge ceva pe acolo si in final pestele isi pierde din estetica, culoare si din savoare, de asemenea, nu este indicat sa-l sarati daca doriti un peste gustos la fel ca cel proaspat dupa decongelare. Scriu aceste randuri din experienta, am trait pe la langa Dunare multi ani si am fost des in Delta asa ca am prins unele secrete cu privire la pastrare si gatirea pestilor. Aceasta reteta de salau menuiere am preluat-o de la un pescar din Delta care de fiecare data ne-a incantat cu diferite si delicioase preparate pescaresti pe care, din amintiri, le voi publica in curand pe blog.

2

Inainte de a ne apuca de pesti vom pune o oala cu apa la fiert, o sa avem nevoie de ea.

3

Salaul proaspat se curata usor de solzi, trebuie doar sa avem grija sa nu atingem aripile si coama lor, fiind pesti pradatori sunt inarmati cu inotatoare si aripi tepoase in special inotatoarea dorsala ( de pe spate ) dar si cea ventrala ( abdominala) pentru ca alti pradatori sa nu-i poata prinde, deci sunt foarte ascutite, ca acele de cusut si va puteti rani daca nu sunteti familiarizati cu ei, chiar si eu din graba m-am ranit usor.

4

Dupa ce curatam de solzi ii stergem mai intai cu un servet de hartie ca sa nu fie alunecosi si sa-i putem eviscera usor.

5

Evisceram pestii printr-o taietura pe burta pe care o prelungim pana la gura lor pentru a putea scoate inclusiv branhiile ( vezi foto ), care sunt de multe ori purtatoare de paraziti.

6

Trecem apoi la filetarea lui. Facem o taietura intre cap si trunchi cu un cutit subtire si ascutit de preferat indicat pentru filetat. Vom taia carnea usor pe langa coloana pana la coada, pastram oasele mari de pe burta.

7

La urmatorul file vom proceda asemanator sau introducem lama cutitului pe langa coloana si taiem cu grija sa nu crestam carnea. La final vom indeparta si coama tepoasa de pe file plus aripioarele.

8

Asa arata la final salaul meu file. Capul cu tot cu coloana le putem pastra la congelator si le putem adauga in ciorbele de peste pentru a da savoare si gust acestora.

9

Am taiat apoi pe jumatate fiecare file pentru a fi mai usor de manevrat la gatit si a nu risca ruperea sau distrugerea lui.

10

Asa cum v-am scris la inceput, la aceasta reteta nu vom folosi oua. In oala cu apa pusa la fiert vom adauga bucatile de peste cand aceasta da in clocot. Nu le vom tine mult, doar cateva minute avand grija sa nu se dezintegreze. Cand carnea este gatita aceasta se va albi. Puteti verifica daca e gata prin scoaterea unui file cu o supiera, daca file-ul este alb doar la suprafata si in interior este inca roz vom continua fierberea inca 1-2 minute.

11

Cand carnea este fiarta scoatem file-urile din apa cu grija cu ajutorul unei supiere.

12

Le vom pune cu pielea in jos pe un servet de hartie de bucatarie pentru a absorbi apa si le vom lasa cateva minute la scurs.

13

In apa in care am gatit pestele adaugam apoi frunze de dafin si piper. Curatam de coaja cartofii, ii clatim in apa rece apoi ii taiem in bucati potrivite.

14

Adaugam cartofii in apa la fiert si acoperim cu un capac.

15

Separat intr-o cratita vom pune untul la topit.

16

Acesta trebuie sa fie intr-un strat subtire, nici foate mult dar nici putin, potrivit.

17

Transferam de pe hartie absorbanta bucatile de salau pe un platou si le condimentam cu sare si piper, apoi se pot trece prin faina, dupa care le scuturati usor. Eu am sarit peste etapa asta pentru ca mi-am dorit sa il prajesc fara faina, dupa parerea mea are un gust minunat asa simplu neincarcat cu faina prajita.

18

In untul topit si incins vom pune bucatile de peste mai intai cu partea fara piele in jos, pentru ca sa nu se inconvoieze, intrucat pielea se strange in timpul prelucrarii termice. Prajim pe partea aceasta 3-4 minute sau pana cand se rumeneste frumos in aramiu. Puteti verifica asta ridicand cate o bucata cu ajutorul unei spatule. E de preferat sa nu intoarcem de multe ori ca sa nu distrugem bucatile de peste.

19

Cand s-au prajit pe o parte intoarcem apoi pestele cu pielea in jos si continuam gatirea pana cand prinde si aceasta o culoare usor aramie. Nu va faceti griji daca pestele este bine gatit, sau nu, amintiti-va ca pe el l-am fiert usor anterior in apa fiarta. Prin prajire nu facem altceva decat sa-i dam un gust delicios si o culoare frumoasa.

20

Cand sunt gata transferam totul pe un platou pe care punem hartie absorbanta.

21

Ne ocupam apoi de sosul meuniere care se prepara destul de usor si rapid. E nevoie doar sa stoarcem zeama de lamaie, sa strivim cateva capere pentru gust intens si sa tocam patrunjelul verde. ( pe blog gasiti in detaliu reteta de sos meuniere scrisa separat).

22

Topim asadar untul in tigaia in care am prajit pestele. Nu este necesar sa curatam tigaia. Daca veti dori sa treceti bucatile de peste prin faina o sa observati ca va ramane faina in tigaie dupa ce scoateti carnea. Acea faina va lega si mai bine sosul meuniere.

23

Turnam zeama de lamaie, adaugam caperele toate inclusiv cele strivite, condimentam dupa gust cu sare si piper si le fierbem la foc mic 1-2 minute. Mare atentie cu sarea deoarece caperele sunt si ele sarate.

24

La final adaugam in sos patrunjelul verde si gata sosul.

25

Asezam pe platouri mai intai cartofii fierti iar cat sunt inca fierbinti adaugam peste ei bucatele de unt care se vor topii de la caldura degajata si va da gust, aspect frumos si stralucitor acestora. Presaram apoi un praf de sare si piper si putin patrunjel verde.
Asezam apoi bucatile de salau prajite si le stropim cu sos meuniere.

26

Se serveste totul cald. Incercati sa turnati din sosul acrisor si peste cartofi, o sa vedeti cat de gustosi sunt si ce savoarea le da, o adevarata explozie de gusturi.

27

Salaul cu sos meuniere si cartofi natur se prepara usor si relativ rapid mai ales daca aveti cumparate deja bucati file de peste. Nu este deloc dificil si in cateva minute gatiti o masa copioasa si aromata mai buna chiar decat cea de la restaurant.
Incercati acest meniu si o sa vreti sa-l faceti mai des pentru ca este super delicios si sanatos.
Pofta mare!

Ingrediente

 1 salau proaspat
 30 gr unt
 sare si piper
Pentru garnitura
 4 cartofi mari
 2 frunze de dafin
 6-8 boabe de piper negru
 20 gr unt
 2 linguri patrunjel tocat
 sare si piper
Pentru sos meuniere
 100 gr unt
 zeama de la o lamaie
 2 linguri capere strivite
 2 linguri capere intregi
 sare si piper
 o legatura patrunjel verde

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru inceput ne vom ocupa de peste pe care trebuie sa-l curatam si evisceram. Salaul meu a fost destul de maricel. La aceasta reteta am folosit un singur peste, pentru doua portii, restul i-am congelat dupa curatare si eviscerare. Pentru pastrarea corecta a pestilor este indicat sa nu ii spalam inainte de congelare. Apa care ramane pe el distruge ceva pe acolo si in final pestele isi pierde din estetica, culoare si din savoare, de asemenea, nu este indicat sa-l sarati daca doriti un peste gustos la fel ca cel proaspat dupa decongelare. Scriu aceste randuri din experienta, am trait pe la langa Dunare multi ani si am fost des in Delta asa ca am prins unele secrete cu privire la pastrare si gatirea pestilor. Aceasta reteta de salau menuiere am preluat-o de la un pescar din Delta care de fiecare data ne-a incantat cu diferite si delicioase preparate pescaresti pe care, din amintiri, le voi publica in curand pe blog.

2

Inainte de a ne apuca de pesti vom pune o oala cu apa la fiert, o sa avem nevoie de ea.

3

Salaul proaspat se curata usor de solzi, trebuie doar sa avem grija sa nu atingem aripile si coama lor, fiind pesti pradatori sunt inarmati cu inotatoare si aripi tepoase in special inotatoarea dorsala ( de pe spate ) dar si cea ventrala ( abdominala) pentru ca alti pradatori sa nu-i poata prinde, deci sunt foarte ascutite, ca acele de cusut si va puteti rani daca nu sunteti familiarizati cu ei, chiar si eu din graba m-am ranit usor.

4

Dupa ce curatam de solzi ii stergem mai intai cu un servet de hartie ca sa nu fie alunecosi si sa-i putem eviscera usor.

5

Evisceram pestii printr-o taietura pe burta pe care o prelungim pana la gura lor pentru a putea scoate inclusiv branhiile ( vezi foto ), care sunt de multe ori purtatoare de paraziti.

6

Trecem apoi la filetarea lui. Facem o taietura intre cap si trunchi cu un cutit subtire si ascutit de preferat indicat pentru filetat. Vom taia carnea usor pe langa coloana pana la coada, pastram oasele mari de pe burta.

7

La urmatorul file vom proceda asemanator sau introducem lama cutitului pe langa coloana si taiem cu grija sa nu crestam carnea. La final vom indeparta si coama tepoasa de pe file plus aripioarele.

