Daca va place pestele, astazi va prezint o reteta delicioasa de macrou gatit simplu si rapid. Macroul la cuptor, cu lamaie, marar si usturoi, se pregatește foarte usor, din putine ingrediente si este extrem de sanatos.
Macroul sau scrumbia albastra traieste in oceanul Atlantic de aceea noi il gasim adesea doar congelat si nu proaspat, cu toate aceste este unul dintre cei mai deliciosi pesti, are un gust bun asemanator cu scrumbia de Dunare si puteti face tot felul de mancaruri cu el.
Mod de preparare:
Lasam pentru inceput macrourile sa se decongeleze la temperatura camerei.
Fiind un peste ce traieste in Oceanul Atlantic, macroul este destul de greu de gasit in stare proaspata in Romania, asa ca vom folosi macrouri congelate. Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
Dupa decongelare vom spala pestele foarte bine si in special in interior. Vom indeparta branhiile si pielita neagra care are gust amarui, clatim bine cu apa rece si il zvantam cu hartie de bucatarie. Condimentam apoi in interior si exterior cu sare, piper si amestecul din boia de ardei dulce cu praf de usturoi.
Pregatim apoi doua hartii de copt sau mai usor este daca aveti forme de silicon speciale pentru gatit la cuptor ca in imagine. Lamaia se spala bine, apoi o vom taia in felii subtiri. Adaugam in formele de silicon sau pe hartia de copt feliile de lamaie, peste ele vom pune macrourile. Eu am introdus in fiecare peste o jumatate de mocov, pentru gust si pentru ca forma lui sa se pastreze intacta in zona burtii. Pe langa pesti vom adauga, stanga-dreapta, catei de usturoi in coaja si fire de marar.
Deoarece macroul este un peste gras, sucul citricelor ce se va lasa in timpul coacerii va oferi pestelui un gust unic, proaspat si deloc gretos. Puteti adauga dupa preferinte lime sau grapefruit ori chiar portocale.
Inchidem apoi formele de silicon sau impachetam pestii in hartia de copt astfel incat sa ne asiguram ca nu curge nimic pe timpul coacerii, lichidele ce se vor lasa vor da gust bun pestelui, in plus le vom putea utiliza la montarea farfuriilor.
Pestii sunt gata, au ramas intregi, sunt bine gatiti, au o culoare frumoasa si miroase minunat.
Cat pestii se odihnesc si se mai racesc putin, pregatim garnitura. Dovlecelul se spala si ii taiem capetele, morcovul si pastarnacul se curata de coaja si se spala, apoi taiem capetele.
Eu am folosit spaghetti din legume, atat pentru ca arata bine cat si pentru ca in felul acesta am diminuat din timpul de gatire.
Dupa ce am razuit legumele in forma de spaghetti cu dispozitivul special, am condimentat cu sare, piper, praf de usturoi si boia de ardei dulce, le-am amestecat si le-am adaugat pentru sotarea lor in tigaia cu ulei de masline extra virgin incins.
Sotarea legumelor dureaza foarte putin, cat sa se inmoaie, dar in acelasi timp sa ramana crocante si sa-si pastreze forma. Prin sotare accentuam gustul dulceag si aromele din legumele condimente.
Macroul poate fi consumat atat cald dar e la fel de bun si rece alaturi de garnitura si sosuri, sau chiar stropit cu putina zeama de lamaie. Este delicios, satios si extrem de sanatos.
Montarea farfuriei se face dupa preferinte. Eu am folosit legumele ca pat pentru peste, pe langa el am adaugat felii de lamaie coapte, usturoiul copt fara coaja si mararul uscat in timpul coacerii. Ca sosuri am ales sa folosesc sos pesto de leurda si sos de usturoi in stil KFC, in plus am adaugat cate o lingura de icre de somon care impreuna cu macroul au mers la suflet.
Macroul este un peste de apa sarata si provine din aceeasi familie cu tonul, este roz inchis atunci cand este proaspat si crud. Macroul are o aroma dulce si un numar relativ redus de oase.
Macroul este o considerat o specie de peste bogata in grasimi. Acizii grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6 sunt utili pentru vasele de sange, imbunatatesc functiile cardiovasculare. Carnea de macrou este bogata in vitamina B12 si Vitamina D, amandoua fiind vitale pentru organism pentru ca impiedica anemia si intareste sistemul nervos. In plus, acest peste contine o multime de proteine dietetice si usor digerabile.
