Este toamna, si pentru ca in toate pietele gasim varza din abundenta, m-am gandit sa fac o mancare de varza dulce cu oase de porc si carnati acrita cu bors.
Mancare de varza dulce este un preparat traditional romanesc, usor de realizat, aromat si de nerefuzat pentru pranz sau cina alaturi de o paine proaspata sau mamaliguta.
Mod de preparare:
Carnea se spala cu apa rece, se portioneaza in bucati medii. Ceapa se curata, se spala se taie solzisori, morcovul se curata, se taie cubulete, eu am folosit morcov baby congelat. Ardeii se curata de codite si seminte, se taie in cubulete. Carnatii de casa se prajesc cateva minute sau se pun pe grill, apoi cand s-au racit ii taiem in rondele potrivite.
Rosiile se spala, se toaca in cubulete sau se dau pe razatoare.
Varza se curata de frunzele extrioare si de cotor, se spala putin, iar apoi se lasa la scurs. Dupa ce s-a scurs se toaca fideluta sau se da prin razatoare.
In vasul in care vrem sa pregatim mancarea se adauga putin ulei, se incinge si apoi adaugam carnea si acoperim cu un capac.
Peste carnea innabusita adaugam apoi ceapa taiata solzisori si amestecam.
Apoi adaugam ardeii tocati si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici sau cubulete.
Cand ardeii s-au inmuiat un pic punem rosiile taiate cubulete sau date pe razatoare.
Adaugam si carnatii de casa, optional, sau puteti sa adaugati dupa preferinte alte preparate din carne afumate sau semiafumate, vor da o aroma deosebita mancarii.
Se adauga apoi varza proaspata peste toate ingredientele si le amestecam, eu am turnat si zeama lasata de varza.
Lasam cateva minute sa fiarba pana cand varza va lasa apa.
Cand varza a lasat apa turnam sosul de rosii si amestecam bine.
Eu am pus morcovii baby mai tarziu pentru ca ei se fierb foarte repede si nu necesita calire.
Potrivim mancarea de sare daca mai este necesar, condimentam cu piper si boia de ardei, adaugam frunza de dafin, completam cu o cana de apa calda, acoperim vasul si fierbem mancarea de varza dulce la foc mediu, cam 30 de minute, timp in care mai amestecam din cand in cand sa ne asiguram ca nu se lipeste de fundul oalei.
Servim fierbinte, cu mamaliguta calda si un ardei iute verde sau murat.
Pentru cine doreste, poate servi varza si cu o smantana sau iaurt gras. Este minunat de buna si se topeste in gura, iar mararul ii da o nota si o aroma deosebita.
Varza este un aliment excelent, da vitalitate corpului si-l vitaminizeaza, il mineralizeaza, fiind totodata si un laxativ usor. Are un continut mare in vitaminele A, B, C si cupru.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Carnea se spala cu apa rece, se portioneaza in bucati medii. Ceapa se curata, se spala se taie solzisori, morcovul se curata, se taie cubulete, eu am folosit morcov baby congelat. Ardeii se curata de codite si seminte, se taie in cubulete. Carnatii de casa se prajesc cateva minute sau se pun pe grill, apoi cand s-au racit ii taiem in rondele potrivite.
Rosiile se spala, se toaca in cubulete sau se dau pe razatoare.
Varza se curata de frunzele extrioare si de cotor, se spala putin, iar apoi se lasa la scurs. Dupa ce s-a scurs se toaca fideluta sau se da prin razatoare.
In vasul in care vrem sa pregatim mancarea se adauga putin ulei, se incinge si apoi adaugam carnea si acoperim cu un capac.
Peste carnea innabusita adaugam apoi ceapa taiata solzisori si amestecam.
Apoi adaugam ardeii tocati si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici sau cubulete.
Cand ardeii s-au inmuiat un pic punem rosiile taiate cubulete sau date pe razatoare.
Adaugam si carnatii de casa, optional, sau puteti sa adaugati dupa preferinte alte preparate din carne afumate sau semiafumate, vor da o aroma deosebita mancarii.
Se adauga apoi varza proaspata peste toate ingredientele si le amestecam, eu am turnat si zeama lasata de varza.
Lasam cateva minute sa fiarba pana cand varza va lasa apa.
Cand varza a lasat apa turnam sosul de rosii si amestecam bine.
Eu am pus morcovii baby mai tarziu pentru ca ei se fierb foarte repede si nu necesita calire.
Potrivim mancarea de sare daca mai este necesar, condimentam cu piper si boia de ardei, adaugam frunza de dafin, completam cu o cana de apa calda, acoperim vasul si fierbem mancarea de varza dulce la foc mediu, cam 30 de minute, timp in care mai amestecam din cand in cand sa ne asiguram ca nu se lipeste de fundul oalei.
Servim fierbinte, cu mamaliguta calda si un ardei iute verde sau murat.
Pentru cine doreste, poate servi varza si cu o smantana sau iaurt gras. Este minunat de buna si se topeste in gura, iar mararul ii da o nota si o aroma deosebita.
Varza este un aliment excelent, da vitalitate corpului si-l vitaminizeaza, il mineralizeaza, fiind totodata si un laxativ usor. Are un continut mare in vitaminele A, B, C si cupru.
Pofta mare!