8

Asa arata la final salaul meu file. Capul cu tot cu coloana le putem pastra la congelator si le putem adauga in ciorbele de peste pentru a da savoare si gust acestora.

9

Am taiat apoi pe jumatate fiecare file pentru a fi mai usor de manevrat la gatit si a nu risca ruperea sau distrugerea lui.

10

Asa cum v-am scris la inceput, la aceasta reteta nu vom folosi oua. In oala cu apa pusa la fiert vom adauga bucatile de peste cand aceasta da in clocot. Nu le vom tine mult, doar cateva minute avand grija sa nu se dezintegreze. Cand carnea este gatita aceasta se va albi. Puteti verifica daca e gata prin scoaterea unui file cu o supiera, daca file-ul este alb doar la suprafata si in interior este inca roz vom continua fierberea inca 1-2 minute.

11

Cand carnea este fiarta scoatem file-urile din apa cu grija cu ajutorul unei supiere.

12

Le vom pune cu pielea in jos pe un servet de hartie de bucatarie pentru a absorbi apa si le vom lasa cateva minute la scurs.

13

In apa in care am gatit pestele adaugam apoi frunze de dafin si piper. Curatam de coaja cartofii, ii clatim in apa rece apoi ii taiem in bucati potrivite.

14

Adaugam cartofii in apa la fiert si acoperim cu un capac.

15

Separat intr-o cratita vom pune untul la topit.

16

Acesta trebuie sa fie intr-un strat subtire, nici foate mult dar nici putin, potrivit.

17

Transferam de pe hartie absorbanta bucatile de salau pe un platou si le condimentam cu sare si piper, apoi se pot trece prin faina, dupa care le scuturati usor. Eu am sarit peste etapa asta pentru ca mi-am dorit sa il prajesc fara faina, dupa parerea mea are un gust minunat asa simplu neincarcat cu faina prajita.

18

In untul topit si incins vom pune bucatile de peste mai intai cu partea fara piele in jos, pentru ca sa nu se inconvoieze, intrucat pielea se strange in timpul prelucrarii termice. Prajim pe partea aceasta 3-4 minute sau pana cand se rumeneste frumos in aramiu. Puteti verifica asta ridicand cate o bucata cu ajutorul unei spatule. E de preferat sa nu intoarcem de multe ori ca sa nu distrugem bucatile de peste.

19

Cand s-au prajit pe o parte intoarcem apoi pestele cu pielea in jos si continuam gatirea pana cand prinde si aceasta o culoare usor aramie. Nu va faceti griji daca pestele este bine gatit, sau nu, amintiti-va ca pe el l-am fiert usor anterior in apa fiarta. Prin prajire nu facem altceva decat sa-i dam un gust delicios si o culoare frumoasa.

20

Cand sunt gata transferam totul pe un platou pe care punem hartie absorbanta.

21

Ne ocupam apoi de sosul meuniere care se prepara destul de usor si rapid. E nevoie doar sa stoarcem zeama de lamaie, sa strivim cateva capere pentru gust intens si sa tocam patrunjelul verde. ( pe blog gasiti in detaliu reteta de sos meuniere scrisa separat).

22

Topim asadar untul in tigaia in care am prajit pestele. Nu este necesar sa curatam tigaia. Daca veti dori sa treceti bucatile de peste prin faina o sa observati ca va ramane faina in tigaie dupa ce scoateti carnea. Acea faina va lega si mai bine sosul meuniere.

23

Turnam zeama de lamaie, adaugam caperele toate inclusiv cele strivite, condimentam dupa gust cu sare si piper si le fierbem la foc mic 1-2 minute. Mare atentie cu sarea deoarece caperele sunt si ele sarate.

24

La final adaugam in sos patrunjelul verde si gata sosul.

25

Asezam pe platouri mai intai cartofii fierti iar cat sunt inca fierbinti adaugam peste ei bucatele de unt care se vor topii de la caldura degajata si va da gust, aspect frumos si stralucitor acestora. Presaram apoi un praf de sare si piper si putin patrunjel verde.
Asezam apoi bucatile de salau prajite si le stropim cu sos meuniere.

26

Se serveste totul cald. Incercati sa turnati din sosul acrisor si peste cartofi, o sa vedeti cat de gustosi sunt si ce savoarea le da, o adevarata explozie de gusturi.

27

Salaul cu sos meuniere si cartofi natur se prepara usor si relativ rapid mai ales daca aveti cumparate deja bucati file de peste. Nu este deloc dificil si in cateva minute gatiti o masa copioasa si aromata mai buna chiar decat cea de la restaurant.
Incercati acest meniu si o sa vreti sa-l faceti mai des pentru ca este super delicios si sanatos.
Pofta mare!

Note

Salau cu sos meunière si cartofi natur
(Visited 669 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *