Orezul este leguma de baza in Japonia, iar silueta zvelta a japonezelor este rezultatul consumului mare de orez si peste.
Sushi este un fel de mancare de origine japoneza constand din orez gatit in otet de orez si zahar si facut in mod traditional cu peste crud (in special somon sau pastrav), desi le putem gasi si cu alte ingrediente rafinate, cum ar fi fructe de mare sau legume.
Astazi m-am gandit sa va prezint un preparat sushi inspirat din bucataria japoneza cu foaie nori din spanac si fara foaie din alge asa cum poate suntem obisnuiti sa mancam.
Gustul preparatului sushi cu foaie nori din spanac este la fel de delicios si gustos ca la cel cu alge, nu se mai simte intr-adevar gustul marin, insa daca are somon in umplutura nici nu sesizezi ca nu e cu foaie de alge.
Se pune orezul intr-o oala, se adauga apa si se da la foc. Primele 10 minute la foc mediu, cand incepe sa fiarba se da la foc mare cam 2 minute apoi se da iar la foc mediu. Cand a scazut apa si se vad gaurile in orez, se da la foc mic. Dupa 10 minute oprim focul si lasam inca 10 minute. Tot procesul se face cu capacul pus.
Intre timp masuram si pregatim amestecul de otet.
In cuptorul cu microunde, incalzim putin otetul de orez sau otetul de mere si il amestecam cu zaharul si sarea, pana cand acestea se topesc.
Dupa fierbere si odihna orezul se pune intr-un bol, preferabil unul de bambus.
Peste orez se adauga incetul cu incetul amestecul de otet, zahar si sare.
Se amesteca cu o lingura de lemn sau de plastic, cu miscari usoare ca sa nu rupem boabele de orez.
Morcovul se curata, se spala, se taie in fasii lungi si foarte subtiri. Ardeiul se curata de codite si seminte, se spala, se taie in fasii lungi si subtiri. Somonul il taiem in fasii subtiri. In cazul castravetelui, acesta nu se foloseste intreg, ci curatam coaja verde, apoi taiem castravetele in patru si indepartam partea cu seminte, vom folosi doar partea tare a castravetelui pe care o taiem fasii.
Optional pentru un sushi cremos puteti pregati un sos pentru umplutura format din maioneza si pasta wasabi.
Pregatirea foii de nori din spanac:
Ouale se spala, se dezinfecteaza, se sparg si se bat cu un tel. Faina se cerne.
Spanacul inghetat se da pe razatoarea cu ochiuri mici pentru o textura fina a foii nori.
Se amesteca bine ouale batute cu faina.
Adaugam spanacul ras peste amestecul de oua cu faina si incorporam cu o spatula pana devine omogen.
Din aceasta cantitate vom obtine doua foi de tava in forma dreptunghiulara cu dimensiunile aproximativ: L 33 si latime 23.
Deci vom imparti cantitatea in doua parti egale.
Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt apoi turnam jumatate din amestecul de spanac si vom intinde cu o pensula de bucatare sau lingura astfel incat sa nu avem spatii goale. La fel vom proceda si cu a doua foaie nori de spanac.
Se da la cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10-15 minute. Vom sti cand e gata atunci cand la verificarea cu mana foaia nu mai e moale si nu prezinta lichid. Cand foile nori de spanac sunt gata, le scoatem si le lasam la racit cateva minute. Nu le vom scoate momentan de pe hartia de copt.
Nota: in cazul in care o scoateti mai devreme si sezizati ca se rupe la rulat mai introduceti in cuptor cateva minute, foia de nori trebuie sa ramana intrega, fix ca la foile de rulada.
Pentru maki - rulourile cu orezul la interior si foaia nori la exterior, asezam nori de spanac cu hartia de copt pe covorasul de bambus.
Punem orezul intr-un strat de cca 3-4 mm, apasandu-l foarte bine cu mainile ude. Tineti aproape un bol cu apa in care sa va udati mainile pentru ca nu puteti intinde orezul si rula daca nu aveti mainile umezite.
Peste orezul bine intins vom punem umplutura dorita: legumele, somon, optional un strat subtire de de sos de maioneza cu wasabi. Cand am terminat de pus umplutura rulam cu grija apasand usor cu mainile pe toata suprafata ruladei de orez. Cand ajungem cu rulatul la capat umezim un pic foaia de nori de spanac acolo unde nu am pus orez aceasta avand rolul de a lipi foarte bine ruloul de orez.
In cazul rulourilor uramaki ( adica foaia nori de spanac in interior) dupa ce se intinde orezul, il acoperim cu o folie de plastic sau hartie pergament si sucim foaia cu orezul in jos. Dezlipim apoi hartia de copt de pe foaia nori de spanac si adaugam legumele si somonul. Rulam ajutandu-ne de covorasul de bambus si presand bine astfel incat sa avem un rulou bine strans. La final indepartam folia de plastic sau hartia pergament.
Dupa ce am terminat toate rulourile, urmeaza taierea lor in bucatele mici si rotunde.
Vom folosi un cutit bine ascutit si un bol cu apa rece. Udam cutitul si taiem cate o bucatica intr-o miscare rapida ca sa nu aplatizam ruloul. Cam la fiecare 2-3 bucatele va trebui sa udam din nou cutitul, altfel nu va taia orezul.
Se servesc cu un bol mic de sos de soia, wasabi dupa gust.
Mie imi place sa adaug si ghimbir murat pentru aroma, asa se serveste in mod traditional, dar este o chestie de preferinta.
Puteti de asemenea sa le serviti cu sos chilli sau de ce nu cu dulceata de ardei iute.
Sushi cu foi nori din spanac este un preparat delicios, usor de pregatit si foarte sanatos.
Este o idee minunata sa pregatesti foaia nori acasa din spanac, atunci cand de exemplu iti este pofta de sushi si nu ai cum sa ajungi la magazinele specializate sa cumperi foi de alge, sau poate nu ai astfel de magazin in zona ta.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Se pune orezul intr-o oala, se adauga apa si se da la foc. Primele 10 minute la foc mediu, cand incepe sa fiarba se da la foc mare cam 2 minute apoi se da iar la foc mediu. Cand a scazut apa si se vad gaurile in orez, se da la foc mic. Dupa 10 minute oprim focul si lasam inca 10 minute. Tot procesul se face cu capacul pus.
Intre timp masuram si pregatim amestecul de otet.
In cuptorul cu microunde, incalzim putin otetul de orez sau otetul de mere si il amestecam cu zaharul si sarea, pana cand acestea se topesc.
Dupa fierbere si odihna orezul se pune intr-un bol, preferabil unul de bambus.
Peste orez se adauga incetul cu incetul amestecul de otet, zahar si sare.
Se amesteca cu o lingura de lemn sau de plastic, cu miscari usoare ca sa nu rupem boabele de orez.
Morcovul se curata, se spala, se taie in fasii lungi si foarte subtiri. Ardeiul se curata de codite si seminte, se spala, se taie in fasii lungi si subtiri. Somonul il taiem in fasii subtiri. In cazul castravetelui, acesta nu se foloseste intreg, ci curatam coaja verde, apoi taiem castravetele in patru si indepartam partea cu seminte, vom folosi doar partea tare a castravetelui pe care o taiem fasii.
Optional pentru un sushi cremos puteti pregati un sos pentru umplutura format din maioneza si pasta wasabi.
Pregatirea foii de nori din spanac:
Ouale se spala, se dezinfecteaza, se sparg si se bat cu un tel. Faina se cerne.
Spanacul inghetat se da pe razatoarea cu ochiuri mici pentru o textura fina a foii nori.
Se amesteca bine ouale batute cu faina.
Adaugam spanacul ras peste amestecul de oua cu faina si incorporam cu o spatula pana devine omogen.
Din aceasta cantitate vom obtine doua foi de tava in forma dreptunghiulara cu dimensiunile aproximativ: L 33 si latime 23.
Deci vom imparti cantitatea in doua parti egale.
Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt apoi turnam jumatate din amestecul de spanac si vom intinde cu o pensula de bucatare sau lingura astfel incat sa nu avem spatii goale. La fel vom proceda si cu a doua foaie nori de spanac.
Se da la cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10-15 minute. Vom sti cand e gata atunci cand la verificarea cu mana foaia nu mai e moale si nu prezinta lichid. Cand foile nori de spanac sunt gata, le scoatem si le lasam la racit cateva minute. Nu le vom scoate momentan de pe hartia de copt.
Nota: in cazul in care o scoateti mai devreme si sezizati ca se rupe la rulat mai introduceti in cuptor cateva minute, foia de nori trebuie sa ramana intrega, fix ca la foile de rulada.
Pentru maki - rulourile cu orezul la interior si foaia nori la exterior, asezam nori de spanac cu hartia de copt pe covorasul de bambus.
Punem orezul intr-un strat de cca 3-4 mm, apasandu-l foarte bine cu mainile ude. Tineti aproape un bol cu apa in care sa va udati mainile pentru ca nu puteti intinde orezul si rula daca nu aveti mainile umezite.
Peste orezul bine intins vom punem umplutura dorita: legumele, somon, optional un strat subtire de de sos de maioneza cu wasabi. Cand am terminat de pus umplutura rulam cu grija apasand usor cu mainile pe toata suprafata ruladei de orez. Cand ajungem cu rulatul la capat umezim un pic foaia de nori de spanac acolo unde nu am pus orez aceasta avand rolul de a lipi foarte bine ruloul de orez.
In cazul rulourilor uramaki ( adica foaia nori de spanac in interior) dupa ce se intinde orezul, il acoperim cu o folie de plastic sau hartie pergament si sucim foaia cu orezul in jos. Dezlipim apoi hartia de copt de pe foaia nori de spanac si adaugam legumele si somonul. Rulam ajutandu-ne de covorasul de bambus si presand bine astfel incat sa avem un rulou bine strans. La final indepartam folia de plastic sau hartia pergament.
Dupa ce am terminat toate rulourile, urmeaza taierea lor in bucatele mici si rotunde.
Vom folosi un cutit bine ascutit si un bol cu apa rece. Udam cutitul si taiem cate o bucatica intr-o miscare rapida ca sa nu aplatizam ruloul. Cam la fiecare 2-3 bucatele va trebui sa udam din nou cutitul, altfel nu va taia orezul.
Se servesc cu un bol mic de sos de soia, wasabi dupa gust.
Mie imi place sa adaug si ghimbir murat pentru aroma, asa se serveste in mod traditional, dar este o chestie de preferinta.
Puteti de asemenea sa le serviti cu sos chilli sau de ce nu cu dulceata de ardei iute.
Sushi cu foi nori din spanac este un preparat delicios, usor de pregatit si foarte sanatos.
Este o idee minunata sa pregatesti foaia nori acasa din spanac, atunci cand de exemplu iti este pofta de sushi si nu ai cum sa ajungi la magazinele specializate sa cumperi foi de alge, sau poate nu ai astfel de magazin in zona ta.
Pofta buna!