Pasta de susan sau asa-numitul tahini, se prepara simplu si usor, intr-un timp foarte scurt, din seminte de susan, si este utilizata in numeroase retete culinare, gustul sau intens, de nuca, dand o savoare deosebita preparatelor, cum ar fi dintre cele mai cunoscute: hummus, baba ghanoush, halva etc. Cu un gust bogat si o consistenta cremoasa, pasta de susan tahini reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, grasimi sanatose, vitamine, minerale avand multiple beneficii asupra sanatatii. Pentru ca organismul sa asimileze componentele nutritive ale semintelor de susan acestea trebuiesc prajite sau rasnite, altfel ele se evacueaza intregi, fara a fi digerate.
Mod de preparare:
In comert exista doua tipuri de tahini, si anume:
- tahini light, mai deschis la culoare, obtinut din seminte de susan decorticate (fara coaja);
- tahini dark, cu o nuanta mai inchisa, fabricat din seminte de susan a caror coaja nu a fost indepartata (nedecorticate). Pe langa diferenta de culoare, cele doua sortimente difera si din punct de vedere al gustului, așa-numitul tahini dark fiind un pic mai amar.
Reteta de tahini facut in casa este extrem de simpla si rapida. Desi la prima vedere pare ceva extravagant, avem nevoie de doar cateva ingrediente banale. In maxim 10 minute pasta de susan va fi gata pentru a fi adaugata in preparatele noastre preferate.
Luam o tigaie antiaderenta intinsa si fara sa punem ulei adaugam semintele de susan. Le vom praji la foc mediu maxim 5 minute.
Puteti praji semintele de susan si la cuptor. Semintele de susan se rasfira intr-o tava antiaderenta sau tapetata cu hartie de copt. Se da apoi tava la cuptor pentru aproximativ 5 minute la o temperatura de 180 grade C.
Cand cratita s-a incins amestecam continuu sa nu se arda semnitele de susan pentru ca altfel ele vor deveni amare. Cand au prins o culoare aurie, oprim focul.
Transferam semintele de susan prajite pe o farfurie intinsa, le rasfiram pe suprafata farfuriei si le lasam sa se raceasca complet.
Dupa ce stingem focul, trebuie neaparat transferate semintele din tigaie pentru a opri procesul de prajire. Daca nu facem acest lucru, semintele de susan vor continua sa se prajeasca si se ard rapid.
Priviti in poza diferenta dintre semintele neprajite si cele prajite.
Cand semintele s-au racit le vom adauga intr-un blender.
Tahini facut in casa se poate face si cu seminte de susan neprajite. Insa, prajirea acestora va da un gust special preparatului. In plus, dupa prajire susanul este mai usor de masinat decat atunci cand este crud.
Macinam foarte fin semintele de susan prajite cu ajutorul blenderului. Uleiurile din interiorul semintelor de susan vor transforma amestecul intr-o pasta fina si usor nisipoasa. Cand vom ridica capacul de la blender vom simti un miros extraordinar de placut. Daca nu aveti la dispozitie un blender, puteti macina semintele de susan intr-o rasnita sau intr-un mojar.
Peste pasta nisipoasa din seminte vom adauga sarea si uleiul apoi vom mixa pana cand uleiul este incorporat in compozitie.
Cand am obtinut o pasta fina si omogena tahini este gata.
Tahini are o aroma usoara de nuca si este utilizat cu precadere in bucatariile din zona mediteraneeana si asiatica, fiind preluata ulterior si de celelalte bacatarii din lume.
Pasta de susan poate fi utilizata in numeroase retete culinare, gustul sau deosebit dandu-le savoare preparatelor. Tahini se poate folosi atat ca produs tartinabil pe o felie de paine prajita, cat si ca dressing pentru salate, sos pentru pește, carne sau legume, condiment sau chiar in deserturi facute in casa pentru un plus de gust.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
In comert exista doua tipuri de tahini, si anume:
- tahini light, mai deschis la culoare, obtinut din seminte de susan decorticate (fara coaja);
- tahini dark, cu o nuanta mai inchisa, fabricat din seminte de susan a caror coaja nu a fost indepartata (nedecorticate). Pe langa diferenta de culoare, cele doua sortimente difera si din punct de vedere al gustului, așa-numitul tahini dark fiind un pic mai amar.
Reteta de tahini facut in casa este extrem de simpla si rapida. Desi la prima vedere pare ceva extravagant, avem nevoie de doar cateva ingrediente banale. In maxim 10 minute pasta de susan va fi gata pentru a fi adaugata in preparatele noastre preferate.
Luam o tigaie antiaderenta intinsa si fara sa punem ulei adaugam semintele de susan. Le vom praji la foc mediu maxim 5 minute.
Puteti praji semintele de susan si la cuptor. Semintele de susan se rasfira intr-o tava antiaderenta sau tapetata cu hartie de copt. Se da apoi tava la cuptor pentru aproximativ 5 minute la o temperatura de 180 grade C.
Cand cratita s-a incins amestecam continuu sa nu se arda semnitele de susan pentru ca altfel ele vor deveni amare. Cand au prins o culoare aurie, oprim focul.
Transferam semintele de susan prajite pe o farfurie intinsa, le rasfiram pe suprafata farfuriei si le lasam sa se raceasca complet.
Dupa ce stingem focul, trebuie neaparat transferate semintele din tigaie pentru a opri procesul de prajire. Daca nu facem acest lucru, semintele de susan vor continua sa se prajeasca si se ard rapid.
Priviti in poza diferenta dintre semintele neprajite si cele prajite.
Cand semintele s-au racit le vom adauga intr-un blender.
Tahini facut in casa se poate face si cu seminte de susan neprajite. Insa, prajirea acestora va da un gust special preparatului. In plus, dupa prajire susanul este mai usor de masinat decat atunci cand este crud.
Macinam foarte fin semintele de susan prajite cu ajutorul blenderului. Uleiurile din interiorul semintelor de susan vor transforma amestecul intr-o pasta fina si usor nisipoasa. Cand vom ridica capacul de la blender vom simti un miros extraordinar de placut. Daca nu aveti la dispozitie un blender, puteti macina semintele de susan intr-o rasnita sau intr-un mojar.
Peste pasta nisipoasa din seminte vom adauga sarea si uleiul apoi vom mixa pana cand uleiul este incorporat in compozitie.
Cand am obtinut o pasta fina si omogena tahini este gata.
Tahini are o aroma usoara de nuca si este utilizat cu precadere in bucatariile din zona mediteraneeana si asiatica, fiind preluata ulterior si de celelalte bacatarii din lume.
Pasta de susan poate fi utilizata in numeroase retete culinare, gustul sau deosebit dandu-le savoare preparatelor. Tahini se poate folosi atat ca produs tartinabil pe o felie de paine prajita, cat si ca dressing pentru salate, sos pentru pește, carne sau legume, condiment sau chiar in deserturi facute in casa pentru un plus de gust.
Pofta mare!