Rösti, cartofi prajiti elvetieni se prepara foarte usor, mai repede decat cartofii prajiti traditionali iar de obicei se servesc ca garnitura. Chiar daca reteta de baza implica doar cartofi cruzi rasi, sare si piper, se poate adauga ceapa, slanina, barnza, verdeata sau chiar mere.
Rösti, cartofi prajiti elvetieni sunt un preparat traditional din partea nemteasca a Elvetiei, fiind pregatiti initial de catre fermierii din cantonul Berna la micul dejun.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la temperatura mica. Asezam in tava de copt prosoape de hartie si o punem deoparte.
Cartofii dulci se curata de coaja si se spala. Cojile cartofilor dulci au o culoare variabila, de la alb si roz pana la maro roscat, iar miezul de la alb la portocaliu. Varianta cu miez portocaliu este cea mai gustoasa si cea care se gaseste in mod obisnuit in magazinele din Romania.
Cartofii dulci ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari si ii punem intr-un castron. Asezonam cu sare si piper si amestecam bine.
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie mare antiaderenta, dupa care se adauga jumatate din unt.
Se imparte jumatate din compozitia de cartofi dulci in 4 portii care se modeleaza sub forma unei chiftele (rösti) rotunde si groase de 1 cm si se preseaza sa-si pastreze forma. Cand untul incepe sa sfaraie, se pun rösti cu grija in tigaie.
Se prajesc rösti la foc moderat 5 minute, sau pana se fac crocante si se rumenesc, apoi se intorc cu grija folosind o spatula si se prajesc inca 5 minute. Nu va ingrijorati daca se rup cand sunt intoarse, pur si simplu se aduna si se preseaza ca sa-si recapete forma. Intre timp se modeleaza restul compozitiei de cartofi in alte 4 rösti.
Rösti se poate prepara si ca o singura chiftea mare, care se imparte la masa in 8 portii. Se poate adauga in compozitie bacon tocat foarte fin sau sunca pentru a obtine un gust mai deosebit.
Rösti se servesc calde simple sau ca garnitura la diverse preparate din carne.
Puteti de asemenea sa le serviti ca aperitive sau dimineata la micul dejun cu oua posate deasupra, fasii de somon afumat sau prosciutto, branzeturi, legume proaspete etc.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la temperatura mica. Asezam in tava de copt prosoape de hartie si o punem deoparte.
Cartofii dulci se curata de coaja si se spala. Cojile cartofilor dulci au o culoare variabila, de la alb si roz pana la maro roscat, iar miezul de la alb la portocaliu. Varianta cu miez portocaliu este cea mai gustoasa si cea care se gaseste in mod obisnuit in magazinele din Romania.
Cartofii dulci ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari si ii punem intr-un castron. Asezonam cu sare si piper si amestecam bine.
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie mare antiaderenta, dupa care se adauga jumatate din unt.
Se imparte jumatate din compozitia de cartofi dulci in 4 portii care se modeleaza sub forma unei chiftele (rösti) rotunde si groase de 1 cm si se preseaza sa-si pastreze forma. Cand untul incepe sa sfaraie, se pun rösti cu grija in tigaie.
Se prajesc rösti la foc moderat 5 minute, sau pana se fac crocante si se rumenesc, apoi se intorc cu grija folosind o spatula si se prajesc inca 5 minute. Nu va ingrijorati daca se rup cand sunt intoarse, pur si simplu se aduna si se preseaza ca sa-si recapete forma. Intre timp se modeleaza restul compozitiei de cartofi in alte 4 rösti.
Rösti se poate prepara si ca o singura chiftea mare, care se imparte la masa in 8 portii. Se poate adauga in compozitie bacon tocat foarte fin sau sunca pentru a obtine un gust mai deosebit.
Rösti se servesc calde simple sau ca garnitura la diverse preparate din carne.
Puteti de asemenea sa le serviti ca aperitive sau dimineata la micul dejun cu oua posate deasupra, fasii de somon afumat sau prosciutto, branzeturi, legume proaspete etc.
Pofta mare!