Novacul sau crapul argintiu se gaseste cu usurinta in piete pe parcursul anului, are un gust dulceag, oase mari si poate fi preparat atat pe gratar cat si la cuptor sau prajit in ulei. Saramura de novac iese destul de gustoasa si aromata, nu e dificil de realizat si intr-un timp foarte scurt poti obtine o masa delicioasa pentru intrega familie.
Mod de preparare:
Pregatim gratarul de lemne din timp, sau daca nu va permiteti sau nu aveti timp si chef de gratar puteti folosi gratarul de aragaz sau grill-ul.
Pestele proaspat se curata de solzi si intestine, se spala bine in interior, inclusiv de pielita neagra si amara. Capul si coada le puteti pastra pentru ciorba de peste sau le puteti gati si pe ele pe gratar, eu am folosit doar trunchiul.
Dupa ce spalam bine pestele si ii indepartam branhiile, il portionamin bucati mai mici pentru a fi usor de manevrat pe gratar. Pestele il ungem mai intai cu ulei pentru a se desprinde usor de pe gratar, apoi il condimentam cu sare si piper negru sau mozaic proaspat macinat.
Cand s-a incins gratarul adaugam bucatile de peste, mai intai cu pielita in jos. Avem grija sa nu i-a foc de la jarul incins si de la grasimea care se scurge din el, daca se intampla asta stropim cu apa pentru a modera intensitatea jarului si a stinge focul. Daca doriti ca bucatile de peste sa fie mai bine coapte le mai puteti intoarce inca o data pe toate partile avand grija sa nu le sfaramati. Pestele in general se gateste repede.
Cand intoarcem pestele pe cealalta parte punem si legumele, ele se vor coace destul de repede.
Cand pestele e gata, il transferam intr-un bol incapator in care vom adauga mai intai ardeii iuti usor crestati ca sa lase usor iuteala ( daca nu va place iute puteti omite acest pas), apoi pregatim saramura si legumele.
Intr-o craticioara vom pune pe foc cam 500 ml apa, multa sare si crengute de cimbru sau o lingurita de cimbru (in caz de nu aveti crengute), vom lasa sa dea in clocot, ca la un ceai, nu fierbem mult timp.
Pregatim apoi usturoiul, il curatam si zdrobim cu zdrobitorul direct peste pește. Legumele coapte se curata de coaja arsa apoi le pasam cu blenderul nu foarte mult cat sa ramana si bucati intregi pentru un aspect frumos. Piureul obtinut cu bucati de legume le imprastiem pe deasupra pestelui, adaugam si un praf de piper. Cand saramura a dat in clocot inchidem focul si o vom turna pe intreaga suprafata a pestelui. Clatinam cateva minute vasul de peste cu saramura, stanga-dreapta, apoi acoperim vasul cateva minute ca aromele sa se combine. In timpul asta puteti pregati si o mamaliguta daca nu ati pregatit-o intre timp.
Saramura de novac de serveste calda cu decor de patrunjel verde alaturi de mamaliguta, ardei iute sau usturoi verde. Este delicioasa iar carnea de peste dulce si aromata de la condimente.
Saramura de novac pe cat de simplu de realizat pe atat de gustoasa si aromata, dar mai ales nu foarte complicat de preparat.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Pregatim gratarul de lemne din timp, sau daca nu va permiteti sau nu aveti timp si chef de gratar puteti folosi gratarul de aragaz sau grill-ul.
Pestele proaspat se curata de solzi si intestine, se spala bine in interior, inclusiv de pielita neagra si amara. Capul si coada le puteti pastra pentru ciorba de peste sau le puteti gati si pe ele pe gratar, eu am folosit doar trunchiul.
Dupa ce spalam bine pestele si ii indepartam branhiile, il portionamin bucati mai mici pentru a fi usor de manevrat pe gratar. Pestele il ungem mai intai cu ulei pentru a se desprinde usor de pe gratar, apoi il condimentam cu sare si piper negru sau mozaic proaspat macinat.
Cand s-a incins gratarul adaugam bucatile de peste, mai intai cu pielita in jos. Avem grija sa nu i-a foc de la jarul incins si de la grasimea care se scurge din el, daca se intampla asta stropim cu apa pentru a modera intensitatea jarului si a stinge focul. Daca doriti ca bucatile de peste sa fie mai bine coapte le mai puteti intoarce inca o data pe toate partile avand grija sa nu le sfaramati. Pestele in general se gateste repede.
Cand intoarcem pestele pe cealalta parte punem si legumele, ele se vor coace destul de repede.
Cand pestele e gata, il transferam intr-un bol incapator in care vom adauga mai intai ardeii iuti usor crestati ca sa lase usor iuteala ( daca nu va place iute puteti omite acest pas), apoi pregatim saramura si legumele.
Intr-o craticioara vom pune pe foc cam 500 ml apa, multa sare si crengute de cimbru sau o lingurita de cimbru (in caz de nu aveti crengute), vom lasa sa dea in clocot, ca la un ceai, nu fierbem mult timp.
Pregatim apoi usturoiul, il curatam si zdrobim cu zdrobitorul direct peste pește. Legumele coapte se curata de coaja arsa apoi le pasam cu blenderul nu foarte mult cat sa ramana si bucati intregi pentru un aspect frumos. Piureul obtinut cu bucati de legume le imprastiem pe deasupra pestelui, adaugam si un praf de piper. Cand saramura a dat in clocot inchidem focul si o vom turna pe intreaga suprafata a pestelui. Clatinam cateva minute vasul de peste cu saramura, stanga-dreapta, apoi acoperim vasul cateva minute ca aromele sa se combine. In timpul asta puteti pregati si o mamaliguta daca nu ati pregatit-o intre timp.
Saramura de novac de serveste calda cu decor de patrunjel verde alaturi de mamaliguta, ardei iute sau usturoi verde. Este delicioasa iar carnea de peste dulce si aromata de la condimente.
Saramura de novac pe cat de simplu de realizat pe atat de gustoasa si aromata, dar mai ales nu foarte complicat de preparat.
Pofta buna!