AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Maioneza vegana sau de post din aquafaba - apa din conserva de naut, este foarte usor si rapid de pregatit cu durata de pastrare mai mare decat maioneza cu oua. E ideala pentru cei care tin post, pentru cei care nu vor sa stea prepare maioneza cu lingura de lemn sau cei care nu vor sa consume ou crud.

Randamente1 porție
Timp de pregătire2 minuteTimp de preparare4 minuteTimp total6 minute

 100 ml aquafaba ( apa din conserva de naut)
 250 ml ulei de floarea soarelui
 2 lingurite de mustar ( sau mustar Dijon)
 1 lingurita de zeama de lamaie
 un praf de sare

1

Mod de preparare:
Aquafaba este lichidul vascos in care fierb leguminoasele si in mod special nautul. Dintr-o conserva de naut de 400g rezulta un lichid de 150 ml.
Printr-o sita se scurgem lichidul intr-un bol. Boabele le putem folosi la alte preparate pe baza de naut.

2

In paharul inalt al blenderului vertical turnam apa de naut aquafaba, peste el adaugam mustarul, un praf de sare si uleiul, toate deodata.

3

Introducem mixerul vertical in recipient si il pornim cand e la baza. Mixam compozitia si ridicam mixerul incet in sus pe masura ce maioneza se ingroasa. Daca maioneza este prea lichida mai adaugam ulei pana cand obtinem o maioneza dorita. Asezonam maioneza dupa gust cu sare, piper alb si zeama de lamaie.

4

Maioneza din aquafaba se poate depozita la frigider, intr-un borcan, timp de 7-10 zile. Are gust bun de maioneza clasica, e mai usoara si mai stabila, mai greu alterabila.

5

Deoarece maioneza aceasta nu este foarte consistenta, o putem folosi ca sos pentru o salata de cartofi sau salata cu paste, in sandwich-uri sau o putem folosi ca sos pentru cartofi prajiti, iar daca adaugam putin usturoi, vom obtine un sos de usturoi vegan foarte delicios.

6

Recomandari:
Folositi apa din conservele cu naut care contin doar apa, naut si sare, fara aditivi sau alte ingrediente de conservare.
Maioneza se mai ingroasa daca este pastrata la rece asadar, e bine sa o preparati cu cel putin o ora inainte de servire.
Maioneza nu iese din apa de naut fiert acasa, e necesar de o concentratie mai mare a aguafabei si ea se gaseste doar in conserva, asadar nu incercati cu apa din naut fiert acasa pentru ca nu se va face maioneza si veti strica uleiul.
Nu recomand sa o congelati pentru ca se taie.

7

Aquafaba se poate folosi de asemenea la retetele de mousse, pavlova, glazura regala, bezele, ba chiar si la unt vegetarian, in general, este mai cunoscuta utilizarea acestui lichid ca baza pentru dulciuri pentru ca substituie albusul batut decat pentru maioneza.
Va recomad aceasta maioneza, o sa va placa!
Pofta mare!

Ingrediente

 100 ml aquafaba ( apa din conserva de naut)
 250 ml ulei de floarea soarelui
 2 lingurite de mustar ( sau mustar Dijon)
 1 lingurita de zeama de lamaie
 un praf de sare

Indicații

1

Mod de preparare:
Aquafaba este lichidul vascos in care fierb leguminoasele si in mod special nautul. Dintr-o conserva de naut de 400g rezulta un lichid de 150 ml.
Printr-o sita se scurgem lichidul intr-un bol. Boabele le putem folosi la alte preparate pe baza de naut.

2

In paharul inalt al blenderului vertical turnam apa de naut aquafaba, peste el adaugam mustarul, un praf de sare si uleiul, toate deodata.

3

Introducem mixerul vertical in recipient si il pornim cand e la baza. Mixam compozitia si ridicam mixerul incet in sus pe masura ce maioneza se ingroasa. Daca maioneza este prea lichida mai adaugam ulei pana cand obtinem o maioneza dorita. Asezonam maioneza dupa gust cu sare, piper alb si zeama de lamaie.

4

Maioneza din aquafaba se poate depozita la frigider, intr-un borcan, timp de 7-10 zile. Are gust bun de maioneza clasica, e mai usoara si mai stabila, mai greu alterabila.

5

Deoarece maioneza aceasta nu este foarte consistenta, o putem folosi ca sos pentru o salata de cartofi sau salata cu paste, in sandwich-uri sau o putem folosi ca sos pentru cartofi prajiti, iar daca adaugam putin usturoi, vom obtine un sos de usturoi vegan foarte delicios.

6

Recomandari:
Folositi apa din conservele cu naut care contin doar apa, naut si sare, fara aditivi sau alte ingrediente de conservare.
Maioneza se mai ingroasa daca este pastrata la rece asadar, e bine sa o preparati cu cel putin o ora inainte de servire.
Maioneza nu iese din apa de naut fiert acasa, e necesar de o concentratie mai mare a aguafabei si ea se gaseste doar in conserva, asadar nu incercati cu apa din naut fiert acasa pentru ca nu se va face maioneza si veti strica uleiul.
Nu recomand sa o congelati pentru ca se taie.

7

Aquafaba se poate folosi de asemenea la retetele de mousse, pavlova, glazura regala, bezele, ba chiar si la unt vegetarian, in general, este mai cunoscuta utilizarea acestui lichid ca baza pentru dulciuri pentru ca substituie albusul batut decat pentru maioneza.
Va recomad aceasta maioneza, o sa va placa!
Pofta mare!

Maioneza din apa de naut – Aquafaba – de post
(Visited 1.338 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Ana+Laza 13 februarie 2022 at 9:54

    Foarte interesantă ideea

    Reply

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *