AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateIntermediar

Shaorma este un preparat arabesc fiind unul din cele mai populare feluri de mancare si foarte iubita de romani.
Shaorma pregatita in casa poate fi un preparat sanatos si delicios atat pentru ca stim ce ingrediente folosim cat si pentru ca putem alege ce condimente sa folosim la preparare. “Shawrama” este denumirea arabeasca ce inseamna ”intoarce”, facandu-se referire la blocul de carne care se roteste pentru a se gati la gratar.
Shaorma de pui facuta in casa este foarte delicioasa, usor de pregatit, cu carne aromata, frageda si suculenta si gust asemanator cu carnea din shaormerii. Este ideala pentru pranz sau in zilele de weekend alaturi de familie sau prieteni.

Randamente6 porții
Timp de pregătire40 minuteTimp de preparare1 oră 20 minuteTimp total2 ore

 1300 gr carne de pui ( un piept intreg si doua pulpe mari dezosate)
 80 gr grasime de vita tocata
 70 gr bucata intreaga de grasime de vita
 1 ceapa rosie mare
Pentru sosul de marinare
 10 gr boia de ardei dulce
 3 gr cimbru uscat
 3 gr chimion pudra
 15 gr sare
 50 ml Iaurt de batut Ayran sau iaurt de batut
in plus:
 3 bete de frigarui
 1 ceapa mare alba sau un cartof mare pentru baza carnii
 lipii cumparate sau facute in casa
Toppingul dupa preferinte
 maioneza
 sos de usturoi
 ketchup
 cartofi prajiti
 rosii
 castreveti murati
 salata verde
 varza rosie si alba
 ceapa rosie
 ardei iuti
 patrunjel verde

1

Mod de preparare:
Cele 80gr de grasime de vita o vom toca fie la cutit ( asa cum am facut eu) fie la blender sau chopper. Ea va da un plus de grasime, gust, suculenta si fragezime carnii de pui.

2

Pulpele de pui dezosate le vom subtia cat sa fie uniforme ca la snitele, nu aruncam grasimea de pe ea. Puteti de asemenea sa va folositi si de ciocanul de snitele pentru subtierea carnii dar folositi partea neteda (plata) nu zimtata.

3

La fel vom proceda si cu pieptul de pui trebuie taiat pe grosime ca sa il subtiem. Daca nu va descurcati il puteti aplatiza cu ciocanul de snitele la fel cu partea plata, apoi taiem pieptul subtiat in bucati potrivite. E bine sa lasam si cateva bucati de carne mai late.

4

Pentru a obtine carnea ca la rostisorul de la shaormerii, e nevoie de un aparat de rotisat, ca cel din imagine, insa daca nu aveti se poate gasi usor solutii in gospodarie destul de simple si usor de utilizat.

5

O solutie accesibila este sa folosim o ceapa mare sau un cartof mare.
Daca folosim un cartof acesta se curata de coaja, se taie apoi o bucata din el pe latura lunga pentru a face o baza stabila, iar in el infigem 2-3 bete de frigarui de lemn.
Daca folosim ceapa, o curatam de coaja, fara a-i taia varful prea mult, iar la radacina, vom taia o bucata pentru ca aceasta sa stea cat mai drept, in ea infigem 2-3 bete de frigarui. Recomad 3 bete de frigarui ca sa se formeze un echilibru atunci cand vom infige carnea in ele.

6

O alta metoda este sa folosim un suport metalic, foarte ieftin,  pentru prosoapele de hartie ( ca cel din imagine).

7

Trebuie sa taiati partea de deasupra cat sa va intre in cuptor. Veti ramane cu doua tepuse metalice atasate de un suport.

8

Eu la aceasta reteta nu am folosit suportul metalic improvizat ci o ceapa, pentru a testa rezistenta ei pe parcursul pregatirii termice.

9

Ceapa am imbracat-o in hartie de copt, pentru a preveni desfacerea ei pe timpul gatirii, la varf am sucit strans hartia apoi surplusul de hartie l-am pliat din nou in jurul cepei, am infipt apoi betele de frigarui. Initial am pus 4 bete dar la aranjarea carnii era dificil de pus asa ca am rams cu 3 bete.

10

Acum ca am stabilit pe ce aranjam carnea trecem la prepararea marinadei pentru carne.
Condimentul de baza pentru shaorma de pui este boiaua dulce, nu este niciun secret, e usor sa ne dam seama dupa culoarea carnii de la shaormerii.

11

Urmatorul condiment este chimionul.
Atentie!!! chimion nu chimen, aceste doua condimente nu au nimic in comun, deci nu le confundati.

12

Intr-un bol punem boiaua dulce, chimionul, sare si cimbru apoi le amestecam. Dupa preferinte puteti adauga si alte condimente care se potrivesc perfect la shaorma: coriandru, ienibahar, scortisoara, ghimbir, turmeric, piper negru, sare de mare, paprika, usturoi, boia de ardei iute, curry.

13

Din aceste condimente amestecate trebuie sa obtinem o pasta nici prea lichida dar nici prea vartoasa. Vom adauga putin cate putin lapte ayran sau iaurt de baut peste condimente amastecand pana obtinem pasta dorita. Iaurtul de baut ayran este usor sarat, daca folositi iaurt de baut mai adaugati sare in pasta dupa gust.

14

Cu ajutorul mainii vom distribui pasta de condimente pe fiecare bucata de carne. Nu e necesar sa folosim o cantitate mare, doar suficient cat sa coloram pieptul de pui.

15

Va recomand sa ungeti fiecare bucata individual ca sa fie o distribuire uniforma a condimentelor, in felul acesta se evita excesul care poate da un gust amar carnii.

16

Dupa ce am distribuit pasta de condimente pe toata carnea, ca sa ne iasa o carne asemanatoare ca cea rotisata trebuie sa o aranjam intr-un mod similar.

17

Daca ati observat in shaormerii din carnea de pui aflata la rotisor, se scurg picaturi de grasime desi stim ca pieptul de pui este fad, iar secretul consta in faptul ca printre straturile de carne de pui se pune grasime de vita tocata, asa com vom proceda si noi la reteta noastra. Grasimea de vita va face carnea de pui mai gustoasa, frageda si suculeta dar si aromata.
Aranjam bucatile de carne pe betele de frigarui infipte in ceapa, in straturi. Mai intai adaugam fasiile mici de carne, alternand piept cu pulpa, apoi adaugam grasime de vita, adaugam apoi o bacata mai lata de carne si tot asa pana epuizam toata carnea. Nu uitam ca la fiecare strat sa adaugam putina grasime de vita tocata.

18

Ar trebui sa obtinem cat de cat un con de carne. E bine sa-l facem cat mai echilibrat ca sa nu se rastoarne.

19

In varful conului de carne adaugam bucata de grasime de vita intreaga.

20

Grasimea din varful conului de carne se va topi in cuptor si va unge frumos partile exterioare ale carnii.

21

Invelim apoi carnea in folie de plastic si o vom lasa la marinat peste noapte. 

22

A doua zi, transferam conul de carne intr-o tava rezistenta la cuptor si infigem apoi o ceapa rosie in varf peste bucata de grasime.

23

Deoarece carnea va sta mult la cuptor, ca sa se patrunda bine, e necesar sa o invelim cu hartie de copt, in caz contrar, daca nu o acoperim, exteriorul se va arde pana cand carnea din interior va fi gata. Hartia nu trebuie neaparat sa atinga carnea, ci doar sa stea, ca un invelis in jurul ei.

24

Dam la cuptor la temperatura de 200 grade Celsius timp de ora. Dupa acest timp  scoatem hartia de copt si mai lasam inca 20-30 de minute, sau pana cand exteriorul este rumenit frumos.

25

Daca aveti un termometru de bucatarie va recomand sa-l folositi pentru a verifica daca este gatita si carnea din interior, infigeti termometrul in carne si daca temperatura interna este peste 75 de grade carnea e gata.

26

Dupa ce carnea este rumenita, se taie in straifuri subtiri.

27

Pregatim apoi toppingul pentru shaorma. Am ales varianta cu “de toate”.
Am pregatit mai intai un sos de usturoi in casa din: parti egale de maioneza si mustar, condimentate apoi cu sare, praf de usturoi dupa gust si un pic de boia pentru culoare.

28

Le-am amestecat si am obtinut un sos excelent si delicios identic cu cel de kfc pe care noi il preferam la carnea de pui.

29

Cartofii se curata si se feliaza, apoi se pun la prajit. Salata se taie fasii subtiri, varza alba si rosie se toaca marunt. Castravetii murati se taie in fasii subtiri pe lungime. Rosiile sa taie in felii subtiri. Patrunjelul verde se curata de pe ramuri. Ceapa rosie se taie semiluna.

30

Asezam toate ingredientele in boluri potrivite si toate la un loc ca apoi shaorma sa poate fi asamblata usor.

31

Construirea shaormei stiti deja cum se face, nu este nici o reteta fixa pentru asta.

32

Fiecare isi pune in farfurie sau in lipie, ce si cat doreste.
Shaorma se serveste calda, de aceea este bine sa avem toate ingredientele pregatite si la indemana atunci cand incepem sa o asamblam in farfurie sau in lipie.

33

Eu am pus in farfurie cate putin din toate ingredientele pregatite anterior, pana am umplut farfuria.

34

Deasupra se poate pune ketchup dulce sau picant, sos de usturoi, maioneza. Shaorma la farfurie se serveste alaturi de lipia incalzita.

35

Va prezint doua variante de inclazire a lipiilor cumparate sau chiar cele facute in casa:
Prima varianta: luam o bucata mare de hartie de copt, o umezim bine si in ea punem 3-4 lipii, le impaturim cu hartia umezita si dam la cuptor la 180 grade Celsius, intre 5 si 7 minute sau pana ce se usuca hartia. Lipiile trebuie consumate imediat, de aceea e bine sa incalzim fix cat avem nevoie, ulterior se vor usca si mai tare.

36

A doua varianta sa le incalzim la cuptorul cu microunde.
Stropim cateva bucati de hartie de bucatarie, asezam apoi lipia acoperim cu hartia umeda si dam la cuptor cateva secunde. La fel lipia se serveste imediat.

37

Asamblarea shaormei in lipie:
Punem pe farfurie o bucata de hartie de copt pe care asezam lipia calda. Asezam pe mijloacul lipiei cartofi prajiti, fasii de carne de pui.

38

Continuam cu legumele: ceapa, rosie, castravetii murati, salata verde, varza rosie si alba, patrunjel verde, ardei iute daca va place mai picanta.

39

Adaugam sosurile preferate: ketchup, sos de usturoi, maioneza. Nu vom umple prea tare lipia, altfel va fi dificil sa o rulam peste ingrediente.
Impaturim partea de jos a lipiei peste ingrediente, apoi rulam lipia din lateral.

40

Se va forma un rulou ca un cornet, pe care trebuie sa il strangem bine cu ajutorul hartiei de copt. Astfel, shaorma nu se va dezasambla in timp ce este servita. Nu recomand folosirea foliei de aluminiu, se rupe extrem de usor si in plus nu este recomandat sa atingem cu ea alimente calde sau fierbinti. Aluminiul este extrem de toxic pentru organism.

41

Shaorma la lipie se serveste calda, de aceea e bine sa se manance imediat dupa rulare.
Pofta buna!

Ingrediente

 1300 gr carne de pui ( un piept intreg si doua pulpe mari dezosate)
 80 gr grasime de vita tocata
 70 gr bucata intreaga de grasime de vita
 1 ceapa rosie mare
Pentru sosul de marinare
 10 gr boia de ardei dulce
 3 gr cimbru uscat
 3 gr chimion pudra
 15 gr sare
 50 ml Iaurt de batut Ayran sau iaurt de batut
in plus:
 3 bete de frigarui
 1 ceapa mare alba sau un cartof mare pentru baza carnii
 lipii cumparate sau facute in casa
Toppingul dupa preferinte
 maioneza
 sos de usturoi
 ketchup
 cartofi prajiti
 rosii
 castreveti murati
 salata verde
 varza rosie si alba
 ceapa rosie
 ardei iuti
 patrunjel verde

Indicații

1

Mod de preparare:
Cele 80gr de grasime de vita o vom toca fie la cutit ( asa cum am facut eu) fie la blender sau chopper. Ea va da un plus de grasime, gust, suculenta si fragezime carnii de pui.

2

Pulpele de pui dezosate le vom subtia cat sa fie uniforme ca la snitele, nu aruncam grasimea de pe ea. Puteti de asemenea sa va folositi si de ciocanul de snitele pentru subtierea carnii dar folositi partea neteda (plata) nu zimtata.

3

La fel vom proceda si cu pieptul de pui trebuie taiat pe grosime ca sa il subtiem. Daca nu va descurcati il puteti aplatiza cu ciocanul de snitele la fel cu partea plata, apoi taiem pieptul subtiat in bucati potrivite. E bine sa lasam si cateva bucati de carne mai late.

4

Pentru a obtine carnea ca la rostisorul de la shaormerii, e nevoie de un aparat de rotisat, ca cel din imagine, insa daca nu aveti se poate gasi usor solutii in gospodarie destul de simple si usor de utilizat.

