Ghiveciul de telina apio cu carne de pui este de fapt o tocanita plina de vitamine si nutrienti, cu arome de invidiat intr-o mancare atat de simpla, ce se prepara rapid si usor, iar daca omiteti carnea, va rezulta o mancare de post excelenta si deliciosa. Ghiveciul de telina apio, cu sau fara carne poate fi servit ca meniu principal, sau ca garnitura alaturi de fripturi sau alte preparate din carne, important de stiut e ca daca, in ghiveci aveti carne de pui, serviti cu friptura de pui, daca e din porc, serviti cu friptura de porc si tot asa!
Mod de preparare:
Telina apio se curata de radacina, se desfac tijele, se spala, tija cu tija. Carnea de pui se spala,se scurge, se taie in bucati potrivite. Ciupercile, rosia, dovlecelul, ardeii se spala. Morcovul, telina, pastarnacul, ceapa si cartofii se vor curata de coaja si se vor spala.
Vom taia toate legumele marunt sau in bucati potrivite.
Intr-o cratita sau wok vom pune uleiul la incins.
Adaugam mai intai bucatelele de carne de pui, scurse de apa. Va recomad sa folositi carne din pulpe dezosate, pieptul de pui se va destrama in atisoare si nu va avea un aspect placut.
Vom praji carnea de pui pana cand aceasta se va albi pe toate partile.
Cand s-a albit o vom scoate cu o supiera intr-un bol si continuam apoi cu pregatirea legumelor.
In acelasi ulei in care am prajit carnea, vom cali ceapa rosie, cat sa devina sticloasa si sa dea aroma uleiului.
Adaugam apoi morcovul, pastarnacul, telina radacina toate tocate marunt, le amestecam si le vom cali cateva minute, cat sa se inmoaie putin.
Urmeaza țelina apio tocata marunt, si cartofii taiati in cubulete potrivite, dupa care amestecam si mai sotam un pic.
Adaugam apoi ciupercile, ardeiul rosu si portocaliu si mai sotam inca cooked-timer minutes="3”] 1-2 minute.
Amestecam din cand in cand si asteptam sa scada apa lasata de legume.
Urmeaza apoi sa adugam dovlecelul si rosiile taiate marunt, ele sunt mai apoase si fara multe fibre deci sunt si mai usor de fiert.
Tot acum, e momentul sa adaugam bucatile de carne de pui usor sotate si prajite anterior.
Dupa care, turnam sosul de rosii passate sau bulionul, amestecam si continuam fierberea pana cand acesta isi schimba culoarea in rosu deschis, semn ca sosul de rosii e fiert.
Ghiveciul il vom lasa la fiert, la foc mic, pentru aproximativ cooked-timer minutes="3”] 25-30 minute, sau pana cand s-a fiert cartoful.
Aproape de final vom presara un praf de cimbru, sare si putin piper dupa gust. Dupa preferinte puteti adauga la fierbere si o foaie de dafin, eu insa prefer sa simt gustul intens al telinei.
La sfarsit adugam verdeta tocata marunt. La acest ghiveci putem adauga marar, patrunjel, leusten sau combinat, gustul va fi oricum senzational.
Se serveste fierbinte cu salata de varza dulce, salata de ceapa rosie, sau muraturi, ardei iute sau ceapa rosie simpla cu sare, alaturi de mamaliguta , paine proaspata, sau chifle.
Este absolut senzationala si delicioasa.
Se poate servi atat la pranz cat si la cina. Noi l-am servit alaturi de pepene murat la soare ( reteta pe blog).
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Telina apio se curata de radacina, se desfac tijele, se spala, tija cu tija. Carnea de pui se spala,se scurge, se taie in bucati potrivite. Ciupercile, rosia, dovlecelul, ardeii se spala. Morcovul, telina, pastarnacul, ceapa si cartofii se vor curata de coaja si se vor spala.
Vom taia toate legumele marunt sau in bucati potrivite.
Intr-o cratita sau wok vom pune uleiul la incins.
Adaugam mai intai bucatelele de carne de pui, scurse de apa. Va recomad sa folositi carne din pulpe dezosate, pieptul de pui se va destrama in atisoare si nu va avea un aspect placut.
Vom praji carnea de pui pana cand aceasta se va albi pe toate partile.
Cand s-a albit o vom scoate cu o supiera intr-un bol si continuam apoi cu pregatirea legumelor.
In acelasi ulei in care am prajit carnea, vom cali ceapa rosie, cat sa devina sticloasa si sa dea aroma uleiului.
Adaugam apoi morcovul, pastarnacul, telina radacina toate tocate marunt, le amestecam si le vom cali cateva minute, cat sa se inmoaie putin.
Urmeaza țelina apio tocata marunt, si cartofii taiati in cubulete potrivite, dupa care amestecam si mai sotam un pic.
Adaugam apoi ciupercile, ardeiul rosu si portocaliu si mai sotam inca cooked-timer minutes="3”] 1-2 minute.
Amestecam din cand in cand si asteptam sa scada apa lasata de legume.
Urmeaza apoi sa adugam dovlecelul si rosiile taiate marunt, ele sunt mai apoase si fara multe fibre deci sunt si mai usor de fiert.
Tot acum, e momentul sa adaugam bucatile de carne de pui usor sotate si prajite anterior.
Dupa care, turnam sosul de rosii passate sau bulionul, amestecam si continuam fierberea pana cand acesta isi schimba culoarea in rosu deschis, semn ca sosul de rosii e fiert.
Ghiveciul il vom lasa la fiert, la foc mic, pentru aproximativ cooked-timer minutes="3”] 25-30 minute, sau pana cand s-a fiert cartoful.
Aproape de final vom presara un praf de cimbru, sare si putin piper dupa gust. Dupa preferinte puteti adauga la fierbere si o foaie de dafin, eu insa prefer sa simt gustul intens al telinei.
La sfarsit adugam verdeta tocata marunt. La acest ghiveci putem adauga marar, patrunjel, leusten sau combinat, gustul va fi oricum senzational.
Se serveste fierbinte cu salata de varza dulce, salata de ceapa rosie, sau muraturi, ardei iute sau ceapa rosie simpla cu sare, alaturi de mamaliguta , paine proaspata, sau chifle.
Este absolut senzationala si delicioasa.
Se poate servi atat la pranz cat si la cina. Noi l-am servit alaturi de pepene murat la soare ( reteta pe blog).
Pofta buna!