Asadar, sunt o multime de avantaje pentru a consuma acest peste delicios, ieftin si versatil pentru ca poate fi preparat in foarte multe moduri: prajit, cu sosuri, in ciorbe, pe grill sau la cuptor.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Lasam pentru inceput macrourile sa se decongeleze la temperatura camerei.
Fiind un peste ce traieste in Oceanul Atlantic, macroul este destul de greu de gasit in stare proaspata in Romania, asa ca vom folosi macrouri congelate. Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
Dupa decongelare vom spala pestele foarte bine si in special in interior. Vom indeparta branhiile si pielita neagra care are gust amarui, clatim bine cu apa rece si il zvantam cu hartie de bucatarie. Condimentam apoi in interior si exterior cu sare, piper si amestecul din boia de ardei dulce cu praf de usturoi.
Pregatim apoi doua hartii de copt sau mai usor este daca aveti forme de silicon speciale pentru gatit la cuptor ca in imagine. Lamaia se spala bine, apoi o vom taia in felii subtiri. Adaugam in formele de silicon sau pe hartia de copt feliile de lamaie, peste ele vom pune macrourile. Eu am introdus in fiecare peste o jumatate de mocov, pentru gust si pentru ca forma lui sa se pastreze intacta in zona burtii. Pe langa pesti vom adauga, stanga-dreapta, catei de usturoi in coaja si fire de marar.
Deoarece macroul este un peste gras, sucul citricelor ce se va lasa in timpul coacerii va oferi pestelui un gust unic, proaspat si deloc gretos. Puteti adauga dupa preferinte lime sau grapefruit ori chiar portocale.
Inchidem apoi formele de silicon sau impachetam pestii in hartia de copt astfel incat sa ne asiguram ca nu curge nimic pe timpul coacerii, lichidele ce se vor lasa vor da gust bun pestelui, in plus le vom putea utiliza la montarea farfuriilor.
Pestii sunt gata, au ramas intregi, sunt bine gatiti, au o culoare frumoasa si miroase minunat.
Cat pestii se odihnesc si se mai racesc putin, pregatim garnitura. Dovlecelul se spala si ii taiem capetele, morcovul si pastarnacul se curata de coaja si se spala, apoi taiem capetele.
Eu am folosit spaghetti din legume, atat pentru ca arata bine cat si pentru ca in felul acesta am diminuat din timpul de gatire.
Dupa ce am razuit legumele in forma de spaghetti cu dispozitivul special, am condimentat cu sare, piper, praf de usturoi si boia de ardei dulce, le-am amestecat si le-am adaugat pentru sotarea lor in tigaia cu ulei de masline extra virgin incins.
Sotarea legumelor dureaza foarte putin, cat sa se inmoaie, dar in acelasi timp sa ramana crocante si sa-si pastreze forma. Prin sotare accentuam gustul dulceag si aromele din legumele condimente.
Macroul poate fi consumat atat cald dar e la fel de bun si rece alaturi de garnitura si sosuri, sau chiar stropit cu putina zeama de lamaie. Este delicios, satios si extrem de sanatos.
Montarea farfuriei se face dupa preferinte. Eu am folosit legumele ca pat pentru peste, pe langa el am adaugat felii de lamaie coapte, usturoiul copt fara coaja si mararul uscat in timpul coacerii. Ca sosuri am ales sa folosesc sos pesto de leurda si sos de usturoi in stil KFC, in plus am adaugat cate o lingura de icre de somon care impreuna cu macroul au mers la suflet.
Macroul este un peste de apa sarata si provine din aceeasi familie cu tonul, este roz inchis atunci cand este proaspat si crud. Macroul are o aroma dulce si un numar relativ redus de oase.
Macroul este o considerat o specie de peste bogata in grasimi. Acizii grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6 sunt utili pentru vasele de sange, imbunatatesc functiile cardiovasculare. Carnea de macrou este bogata in vitamina B12 si Vitamina D, amandoua fiind vitale pentru organism pentru ca impiedica anemia si intareste sistemul nervos. In plus, acest peste contine o multime de proteine dietetice si usor digerabile.
Asadar, sunt o multime de avantaje pentru a consuma acest peste delicios, ieftin si versatil pentru ca poate fi preparat in foarte multe moduri: prajit, cu sosuri, in ciorbe, pe grill sau la cuptor.
Spor si pofta mare!