5

O solutie accesibila este sa folosim o ceapa mare sau un cartof mare.
Daca folosim un cartof acesta se curata de coaja, se taie apoi o bucata din el pe latura lunga pentru a face o baza stabila, iar in el infigem 2-3 bete de frigarui de lemn.
Daca folosim ceapa, o curatam de coaja, fara a-i taia varful prea mult, iar la radacina, vom taia o bucata pentru ca aceasta sa stea cat mai drept, in ea infigem 2-3 bete de frigarui. Recomad 3 bete de frigarui ca sa se formeze un echilibru atunci cand vom infige carnea in ele.

6

O alta metoda este sa folosim un suport metalic, foarte ieftin,  pentru prosoapele de hartie ( ca cel din imagine).

7

Trebuie sa taiati partea de deasupra cat sa va intre in cuptor. Veti ramane cu doua tepuse metalice atasate de un suport.

8

Eu la aceasta reteta nu am folosit suportul metalic improvizat ci o ceapa, pentru a testa rezistenta ei pe parcursul pregatirii termice.

9

Ceapa am imbracat-o in hartie de copt, pentru a preveni desfacerea ei pe timpul gatirii, la varf am sucit strans hartia apoi surplusul de hartie l-am pliat din nou in jurul cepei, am infipt apoi betele de frigarui. Initial am pus 4 bete dar la aranjarea carnii era dificil de pus asa ca am rams cu 3 bete.

10

Acum ca am stabilit pe ce aranjam carnea trecem la prepararea marinadei pentru carne.
Condimentul de baza pentru shaorma de pui este boiaua dulce, nu este niciun secret, e usor sa ne dam seama dupa culoarea carnii de la shaormerii.

11

Urmatorul condiment este chimionul.
Atentie!!! chimion nu chimen, aceste doua condimente nu au nimic in comun, deci nu le confundati.

12

Intr-un bol punem boiaua dulce, chimionul, sare si cimbru apoi le amestecam. Dupa preferinte puteti adauga si alte condimente care se potrivesc perfect la shaorma: coriandru, ienibahar, scortisoara, ghimbir, turmeric, piper negru, sare de mare, paprika, usturoi, boia de ardei iute, curry.

13

Din aceste condimente amestecate trebuie sa obtinem o pasta nici prea lichida dar nici prea vartoasa. Vom adauga putin cate putin lapte ayran sau iaurt de baut peste condimente amastecand pana obtinem pasta dorita. Iaurtul de baut ayran este usor sarat, daca folositi iaurt de baut mai adaugati sare in pasta dupa gust.

14

Cu ajutorul mainii vom distribui pasta de condimente pe fiecare bucata de carne. Nu e necesar sa folosim o cantitate mare, doar suficient cat sa coloram pieptul de pui.

15

Va recomand sa ungeti fiecare bucata individual ca sa fie o distribuire uniforma a condimentelor, in felul acesta se evita excesul care poate da un gust amar carnii.

16

Dupa ce am distribuit pasta de condimente pe toata carnea, ca sa ne iasa o carne asemanatoare ca cea rotisata trebuie sa o aranjam intr-un mod similar.

17

Daca ati observat in shaormerii din carnea de pui aflata la rotisor, se scurg picaturi de grasime desi stim ca pieptul de pui este fad, iar secretul consta in faptul ca printre straturile de carne de pui se pune grasime de vita tocata, asa com vom proceda si noi la reteta noastra. Grasimea de vita va face carnea de pui mai gustoasa, frageda si suculeta dar si aromata.
Aranjam bucatile de carne pe betele de frigarui infipte in ceapa, in straturi. Mai intai adaugam fasiile mici de carne, alternand piept cu pulpa, apoi adaugam grasime de vita, adaugam apoi o bacata mai lata de carne si tot asa pana epuizam toata carnea. Nu uitam ca la fiecare strat sa adaugam putina grasime de vita tocata.

18

Ar trebui sa obtinem cat de cat un con de carne. E bine sa-l facem cat mai echilibrat ca sa nu se rastoarne.

19

In varful conului de carne adaugam bucata de grasime de vita intreaga.

20

Grasimea din varful conului de carne se va topi in cuptor si va unge frumos partile exterioare ale carnii.

21

Invelim apoi carnea in folie de plastic si o vom lasa la marinat peste noapte. 

22

A doua zi, transferam conul de carne intr-o tava rezistenta la cuptor si infigem apoi o ceapa rosie in varf peste bucata de grasime.

23

Deoarece carnea va sta mult la cuptor, ca sa se patrunda bine, e necesar sa o invelim cu hartie de copt, in caz contrar, daca nu o acoperim, exteriorul se va arde pana cand carnea din interior va fi gata. Hartia nu trebuie neaparat sa atinga carnea, ci doar sa stea, ca un invelis in jurul ei.

24

Dam la cuptor la temperatura de 200 grade Celsius timp de ora. Dupa acest timp  scoatem hartia de copt si mai lasam inca 20-30 de minute, sau pana cand exteriorul este rumenit frumos.

25

Daca aveti un termometru de bucatarie va recomand sa-l folositi pentru a verifica daca este gatita si carnea din interior, infigeti termometrul in carne si daca temperatura interna este peste 75 de grade carnea e gata.

26

Dupa ce carnea este rumenita, se taie in straifuri subtiri.

27

Pregatim apoi toppingul pentru shaorma. Am ales varianta cu “de toate”.
Am pregatit mai intai un sos de usturoi in casa din: parti egale de maioneza si mustar, condimentate apoi cu sare, praf de usturoi dupa gust si un pic de boia pentru culoare.

28

Le-am amestecat si am obtinut un sos excelent si delicios identic cu cel de kfc pe care noi il preferam la carnea de pui.

29

Cartofii se curata si se feliaza, apoi se pun la prajit. Salata se taie fasii subtiri, varza alba si rosie se toaca marunt. Castravetii murati se taie in fasii subtiri pe lungime. Rosiile sa taie in felii subtiri. Patrunjelul verde se curata de pe ramuri. Ceapa rosie se taie semiluna.

30

Asezam toate ingredientele in boluri potrivite si toate la un loc ca apoi shaorma sa poate fi asamblata usor.

31

Construirea shaormei stiti deja cum se face, nu este nici o reteta fixa pentru asta.

32

Fiecare isi pune in farfurie sau in lipie, ce si cat doreste.
Shaorma se serveste calda, de aceea este bine sa avem toate ingredientele pregatite si la indemana atunci cand incepem sa o asamblam in farfurie sau in lipie.

33

Eu am pus in farfurie cate putin din toate ingredientele pregatite anterior, pana am umplut farfuria.

34

Deasupra se poate pune ketchup dulce sau picant, sos de usturoi, maioneza. Shaorma la farfurie se serveste alaturi de lipia incalzita.

35

Va prezint doua variante de inclazire a lipiilor cumparate sau chiar cele facute in casa:
Prima varianta: luam o bucata mare de hartie de copt, o umezim bine si in ea punem 3-4 lipii, le impaturim cu hartia umezita si dam la cuptor la 180 grade Celsius, intre 5 si 7 minute sau pana ce se usuca hartia. Lipiile trebuie consumate imediat, de aceea e bine sa incalzim fix cat avem nevoie, ulterior se vor usca si mai tare.

36

A doua varianta sa le incalzim la cuptorul cu microunde.
Stropim cateva bucati de hartie de bucatarie, asezam apoi lipia acoperim cu hartia umeda si dam la cuptor cateva secunde. La fel lipia se serveste imediat.

37

Asamblarea shaormei in lipie:
Punem pe farfurie o bucata de hartie de copt pe care asezam lipia calda. Asezam pe mijloacul lipiei cartofi prajiti, fasii de carne de pui.

38

Continuam cu legumele: ceapa, rosie, castravetii murati, salata verde, varza rosie si alba, patrunjel verde, ardei iute daca va place mai picanta.

39

Adaugam sosurile preferate: ketchup, sos de usturoi, maioneza. Nu vom umple prea tare lipia, altfel va fi dificil sa o rulam peste ingrediente.
Impaturim partea de jos a lipiei peste ingrediente, apoi rulam lipia din lateral.

40

Se va forma un rulou ca un cornet, pe care trebuie sa il strangem bine cu ajutorul hartiei de copt. Astfel, shaorma nu se va dezasambla in timp ce este servita. Nu recomand folosirea foliei de aluminiu, se rupe extrem de usor si in plus nu este recomandat sa atingem cu ea alimente calde sau fierbinti. Aluminiul este extrem de toxic pentru organism.

41

Shaorma la lipie se serveste calda, de aceea e bine sa se manance imediat dupa rulare.
Pofta buna!

Note

Shaorma de pui facuta in casa, la farfurie si la lipie
(Visited 6.335 times, 3 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *